10.3.2017. 14:53
14
"Bakir treba da podnese ostavku i ide u zatvor. Dolazi nam Vučić koji je pucao po Sarajevu, a Bakir nas je doveo do tih stvari"
FOTO: Source.ba / Arhiva
Međunarodni sud pravde u Haagu jučer je potvrdio da je odbio prijedlog Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije za agresiju i genocid.

Podsjećanja radi, o reviziji presude se počelo pričati u posljednjih mjesec ili dva, ali je na kraju sve palo u vodu s obzirom da smo iz Holandije dobili negativan odgovor. Revizija presude je izazvala brojne turbulencije u BiH, a osude su pljuštale uglavnom sa srpske strane, koja je Republiku Srbiju više branila od samih Srba iz Srbije.

Za Source.ba portal danas su govorili Emir Suljagić, direktor Političkog savjeta Građanskog saveza, te Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

"Međunarodni sud pravde u Haagu je u maju prošle godine obavijestio Izetbegovića i Softića da je Sakibu Softiću istekao mandat i ako su od maja 2016. do februara 2017. njih dvojica lagali narod i slagali ljude u Vijećnici, onda jedan treba da podnese ostavku i da ide u zatvor, a drugi samo treba da ide u zatvor. Mislim da je to krivično djelo, ali isto tako Bakir mora da podnese ostavku jer je slagao cijeli narod", kaže Suljagić za Source.ba portal.

"Ja apsolutno ne mogu da vjerujem. Pročitao sam saopćenje Suda barem tri puta. Kontam da mi nije šta promaklo. Oni su rekli da Softić ne može biti agent u reviziji, te da mora biti imenovan neko drugi. To je horor i nije mi jasno kako Izetbegović nije shvatio da će biti uhvaćen u ovome, u laži. Danas imate internet i telefone, pa je nemoguće da se nešto sakrije", poručuje Suljagić.

Brojni protivnici Bakira Izetbegovića, barem će tako reći neki mediji, likuju zbog ovakve odluke samo kako bi mogli krivicu prebaciti na šefa Stranke demokratske akcije. Suljagića smo upitali da li on čini isto.

"Ja ne likujem ni zbog čega. Ja sam preživio to o čemu se priča. Od početka sam upozoravao da idemo nepripremljeni, da ne znamo ništa, da naši saveznici ne znaju ništa. Sada smo u izolaciji jer Bakir nije obavijestio naše saveznike šta je naš plan i šta ćemo radit. Ako SAD i Tursku nismo obavijestili kao naše najveće saveznike, onda kako hoćete da reaguje, primjera radi, Rusija. Izetbegović očito nije dorastao svom zadatku i to je najveći problem. Niko nikada nije iz Predsjedništva BiH nazvao kako bi objasnio o čemu se radi i šta se priprema oko revizije. Nisu radili ništa, zato nikoga nisu ni obavijestili. Ovo je potpuni haos, u ovakvim vodama nikada prije nismo bili. Ovo su neke potpuno nove vode u kojima se nalazimo i sada smo međunarodno izolovani", ističe Emir Suljagić za naš portal.

Suljagić se osvrnuo i na skori dolazak premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u Sarajevo.

"Dolazi nam sada Aleksandar Vučić, koji je 1994. godine skakao iznad Sarajeva sa puškom i Vojislavom Šešeljom, a sada će nam držati predavanje o miru i stabilnosti u regionu. Bakir nas je doveo do tih stvari. Prije 20 godina je pucao po Sarajevu, a danas nam priča o miru i stabilnosti", rekao je na kraju razgovora za naš portal Emir Suljagić.

"Međunarodni sud (ne)pravde je donio odluku. Šta sada dalje? Posljedice ovakve odluke su katastrofalne po budućnost civilizacije uopće. Iznevjerena je pravda koje ionako u ovom vremenu nema na međunarodnoj sceni. Mladen Ivanić će definitivno ostati u historiji upamćen kao izdajnik vlastite zemlje, za račun druge, i on se time ponosi. Čovićev neutralan stav je još jedna u nizu spletki koje plete za račun antibosanske politike, a za račun velikodržavnih projekata koji su na štetu BiH", kaže za Source.ba portal Šemsudin Mehmedović.

"Ako je Sakib Softić znao da nema legitimaciju, a nije to rekao, ili je nekom i rekao i pored toga glumio patriotu i pravednika, onda mu historija mora suditi za cinizam i nacionalnu izdaju. Bakiru Izetbegoviću je ponajteže u svemu. Ako je znao ili ne za Softićeve propuste ima odgovornost, ali je bar pokušao i suprotstavio se onima koji su destabilizirali BiH. Najveći gubitnici su žrtve genocida i agresije, pravda jednostavno nije zadovoljena"
, ističe Šemsudin Mehmedović.

Bakir Izetbegović je danas za medije, nakon što se pojavila informacija da Softić nije bio legitiman zastupnik BiH, poručio sljedeće:

"Neću podnijeti ostavku! Činio sam ono za šta me moj narod izabrao. Najava procesuiranja Softića je glupost. Ja mu čestitam na svemu", rekao je Bakir Izetbegović i poručio kako je u maju prošle godine znao za Softićev status.

Novinar: Haris Ahbabović


14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.