13.2.2017. 9:23
0
Bili su pukovnici, a sada su gotovo pa pokojnici: Ovo su razlozi Leicesterove fudbalske apokalipse
Teško je sa psihološke strane objasniti šta se to ove sezone događa sa Leicester Cityjem, klubom koji je prije manje od godinu dana trijumfalno pokorio Otok i tako se okitio prvom titulom prvaka Engleske u historiji kluba. Za sve ljubitelje fudbala i zaljubljenike u najsporedniju stvar na svijetu to je bila jedna od najvećih senzacija u historiji fudbala.

Danas, svega 10 mjeseci nakon šampionskog slavlja, Lisice se nalaze svega bod daleko od zone ispadanja. Leicester koji je prošle godine pobjeđivao one najbolje, sada gubi od najlošijih kluba na Ostrvu. Da stvar po njih bude još gora, u 2017. godini Lisice još uvijek nisu postigle nijedan gol, a od svih utakmica koje su igrali u Premier ligi uspjeli su izvući samo remi protiv M'Boroa.

Kada je jedan klub iz Engleske posljednji put bio šampion, a naredne godine napustio takmičenje, desilo se to Manchester Cityju, ali još prije Drugog svjetskog rata. Blackburn Rovers, istina, je imao donekle sličnu sudbinu, pošto su Roversi bili šampioni 1995. godine, ali su ispali u Championship četiri godine kasnije. U nastavku ćemo pokušati objasniti razloge drastičnog pada u igri aktuelnog prvaka Engleske.

1) Nedostatak motivacije

Leicester je samim osvajanjem šampionske titule u Engleskoj dotakao zvijezde. Upravo u tome leži ogromna razlika između super timova sa tradicijom i običnih timova koji nisu baš uvijek naučili na pobjeđivanje. 

„Kada sam 1993. godine osvojio svoj prvi Premiership, želio sam da moji igrači ostanu fokusirani, čvrsto na zemlji. Na taj način sam želio zadržati prednost i ojačati snagu Manchester Uniteda. Rekao sam tada: 'Neki se ljudi žele odmarati, samo žele otići u Saltcoats, 25 milja udaljenu obalu od Glasgowa. Neki su sretni ako mogu ostati kod kuće i gledati patke kako plivaju u jezeru. A neki žele otputovati na Mjesec'“, rekao je svojevremeno Sir Alex Ferguson nakon prve titule prvaka Engleske sa Manchester Unitedom.

Upravo u ovome leži razlika između odličnih i običnih timova. Ferguson je kasnije sa Unitedom osvojio toliko trofeja da ih je gotovo pa nemoguće pobrojati, iz godine u godinu. Svaki kao da mu je prvi. Svaki gol kao da je najvažniji. Svaka utakmica kao da je finalna. Leicester City nema ni najmanju iskru te želje koju su Lisice imale prošle godine. 

Motivacija je čudo. Najbolji košarkaš u historiji, Michael Jordan, je upravo ovisio o motivaciji. Mislite li da bi se Jordan vratio košarci nakon prvog penzionisanja da nije imao motivacije da se takmiči? Nema tog novca koji ga je mogao natjerati na to.

2) Vardy i Mahrez ove sezone ne postoje


Mnogo se početkom nove sezone govorilo o budućnosti ova dva fudbalera. Obojica su bila na pragu potpisa za Arsenal. Mahreza je čak tražila i Barcelona. Vardy je bio odlučan da karijeru nastavi u Leicesteru, dok se Mahrez dvoumio. Na kraju je ostao na King Poweru, ali se i na njegovim partijama vidi da nije napravio pravi izbor. Svjestan je sada toga i Alžirac.

Kod Vardyja je drugačija situacija. S obzirom na godine Vardy je rekao sve svoje što je imao reći u klubu kao što je Leicester. Idealna šansa, ali i posljednji voz bila je karta za Emirates koju je Vardy odbio s opaskom da u Arsenalu nikada neće osvojiti trofej. Ima istine u tome, ali isto tako Vardy ove sezone nije ni sjena onog nevjerovatnog napadača od prošle sezone, dok se njegov Leicester sada grčevito bori za opstanak.

Poređenja radi, Vardy je prošle sezone postigao 24 gola (Premier liga), dok je Mahrez zabio 17 golova. Ove sezone, Vardy je na učinku od pet golova (baš kao i Slimani, pa su tako prvi strijelci Lisica u Premier ligi), dok je Mahrez na učinku od svega tri gola.

Islam Slimani je donekle opravdao očekivanja, ali su također razočarale brojne druge napadačke opcije ako ne računamo Vardyja i Mahreza. Lisice imaju ozbiljnih problema sa realizacijom, što i govori da u 2017. godini još uvijek nisu zabili nijedan gol u Premiershipu.

3) N'Golo Kante, mozak koji nedostaje

Jedini od plejade onih najboljih koji su napustili Leicester na ljeto je N'Golo Kante. Na kraju se ispostavilo da je Francuz napravio sjajan potez. Jedan je od ključnih igrača Chelseaja ove sezone, te je izvjesno da će se drugu sezonu zaredom okititi medaljom šampiona Engleske.

Kante je upravo ono što ove sezone nedostaje Ranieriju, a sa druge strane, zlato koje je u svom timu dobio njegov zemljak Conte. Patrick Vieira savremenog doba je cigla koja nedostaje i čiji je izostanak itekako razdrmao čvrste temelje Leicesterovog rostera. Da stvari budu gore, Danny Drinkwater također nije na nivou ove sezone, pa se ne može reći da je on idealna zamjena za Kantea. Francuz kao da je znao šta će se dogoditi, pa je odlučio da na vrijeme kaže „zbogom“. Njegove nekadašnje kolege su u teškoj situaciji, dok on već razmišlja o novom slavlju koje mu se sprema u maju.

4) Previše snage potrošeno na Ligu prvaka

Leicester je odlično igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, a ovih dana ih očekuje prvi meč osmine finala protiv španske Seville. Činjenica je da je Leicester pokazao mnogo od one svoje motivacije i želje za pobjedom iz prošle sezone, ali samo u ovom takmičenju.

Međutim, s obzirom da je najviše trpila Premier liga, Lisicama će sada biti veoma teško da se dokopaju četvrtfinala iz razloga što su naletili na ekipu koja zna da igra u knock out sistemu (Sevilla tri godine zaredom osvojila Europa ligu), a sa druge strane imaju trenera koji zna da svoju ekipu potjera u bitku. Jorge Sampaoli je doktor motivacije, čemu svjedoče rezultati Andalužana ove sezone u Primeri.

Kada pogledamo u kakvim se problemima Lisice nalaze u Premier ligi, teško da će sada imati neku spektakularno jaku želju za dokazivanjem u Ligi prvaka. Ispadanje od Seville, i to na rutinski način, ni bi bilo nikakvo čudo.

5) Liga ove sezone mnogo jača

Iako Arsenal, Liverpool, te dva Manchestera ove sezone ne igraju onako kako su i sami očekivali da će igrati, može se reći da je liga ove sezone mnogo jača. Ako ništa, jači su rosteri ekipa i treneri koji se nalaze na klupama. 

Chelsea je tu neprikosnoven, dok sve preostale ekipe se bore od drugog mjesta pa nadalje. Lisice su u prošloj sezoni pobjeđivali sve ove ekipe (jedino im je Arsenal nanio oba poraza), ali ove godine ne mogu ništa. Tim Claudija Ranierija od najvećih engleskih klubova ove sezone je samo pobijedio Manchester City sa 4:2 u utakmici koja je podsjetila na najbolje dane Leicestera.

Osim toga, svi klubovi na Otoku su ozbiljno shvatili Leicester nakon njihove šokantne titule, što se moglo vidjeti već u prvom kolu nove sezone kada je Leicester poražen u gostima od prvog kandidata za ispadanje (pred početak sezone) Hull Cityja.

6) Pobjede u gostima ne postoje


Leicester je prošle sezone sjajno igrao i kod kuće i na strani, ali taj segment ove sezone jednostavno ne postoji. Lisice još uvijek nemaju nijednu jedinu pobjedu na strani, a do sada su van Leicestera odigrali ukupno 12 utakmica. Samo na tri utakmice od tih 12 su uspjeli ostvariti barem neriješen rezultat, ali na pobjedu u gostima još uvijek čekaju. Prošle sezone su, primjera radi, ostvarili čak 11 pobjeda u gostima.

Brojke kažu da Lisice nisu toliko impresivne ni na King Poweru, s obzirom da su u 12 utakmica ostvarili svega pet pobjeda, što je za njih premalo.

Ključni problem leži u očajnoj realizaciji Leicesterovih napadača koji su ove sezone postigli ukupno 24 gola. Primera radi, samo Jamie Vardy je prošle sezone sam zabio toliko golova. Na čak 11 utakmica ove sezone nisu uspjeli postići nijedan gol. Polovinu tih utakmica, na kojima nisu postigli nijedan gol, su odigrali u 2017. godini.

Odbrana Lisica također prima užasno mnogo golova. Do sada su primili 43 gola, a podsjećanja radi, u cijeloj prošloj sezoni su primili 36 golova.

7) Pojačanja koja nisu dostojna najjače lige na Planeti

Respekt svim fudbalerima koje su Lisice dovele ove sezone, ali nijedan od njih (izuzev Slimanija) nije napravio ništa posebno kako bi ekipa napredovala.

Otišao je Kante, ali na njegovo mjesto nije stigla adekvatna zamjena koja bi mogla barem približno da čita igru kao što je u dresu Leicestera to lako radio Kante. Mnogo novca je potrošeno na pojačanja koja nisu donijela apsolutno ništa.

Posebno je razočarenje Ahmed Musa koji nikako da se snađe na Otoku i koji nikako da shvati da se solo akcijama na Ostrvu teško može igrati neki efikasan fudbal. Pored toga, Lisice su prespavale januarski prelazni rok, što je još jedan od ogromnih minusa sa klub sa King Powera.

Leicester je sada u borbi za opstanak, a svi klubovi koji se grčevito bore za opstanak su doveli respektabilna pojačanja. Pojedini klubovi su doveli četiri ili pet igrača kako bi proširili i klupu. Lisice na tom polju nisu radile ništa, što se i vidi po rezultatima u novoj godini.

8) Claudio Ranieri ne može više da motiviše svoj tim

Prošle godine su svi slavili ovog zabavnog Talijana, ali ove sezone nije ni sjena od trenera o kojem je pričao cijeli svijet. Ove sezone više podsjeća na onog zbunjenog lika koji je dobio otkaz na klupi reprezentacije Grčke.

Vraćamo se na prvi segment ovog teksta – nedostatak motivacije. Da biste bili motivisani trener je taj koji igra ključnu ulogu. Ove sezone toga od Ranierija očigledno nema. Sličnu stvar je doživio Chelsea kada je Mourinho otpušten u sezoni nakon titule. 

Kada si šampion, da bi naredne godine napravio donekle sličan rezultat, moraš da budeš duplo bolji. Leicester to nije napravio. Čak šta više, u sezonu su ušli sa slabijim timom (ako računamo na to da je Kante bio možda i najveći pokretački točak u ekipi), a nedostatak motivacije se vidio odmah na početku sezone. Kao da su fudbaleri Leicestera još uvijek na odmoru i kao da još uvijek proslavljaju titulu iz maja prošle godine. Ovih dana ćemo vidjeti da li će Ranieri i dalje biti menadžer Lisica, s obzirom da je na kladionicama prvi trener koji bi uskoro mogao dobiti otkaz. Možda da Leicester ponovo pozove Nigela Pearsona koji ih je spasio prije dvije godine?

Svega jedan bod Lisice imaju više od prve ekipe koja je u zoni ispadanja. Problem leži u tome što su se sve te ekipe koje se nalaze ispod i iznad Leicestera mnogo bolje pripremile za novu godinu i dobro su trgovale u januaru, dok su Lisice bile u dubokom zimskom snu, gdje se nalaze još uvijek.

Do kraja sezone, Leicester City gostuje Arsenalu, Evertonu i Manchester Cityju, dok na King Poweru dočekuju Liverpool i Tottenham (govorimo o najjačim timovima). Također će odigrati veoma mnogo utakmica koje nose naziv „utakmice sa šest bodova“ protiv direktnih konkurenata za opstanak kao što su gostovanje kod Crystal Palacea, te domaće utakmice protiv Hulla i Sunderlanda. 

Ako se po jutro dan poznaje, vrlo je moguće da Leicester bude prvi klub nakon Drugog svjetskog rata koji će ispasti iz lige sezonu nakon što su osvojili istu.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.