1.6.2017. 13:28
19
Blaž Slišković kakvog nikada niste vidjeli: Zna se, Mostar je prijestolnica hrvatskog naroda i tako će biti. Mora se znati čiji je Mostar!
Mnogo se ovih dana pisalo o nekadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i sadašnjem treneru Zrinjskog, Blažu Baki Sliškoviću.

Slišković je prvo dospio u žižu interesovanja javnosti zbog izjava nakon derbi utakmice BHT Premijer lige između Željezničara i Zrinjskog, kada je rekao kako nije dao izjavu na travnjaku sarajevskim medijima jer su i oni slavili pobjedu sa fudbalerima Željezničara.

"Takvi detalji govore da i televizija, a i cijela sarajevska javnost slave titulu. To je mašina i kada proradi takav stroj onda je teško. Kao da poredite jedan bager i kosilicu u ovom trenutku. Teško je vjerovati da će Željezničar propustiti priliku koja mu se nudi", rekao je Slišković nakon utakmice Željezničara i Zrinjskog.

Sukob sa novinarima i ubjeđenje da država plače jer je Zrinjski prvak

A nakon utakmice na Gradskom stadionu u Bijeljini, kada je Zrinjskom dosuđen komičan jedanaesterac u 92. minuti utakmice, popularni Baka se žestoko posvađao sa novinarom Todorom Nikolićem.

"Znate reći da je sudija izmislio penal, a ne znate reći što je dao crveni karton našem igraču. Što to ne pogledaš? Drugačije bi onda bilo da smo 35 minuta igrali sa 11 igrača. Šuti, Boga ti, nemoj se petljati tamo gdje ti nije mjesto. Ti ćeš komentarisati sudije. Nemojte biti neobjektivni. Ne galamim ja na tebe, ja samo pričam povišenim tonom. Hoćeš li mi to ti nešto, brko?!", vikao je Slišković na press konferenciji nakon utakmice Radnik Bijeljina - Zrinjski.

A onda je Baka nastavio svoj show i pred utakmicu sa Slobodom, koja je u konačnici donijela Zrinjskom još jednu titulu prvaka BiH.

"Cijeloj državi je žao što će Zrinjski biti prvak. Ljudi prenose utakmicu na televiziji, pa plaču kad Zrinjski postigne drugi gol, pa onda teška srca kažu da je ostalo 1:0 na Koševu u meču Sarajeva i Želje. Šta ćemo sada, cijela zemlja treba da plače. Ima soba za plakanje pa idite plačite. Ako veći dio javnosti sa žaljenjem dočeka Zrinjskog kao prvaka, onda je to sramotno", rekao je Slišković pred utakmicu sa Slobodom.

Slišković je dao još jednu čudnu izjavu za Večernji list kada je pričao o Veležu, a onda je poentirao kako mu je Zrinjski ipak draži klub od Veleža.

"Kakav god Velež bio, on će ostati ponos ovoga grada. Meni je Velež drag jer sam u njemu počeo igrati, ali Zrinjski mi je draži. Smeta mi kada se kaže kako je Velež bošnjački klub. Ma to misle samo budale, jer u Veležu je prije rata igralo 60 posto Hrvata. Istina, rat je donio svoje, ali ja opet o tom klubu ne razmišljam nikako drugačije", rekao je Slišković za Večernji list.

Hrvatski Mostar, tzv. Liga BiH i želja da Zrinjski igra u Hrvatskoj

Šlag na tortu bio je isječak iz magazina "Hum" koji je objavljivan u Mostaru tokom ratne 1994. godine, a objavljeno je svega šest brojeva tog magazina nakon čega je ugašen. Naime, portal Saff je stigao do isječka intervjua sa Blažom Sliškovićem iz magazina "Hum".

Slišković u spomenutom intervjuu govori o sebi, svojoj borbi za "hrvatski Mostar" i o tome kako Mostar vidi nakon rata. Na samom početku spomenutog intervjua Slišković govori o razlozima angažiranja u voljenom Zrinjskom. 

"To smatram svojom obavezom prema ovom napaćenom hrvatskom narodu i to je prilika da se na neki način odužim svom rodnom gradu za koji se nisam mogao boriti puškom kada je u posljednje dvije i po godine dva puta napadnut", rekao je Slišković.

Novinar "Huma", Mate Brbor, potom postavlja Baki novo pitanje: "Svojim dolaskom i ljubavlju koju pokazujete u tim iscrpljujućim putovanjima kao i htijenjem u igri, reklo bi se da trenutno dajete za svoj Mostar gotovo onoliko kao da ste se borili s puškom u ruci".