6.2.2017. 17:32
0
Živio kao beskućnik i sjedio u autu sa sačmaricom uperenom u svoju glavu: Govorili su mi da me gleda Madonna. Boli me neka stvar za nju
NBA liga nikada nije vidjela divlju osobu. Toliko energije, toliko života, toliko zabave, djevojaka sumnjivog morala, droge, alkohola, a uvijek je bio jedan od najaktivnijih na parketu. Freak of nature. Pravo čudo prirode. Ko ga nije gledao neka potraži bilo kakav miks na YouTubeu. Nećete se pokajati. Košarkaški Gennaro Gatusso ili bolje rečeno Roy Keane.

Napadačke opcije mu nisu bile tako dobro razvijene, ali njegova odbrana je bila zvjerska. Neki će reći da je to najbolji odbrambeni košarkaš koji se ikada pojavio u NBA ligi. Nakon utakmice otići u svlačionicu i trčati na biciklu još pola sata, te dizati tegove još 45 minuta - nije problem. Problem je bio u tome što je imao previše energije u svom tijelu. Radi se o čovjeku koji je pao na medicinskom pregledu prije dolaska u Pistonse jer je bio previše uzbuđen. Toliko mu je srce jako i brzo kucalo da je "prekucao" EKG test. Njegovo divlje srce je komotno moglo kucati za dvije osobe. 

Ovo je priča o jednom od najboljih odbrambenih košarkaša svih vremena, ali i vjerovatno o najvećem luđaku koji se pojavio na NBA parketima. Ovo je priča o legendarnom Dennisu Rodmanu. Nema čovjeka koji nije čuo za njega. Ubijeđen sam u to.

Dennis Rodman je čovjek koji je svaku noć lumpovao. Alkohol, spomenute djevojke sa početka priče, partijanja do zore. Previše hiperaktivnosti. I bez obzira na sve, i bez obzira na san od samo dva ili tri sata, Dennis bi redovno hvatao 20-ak skokova i trčao sa kraja na kraj parketa kao da je tek stigao sa Havaja i sa odmora. Kao da je spavao 10 sati i da nije lumpovao. Adrenalin je tekao njegovim venama umjesto krvi. Steve Kerr, sadašnji trener Golden Statea i nekadašnji Rodmanov saigrač iz Bullsa, je to opisao na najbolji mogući način.

"Phil Jackson nam je jednom rekao da izađemo sa Rodmanom gdje god on želi. Možete samo zamisliti gdje nas je Rodman odveo. Trebali smo se vratiti do ponoći, stigli smo u hotel u četiri ujutro. Trening je počeo u osam sati, a ja nisam mogao da se pomjerim, dok je Phil dao slobodan dan prvoj postavi među kojoj je bio i Rodman. Kada me je Phil upitao kada smo stigli, rekao sam mu da smo došli oko ponoći", rekao je Kerr.

Zanimljiv detalj datira iz vremena kada je Rodman igrao za Chicago Bullse, zajedno sa Jordanom i Pippenom. 

"Michael, Scottie i ja uopće nismo razgovarali tri godine. Jesmo razgovarali na parketu, ali ne nakon utakmica, niti smo se družili. Nisam plaćen da razgovaram sa njima. Plaćen sam da igram i da donosim pobjede", rekao je Rodman.



Još jednom da napomenem, uz dužno poštovanje prema svim timovima, Chicago Bullsi sa Rodmanom, Jordanom i Pippenom su bili najbolji tim u historiji košarke (posebno u sezoni 1995/96.). Ne vidim ekipu koja bi ih mogla pobijediti. Pa ni Golden State Warriorsi koji su srušili njihov rekord pobjeda i poraza. Ne blizu.

Koliko je Dennis bio neobična ličnost govori to da se družio sa momkom koji je slučajno upucao svog druga iz puške. Zajedno je s njim radio klasične seoske poslove, vozio je traktor, kupio sijeno. Rodman je jedno vrijeme bio farmer. Nedavno se pomirio sa svojom majkom sa kojom je imao poprilično slab odnos.

"Majka i ja smo imali odnos da nikada jedno drugom nismo rekli: 'Volim te'. Ona je uvijek radila, a naša konverzacija se svodila na tome da me pretuče ako bih nešto loše napravio. Naš odnos je uvijek bio veoma slab", kaže Dennis.

Energija Dennisa Rodmana vjerovatno nikada do sada nije viđena u NBA ligi. Čovjek je igrao košarku kao da je bježao od nečega. Košarka mu je bila jedini spas i jedini odgovor na sve nedaće. 

"Zanimljivo je to da je upravo Dennis Rodman bio najtiša i najstidljivija osoba u našoj svlačionici. On je bio kao obično dijete", rekao je njegov nekadašnji saigrač iz Detroita, John Salley.

Kada je imao tri godine otac ga je napustio i ostao je živjeti s majkom. Odrastao je u Oak Cliffu, najgoroj četvrti grada Dallasa. Klasični geto. Rodman nije smatran košarkaškim talentom i nije bio visok. Nakon završetka srednje škole radio je na aerodromu u Dallasu. Malo prije toga je spavao po ulicama. Nakon što je iznenada izrastao do 2,03 metara visine, odlučio se još jednom okušati u košarci. Ta odluka nije bila pogrešna. Nije bio talentovan? Možete samo onda pomisliti koliko je dnevno trenirao. I sam kaže da bi po 10 sati dnevno igrao košarku.

Trener Detroita, legendarni Chuck Daly, mu je bio kao drugi otac. Dennis je bio svjestan toga, zato i jeste najviše toga napravio upravo u Pistonsima.

"Chuck bi mi došao i rekao bi mi: 'Dennise, ja te volim. Ti si tako pun života.'", rekao je Rodman.

Legendarne duele su imali LA Lakersi i Detroit Pistonsi u NBA finalima krajem osamdesetih. Rodmana je na najbolji mogući način opisao James Worthy.

"On je bio najbolji sportista protiv kojeg sam igrao, koji me je čuvao. Uvijek bi vam ulazio u glavu. Dennis je lik koji bi vas tri četvrtine hvatao za du**, a onda biste se samo okrenuli prema njemu i sami sebe zapitali: 'Šta je dovraga sa ovim likom'", rekao je Worthy.

"Nikada nisam pokušavao da zadivim ljude na parketu ili da budem zabavan. Želio sam samo da pomognem svojoj ekipi i da učinim nešto dobro za Detroit. Ako treba ruku da slomim, slomit ću je samo da obavim svoj posao", rekao je jednom prilikom Dennis.

Tokom 1990. godine je proglašen za najboljeg defanzivnog igrača NBA lige, a onda je samo počeo da plače kao malo dijete. Zvijer se pretvorila u malenog leptira.

"Mogli su mi dati lizalo umjesto nagrade, nije me bilo briga. Toliko sam želio tu nagradu i toliko sam toga napravio da je dobijem", rekao je Dennis.



"Bili smo ono najbliže porodici, ako tako mogu da kažem, za Dennisa. Mi smo mu bili istinska porodica i tako nas je doživljavao", rekao je najbolji igrač Pistonsa svih vremena, Isaiah Thomas.

U trenutku kada je dotakao zvijezde, Dennis je počeo da se izdvaja. Imao je problema sa depresijom. Jedne noći je samo sjedio u automobilu ispred dvorane sa naslonjenom sačmaricom u predjelu vrata. Želio je da se ubije. I sam ne zna zbog čega je odustao. Pričamo o tipu koji je na promociju svoje knjige stigao u vjenčanici našminkan kao žena. Neki kažu da je to uradio zbog svoje bivše supruge. Kada pogledate koliko ih je imao, teško da ćete povjerovati u tu priču.

Dennis Rodman se svojevremeno zabavljao sa pop pjevačicom Madonnom. Njegov opis te veze i upoznavanja je zaista komičan.

"Saigrači u San Antoniju su mi govorili da Madonna dolazi na treninge da me gleda. Upitao sam ih: 'Mislite na Madonnu pjevačicu?', a oni su rekli da misle na nju. Nije me zanimalo. Boli me neka stvar za nju. Meni je njena muzika svakako bila glupa. Kao djevica, pfff... To je bilo potpuno sra** od muzike", kaže kroz smijeh Rodman.

Rodman kaže kako je kao tinejdžer gledao samo u dva pravca: droga ili zatvor. Živio je u klasičnom getu. Sa 22 godine njegov život se u potpunosti mijenja kada upoznaje košarku. To mu je bio izlaz iz svega. To je bio Rodmanov spas.

"Stalno mi, zbog mog razuzdanog života, govore da ću završiti kao Marilyn Monroe ili Amy Winehouse. Drogirao sam se, nema droge koju nisam probao. Opijao sam se. Živio sam, te i dalje živim sličnim životom. Poenta je u tome što sam ja i dalje živ. Nisam završio kao oni", rekao je Rodman.

Rodman je bio u braku sa Carmen Electrom, ali je njihov brak poništen zbog neregularnosti nakon svega 10 dana. Glumio je u holivudskom filmu "Double Team" zajedno sa Jean-Claude Van Dammeom i Mickeyjem Rourkeom. Do sada je objavio pet knjiga. Neke od njih su u SAD-u bili best selleri. Prije nekoliko godina je otišao u Sjevernu Koreju kako bi posjetio svog prijatelja Kim Jong Una.



Teško da ćemo u košarci, generalno u sportu, vidjeti većeg luđaka od Dennisa Rodmana. Kada vidite ofarbanu kosu ko vam prvi padne na um? Ja se odmah prisjetim Dennisa. Njegove kreacije na glavi su često prelazile granice dobrog ukusa.

Od djeteta iz geta kojeg je redovno tukla majka, preko čovjeka koji je vozio traktor, čuvao krave, kupio sijeno, spavao po ulicama kao beskućnik, pa do najveće zvijeri koja se pojavila na NBA parketima. Njegov privatni život je jasan dokaz da Dennis ne može nikome biti uzor. Ipak, želja običnog geto momka kojem su svi govorili da je obični crn**** i da je nepoželjan se može mjeriti sa željom onih najboljih. Zato i jeste igrao sa najboljim. Zato je i sam bio mašina. Vrag u tijelu djeteta. Dennis Rodman. Nikada dosta zabave i lumpovanja. Za Dennisa je "dosta" samo pet slova na papiru.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.