6.6.2017. 14:13
0
"Frcaju" milioni: Ovo su najznačajniji transferi ovogodišnjeg ljetnog prelaznog roka
Okončane su sezone u svim najjačim ligama Evrope, a nakon finala Lige šampiona ono što nas čeka kada je fudbal u pitanju je nadolazeći Kup konfederacija koji se igra u Rusiji.

Kada je u pitanju Kup konfederacija, turnir će se igrati na četiri stadiona, u četiri različita grada, a trajat će od 17. juna do 2. jula ove godine. U grupi A će biti selekcije Rusije, Portugala, Meksika i Novog Zelanda, dok će u grupi B biti reprezentacije Njemačke, Čilea, Kameruna i Australije. Finalna utakmica je zakazana za 2. juli 2017. godine na Krestovsky stadionu u Saint Petersburgu.

Ipak, klubovi iz najjačih liga Evrope nisu mirni, pa se ovih dana mnogo trguje na tlu Starog kontinenta, s obzirom da je počeo ljetni prelazni rok. U nastavku slijedi pregled najznačajnijih transfera dosadašnjeg dijela ljetnjeg prelaznog roka u najjačim ligama Evrope, ali i transfera kada su u pitanju bh. reprezentativci i BHT Premijer liga.

Engleski Premiership

Novi prvak Engleske, Chelsea, je već prodao nekoliko fudbala. U Juventus je zvanično, za 17 miliona funti, otišao Juan Cuadrado, a prvi golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, Asmir Begović, otišao je u Bournemouth za 10 miliona funti. Od naredne sezone u timu Chelseaja neće biti njihov dugogodišnji kapiten John Terry.

Tottenham je prodao Nabila Bentaleba Schalkeu za 16 miliona funti, a u Romu iz Spursa za gotovo tri miliona funti stiže Federico Fazio. Bernardo Silva i Ederson su nova dva skupocjena pojačanja Manchester Cityja, koji su dovedeni za 76 miliona funti. Klub su napustili Pablo Zabaleta, koji odlazi u West Ham, te Willy Caballero, Gael Clichy, Jesus Navas i Bacary Sagna. 

Topnici sa Emiratesa su danas potpisali Sead Kolašinca. Reprezentativac BiH je stigao iz Schalkea i potpisao je petogodišnji ugovor. U pitanju je slobodan transfer, pa Arsenal Schalkeu neće plaćati odštetu. Arsenal je otpustio Yayu Sanogoa. Iz Evertona u Watford je otišao nekadašnji fudbaler Man. Uniteda, Tom Cleverley, dok je klub napustio i Arouna Kone. Još jedan bivši igrač Uniteda, Darren Fletcher, otišao je iz West Broma u Stoke. West Ham United je otpustio Alvara Arbelou, a istu stvar je napravio i Leicester sa Marcinom Wasilewskim. Stoke City je otpustio vremešnog golmana Shayja Givena, a bez kluba je i dojučerašnji igrač Burnleyja, Joey Barton.

Novi premierligaš, Newcastle United, doveo je Christiana Atsua iz Chelseaja za 6,4 miliona funti. Brighton je za 2,5 miliona funti iz Ingolstadta doveo Pascala Großa, dok je Huddersfield Town iz istog kluba doveo Eliasa Kachungu.

Kada su u pitanju menadžerske promjene na Otoku, Sam Allardyce više nije trener Crystal Palacea, s obzirom da je otišao u penziju, dok je Watford otpustio Waltera Mazzarrija, a na njegovo mjesto stiže Marco Silva, koji je ispao u Championship sa Hull Cityjem.

Španska La Liga

Real Madrid je otpustio Portugalca Pepea, dok iz Atletico Madrida nakon dugo godina odlazi Tiago. Oliver Torres će karijeru nastaviti u Portu, a Jorgandžije su za taj transfer dobile 17 miliona funti. Gorka Iraizoz nakon dugo godina više neće biti golman Athletic Bilbaoa. Villarreal je za 12 miliona funti doveo Enesa Unala iz Man. Cityja. Mateo Musacchio odlazi iz Villarreala za 15,3 miliona funti u talijanski Milan. 

Betis je iz Osasune doveo Sergija Leona za tri miliona funti, dok je Sevilla Schalkeu službeno prodala Yevhenija Konoplyanku za 10,5 miliona funti. Espanyol je otpustio Jose Antonija Reyesa. U Valenciju iz Celte dolazi Fabian Orellana. Duda, Weligton i Martin Demichelis više nisu članovi Malage.

Simone Zaza je i službeno novi član Valencije koja će Juventusu platiti 13,6 miliona funti. U Valenciju je iz Astane stigao Nemanja Maksimović. Pablo Piatti za 11 miliona funti odlazi u Espanyol. 

Ernesto Valverde više nije trener Athletica, a sada je preuzeo Barcelonu. Na tom mjestu je zamijenio Luisa Enriquea. Jose Angel Ziganda je novi trener baskijskog kluba. Jorge Sampaoli više nije trener Seville s obzirom da je preuzeo Argentinu. Njega će na mjestu trenera Seville zamijeniti Eduardo Berizzo. Mauricio Pellegrino više neće biti trener Alavesa.

Talijanska Serie A

Saphir Taider je iz Intera stigao u Bolognu, dok Bruno Alves iz Cagliarija odlazi u Glasgow Rangers. U Fiorentinu su stigli Vitor Hugo iz Palmeirasa, Nikola Milenković iz Partizana, Sebastian Cristoforo iz Seville, te Carlos Sanchez iz Aston Ville. Giuseppe Rossi odlazi iz Fiorentine.

Milanski Inter je prodao i otpustio nekoliko fudbalera među kojima su Juan Jesus (potpisao za Romu), Saphir Taider (potpisao za Bolognu), te Felipe Melo koji je otišao u Palmeiras. Iz Intera su otpušteni Juan Pablo Carrizo i Rodrigo Palacio.

Juventus je i zvanično potpisao Juana Cuadrada, Medhija Benatiju i Rodriga Bentancura. Klub su napustili Kingsley Coman (otišao u Bayern Munchen), Simone Zaza (otišao u Valenciju), te Simone Ganz koji je potpisao za Veronu. Milan je doveo Matea Musacchija za 15,3 miliona funti.

Napoli je doveo Nikolu Maksimovića iz Torina, a službeno je stigao i Marko Rog iz zagrebačkog Dinama za 11 miliona funti. Francesco Totti je otišao u penziju i više neće biti dio Rome. Luciano Spalletti je novi trener Intera, dok je sada upražnjeno mjesto trenera u Romi.

Njemačka Bundesliga

Minhenski Bayern je žestoko krenuo sa novim pojačanjima. U Bayern su već stigli Kingsley Coman (službeno potpisao), Niklas Sule i Sebastian Rudy. Coman je Juventusu plaćen 18 miliona funti, dok je Sule Hoffenheimu plaćen 17 miliona funti. Klub su napustili Benatia, Badstuber, Lahm (penzija), Alonso (penzija) i Starke. Leipzig je prodao Davieja Selkea u Herthu, dok je otpušten mlađi brat Samija Khedire, Rani.

Dortmund je doveo Omera Topraka iz Leverkusena i Mahmouda Dahouda iz Moenchengladbacha. Adrian Ramos je otišao u Kinu za 10 miliona funti. Sami Allagui iz Herhe odlazi u St. Pauli. Schalke je pored nabrojanih fudbalera koje je doveo i prodao, pustio još Saschu Riethera, Dennisa Aogoa, a prodali su Klaasa-Jana Huntelaara u Ajax.

Haris Seferović iz Eintrachta odlazi u Benficu, dok je HSV otpustio Renea Adlera i Johana Djouroua. Tayfun Korkut (Leverkusen), Martin Schmidt (Mainz) i Thomas Tuchel (Dortmund) su otpušteni u svojim klubovima.

BHT Premijer liga

Kada su u pitanju najzvučniji transferi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine (ne računajući igrače koji se vraćaju sa posudbe), Željezničar su napustili Miroslav Stevanović, Semir Kerla i Danijel Stojanović. U Sarajevo je stigao mladi bh. reprezentativac, Mićo Kuzmanović, koji je stigao iz kakanjske Mladosti.

Slobodu su napustili Samir Merzić i Mladen Veselinović, dok je u Radnik iz Bijeljine stigao Slaviša Radović. Ivan Sesar i Boris Pandža više nisu članovi Širokog Brijega, dok Adnan Hrelja više nije član Mladosti iz Kaknja.

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.