21.5.2017. 9:32
12
"Stid me što igram ovu ligu i živim u ovoj državi. Sve je skrojeno i naštimano, mi smo tu samo da budemo pijuni"
Jučer su odigrane utakmice pretposljednjeg 9. kola Lige za prvaka Bosne i Hercegovine, a nakon ovog kola ponovo se podiglo mnogo prašine zbog suđenja na pojedinim utakmicama.

Iza nas je još jedan vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Sarajevo je zasluženo slavilo sa 1:0 golom Amera Bekića, a Plavi sa Grbavice kao da jučer nisu bili ekipa koja se bori za titulu prvaka BiH. Sve je iskoristio Zrinjski koji je sa 1:2 pobijedio Radnik u Bijeljini i tako kolo prije kraja zasjeo na prvu poziciju u Premijer ligi BiH. Zrinjski u posljednjem kolu u Mostaru dočekuje Slobodu, dok Željezničar na Grbavici dočekuje Radnik iz Bijeljine.

Suđenje na vječitom derbiju je bilo veoma dobro, tako da danas nećemo pričati o Irfanu Peljti koji je sudio još jedan sudar starih sarajevskih rivala. Tim Mehmeda Janjoša je jučer djelovao mnogo bolje na terenu, a vidjela se ogromna želja da se savlada veliki rival, što se kod igrača Slavka Petrovića nije vidjelo ni u jednom dijelu jučerašnje utakmice. I sam Petrović nakon utakmice nije imao šta da kaže, pa se u jednom momentu izvinjavao novinarima jer je ostao bez riječi. Uostalom, kada na takav način kao što su to uradili fudbaleri Željezničara prokockaš titulu (Krupa, Sarajevo), onda ti samo preostaje da šutiš.

Pljušte ostavke u NSBiH nakon jučerašnjih utakmica

U jednom od tekstova koje sam objavio prije par dana sam napisao da je bh. fudbal umro onda kada je 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu ubijen navijač Sarajeva, Vedran Puljić. Ono što se u posljednjih nekoliko sedmica izdešavalo na terenima u Bosni i Hercegovini je samo potvrda moje konstatacije. Nije to samo jučerašnja utakmica u Bijeljini, nego se to odnosi i na Ligu za opstanak, ali uveliko i na Prvu ligu FBiH. 

Nakon posljednjih događanja, u NSBiH su počele da pljušte ostavke, pa su iste navodno podnijeli Elvedin Begić, predsjednik NSBiH, predsjednik Komisije za sudije i suđenje, Ibrahim Hasanbegović, te direktor takmičenja, Elmir Pilav. Neki od njih su, kako prenose kolege iz drugih sarajevskih medija, ostavke podnijeli iz moralnih razloga, a sve je kulminiralo nakon jučerašnje utakmice na Gradskom stadionu u Bijeljini. Gotovo je sad. Trebalo je preventivno djelovati. 

Treba biti pošten pa reći da u posljednjih 20 godina nikada nismo imali problematičniji završetak šampionata, što u Premijer ligi, ali i što u Prvoj ligi FBiH. Svako kolo je donijelo sa sobom neki novi skandal kada je u pitanju suđenje, pa je tako bilo i jučer. Osim toga, Premijer liga BiH je postala toliko providno takmičenje da i svjetske kladionice znaju da će ekipa koja 14 utakmica nikoga nije pobijedila slaviti na gostovanju i to kod osvajača Kupa BiH. Fudbal u BiH više nije spao na niske grane, fudbal u BiH je pao sa drveta i dobro tresnuo od zemlju. Totalno je polomljen, da ne kažem mrtav.

Nepostojeći penal koji je odlučio prvaka

Glavna uloga jučerašnjeg komičnog penala koji je dosuđen za Zrinjski u 92. minuti utakmice bio je sudija Antoni Bandić iz Gruda. Podsjećanja radi, radi se o sudiji koji je prije pet godina fizički napadnut u Bihaću jer su fudbaleri i navijači Jedinstva tvrdili da ih je isti žestoko oštetio protiv Branitelja iz Mostara. 

Nepostojeći jedanaesterac koji je jučer dosuđen za Zrinjski u Bijeljini ujedno je penal koji će vjerovatno odlučiti šampiona Bosne i Hercegovine, s obzirom da Zrinjski sada ima sve u svojim rukama i da im je potrebna pobjeda protiv Slobode u posljednjem kolu. 

Kada igrači dignu ruke zbog nemoći

Suđenjem na jučerašnjoj utakmici protiv Orašja je nezadovoljna i ekipa visočke Bosne koja je poražena u Orašju, dok je sa druge strane GOŠK slavio u Kaknju protiv Rudara. Da stvar bude još komičnija, jedan od posmatrača na jučerašnjoj utakmici Orašje - Bosna bio je Filip Jelavić, čovjek koji inače dolazi iz Gabele, grada u kojem je smješten GOŠK, Bosnin najveći konkurent za ulazak u Premijer ligu. Iako je kakanjski Rudar pobijedio Bosnu u lokalnom derbiju, jučer je na domaćem travnjaku poražen od GOŠK-a, pa je sada upravo tim iz Gabele vodeći na tabeli Prve lige FBiH.

Na Facebooku se nakon utakmice protiv Orašja oglasio fudbaler visočke Bosne, Belmin Čehajić.

"Stid me što igram ovu ligu i živim u ovoj državi sa ovakvim korumpiranim pojedincima. Biznis liga, a ne Prva liga. Žao mi je što niko nema petlje stati ovim ljudima u crnom u kraj, sve je skrojeno i naštimano, mi smo tu samo da budemo pijuni. Samo kod nas ima da ti utakmicu sezone sudi sudija iz grada direktnog konkurenta, a posmatrač mu je također iz grada konkurenta. Kakav fudbal, to je jad, čemer i bijeda", napisao je fudbaler Bosne na Facebooku.

Kupovina golmana i kladionica koja sve zna

U Ligi za opstanak je bilo toliko komičnih stvari da ih je teško i pobrojati. Dovoljno je samo spomenuti da su sve svjetske kladionice znale da će Vitez pobijediti Široki Brijeg na Pecari, iako prije toga nikoga nije pobijedio u 14 utakmica. S druge strane, Široki Brijeg je osvajač Kupa BiH i ekipa koja je u polufinalu i finalu pobijedila dva najveća sarajevska kluba. Kvota na pobjedu Viteza u Premier kladionici je bila 1,75. Na kraju je Vitez slavio nakon penala koji je dosuđen u 89. minuti utakmice. Osim toga, Široki je cijelo drugo poluvrijeme igrao sa igračem manje. Slučajnost? Procijenite i sami, niste glupi.

Nešto ranije, golman Olimpica Dejan Bandović snimio je razgovor sa čovjekom koji se predstavljao kao službeno lice NK Metalleghe, a koji je golmanu Olimpica nudio 10.000 KM ukoliko bude "korektno" branio na utakmici Metalleghe - Olimpic. Bandović je sve snimio, snimak se pojavio u javnosti, a da je NSBiH iole normalna institucija, Metalleghe bi do sada već bio član Prve lige FBiH. 

Fašizam koji uredno prolazi na tribinama

U revanš utakmici finala Kupa BiH fašistička skandiranja sa tribina Pecare, igrači Sarajeva se konstantno gađaju raznim predmetima sa tribina, a sudiji Jakupoviću ne pada na pamet da prekine utakmicu ili da barem upozori navijače da će prekinuti utakmicu. Valjda je to uobičajeni folklor na bh. stadionima. Nakon ogromnog pritiska javnosti, oglasio se NSBiH koji je rekao kako osuđuje dešavanja na toj utakmici i kako suspenduje stadion Pecaru. 

Mnogo je pitanja na koja još uvijek nema nijednog odgovora. Konačna ocjena je da smo dobili užasno loše prvenstvo sa komičnim suđenjem i nevjerovatnim situacijama koje su previše i za holivudske filmove. Pitanje je samo koliko je ljudima u NSBiH bitna ova liga. Sve se ionako svodi na reprezentaciju, jer je to živi novac. Ko "šiša" šutače lopte u Premijer ligi BiH ili Prvoj ligi FBiH. Tu je novac ionako skroman. Zato i jesmo tu gdje jesmo. Nigdje. Rahmet ti duši, fudbalu u Bosni i Hercegovini.

Novinar: Haris Ahbabović


12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.