20.6.2017. 12:24
1
Ovo su protivnici Želje i Sarajeva: Vlasnik Zete bio u paravojnoj jedinici Milorada Ulemeka Legije, predsjednik Zarije imao "jedinicu" iz geografije
Predstavnici Bosne i Hercegovine u Ligi prvaka i Europa ligi jučer su saznali imena svojih protivnika u početnim fazama kvalifikacija za spomenuta takmičenja.

Maribor, tvrd orah za bh. klubove

Zrinski će u okviru 2. pretkola Lige prvaka igrati protiv prvaka Slovenije, Maribora, kluba koji je prije nekoliko godina igrao protiv Željezničara u istom ragu takmičenja (Maribor prošao dalje). Željezničar je izvukao najtežeg mogućeg protivnika iz grupe potencijalnih protivnika, a to je crnogorska Zeta iz Golubovaca, inače klub koji je prije nekoliko sezona izbacio Sarajevo iz Europa lige (sezona u kojoj je Sarajevo kolo ranije pobijedilo Levski iz Sofije). Široki Brijeg će igrati protiv nepoznatih protivnika, a radi se o kazahstanskom Ordabasyju. Sarajevo će igrati protiv moldavske Zarije Balti.

U slučaju da Zrinjski prođe dalje preko Maribora, u 3. rundi kvalifikacija za Ligu prvaka će biti nositelj, a potencijalni protivnici bi mogli biti klubovi kao što su: Malmo, Astana, Partizan, Rijeka, Rosenborg, Hapoel Be'er Sheva, Sheriff Tiraspol, Slavia Praha, FH i Viitorul Constanta. Ukoliko vam dodatno nije jasno kako će Zrinjski biti nosilac u 3. pretkolu, a nije nosilac u 2. pretkolu, odgovor je sasvim jednostavan. Ukoliko bi pobijedili Maribor uzet će njihovu nositeljsku poziciju u 3. rundi kvalifikacija.

Maribor je dobro poznati protivnik bh. klubova, a ne treba biti dovoljno upućen u fudbal pa da shvatite da su, ipak, Slovenci favoriti u dvomeču sa Plemićima iz Mostara. Klub je već dugo vremena daleko najbolji tim u Sloveniji, a ujedno su ekipa i sa najviše novca u kasi. Trener ekipe je Darko Milanič, a u rosteru Maribora se nalaze igrači kao što su: Marcos Tavares, inače Brazilac koji je kapiten ekipe, Luka Zahovič, sin proslavljenog slovenačkog igrača Zlatka Zahoviča, Nigerijac Sunny, te Jasmin Handanovič, golman i ujedno brat golmana Intera Samira Handanoviča. Naravno, Maribor daje veliki broj reprezentativaca Slovenije. Spomenuti Zlatko Zahovič je direktor kluba sa Ljudskog vrta. 

Maribor je 14 puta bio prvak Slovenije (šest puta u posljednjih sedam godina), a osvojili su devet puta Kup Slovenije. U sezoni 1999/00. su igrali grupnu fazu Lige prvaka, kada nisu mogli dalje pored Leverkusena, Lazija i kijevskog Dynama, a u sezoni 2011/12. su igrali grupnu fazu Lige Evrope. Slično su napravili i dvije godine kasnije, a u sezoni 2014/15. su bili u grupnoj fazi Lige prvaka sa Chelseajem, Sportingom i Schalkeom. Maribor, prema Transfermarktu, vrijedi 14 miliona eura.

Maribor je u dva navrata u Ligi prvaka igrao protiv naših klubova. Prvi put je to bilo u sezoni 2012/13. kada su Slovenci izbacili Željezničar sa 4:1 i 2:1, a drugi put u sezoni 2014/15. kada su izbacili upravo Zrinjski sa 2:0, 0:0.

Željezničar izvukao najtežeg mogućeg protivnika

Sarajevski Željezničar je dobio najtežeg mogućeg protivnika u grupi u kojoj su se nalazili uglavnom amaterski klubovi iz zemalja koje baš i nisu fudbalske. Zeta iz Golubovaca je sezonu u Crnogorskoj ligi okončala na drugom mjestu, a prije tri dana su u prijateljskom meču, primjera radi, slavili protiv beogradskog Partizana.

Trener kluba je Dušan Vlaisavljević koji je jučer govorio za Source.ba portal o Željezničaru i utakmici koja nam dolazi 29. juna ove godine. Razgovor sa trenerom Zete možete poslušati OVDJE. Svoje evropske utakmice Zeta će zbog neuslovnosti svog stadiona igrati u Podgorici. Mladen Božović, inače reprezentativni golman Crne Gore, je vjerovatno i najpoznatiji fudbaler ovog kluba. U timu uglavnom igraju fudbaleri porijeklom iz Crne Gore. Cijeli tim Zete, prema Transfermarktu, vrijedi oko 2,5 miliona eura. 

Zeta je jednom bila prvak Crne Gore, dok su u dva navrata bili vicešampioni svoje zemlje. Već smo rekli da je Zeta svojevremeno izbacila Sarajevo iz Europa lige, što je tada bilo veliko iznenađenje, posebno kada uzmemo u obzir da je Sarajevo kolo ranije izbacilo Levski iz Sofije. Bilo je to u sezoni 2012/13., kada je Zeta u Podgorici slavila sa 1:0, dok je Sarajevo na Koševu pobijedilo sa 2:1. Zeta je također prije 12 godina igrala u Kupu UEFA protiv Širokog Brijega, kada su izgubili obje utakmice (0:1, 1:4). Plasman u Play off rundu kvalifikacija za Europa ligu im je najveći uspjeh u Evropi.

Vlasnik Zete nekadašnji pukovnih Legijine jedinice

Kada smo već kod Zete i njihovog vlasnika, Radojica Rajo Božović je nekadašnji pukovnih paravojne jedinice Milorada Ulemeka Legije i vlasnik Zete. Božović je svojevremeno bio u dobrim odnosima sa predsjednikom FSCG, Dejanom Savićevićem, ali je raskol nastao u vrijeme referenduma o nezavisnosti Crne Gore. Iz crnogorskog fudbala je otišao 2009. godine nakon što je suspendovan zbog prijetnji sudijama.

Fudbalski klub Zeta kažnjen je u aprilu ove godine oduzimanjem tri boda, jer je Radojici Božoviću dozvolio ulazak u službene prostorije sudija nakon meča sa Rudarom iz Pljevlje. Prvi put se njegovo ime pominje u dešavanjima iz 1994. godine, kada su srpske snage, potpomognute vojskom Fikreta Abdića, krenule u ofanzivu na Bihać.  Tokom ratnih godina Božović je „operirao“ i u Doboju u kojem je u to vrijeme predsjednik kriznog štaba bio nekadašnji član Predsjedništva BiH, Borislav Paravac.

Predsjednik moldavske Zarije misli da je Rabotnički iz BiH

Sarajevo će igrati protiv Zarije, relativno nepoznate ekipe iz daleke Moldavije. Zaria Balti je klub koji je osnovan prije 33 godine, a najveći uspjeh im je to što su osvojili Kup Moldavije prošle godine. Vlasnik ekipe je Primaria Balti, a predsjednik tima je Andrian Bogdan koji se jučer obrukao kada je rekao da je njegova ekipa već pobjeđivala ekipe iz BiH kao što je Rabotnički iz Skoplja. 

„Na pripremama u Turskoj smo igrali sa Rabotničkim iz BiH i pobijedili smo ih. Oni su zauzeli šesto mjesto, tako da na osnovu te utakmice mislimo kako možemo proći dalje“
, rekao je predsjednik Zarije.

Vlad Goian je trener ekipe u kojoj uglavnom igraju igrači iz Moldavije, a igra tu jedan Argentinac, jedan igrač iz Bugarske, te dva iz Ukrajine. Prema Transfermakrtu, Zaria Balti vrijedi oko četiri miliona eura. Ovo će im biti prvi okršaj sa nekom ekipom iz naše zemlje, što je informacija koju bi neko trebao objasniti predsjedniku ovog kluba. U prošloj sezoni su završili na četvrtom mjestu u Diviziji Nationala.

Bogati Kazahstanci protiv Širokog Brijega

Ordabasy je klub iz Kazahstana koji je osnovan prije samo 16 godina. Aleksei Petrushin je trener ekipe koja je do sada uspjela da osvoji dva kazahstanska Kupa. U ekipi uglavnom igraju domaći fudbaleri, ali ima tu i nekoliko internacionalaca iz Srbije, Bugarske, Rusije, Ukrajine, Senegala, Bjelorusije, Argentine i Uzbekistana. 

Najveći uspjeh su ostvarili 1997. godine kada su igrali četvrtfinale azijskog Kupa pobjednika kupova. Ekipa, prema Transfermarktu, vrijedi oko 12 miliona eura, što će reći da su veoma moćna ekipa u odnosu na Široki Brijeg i da imaju veoma mnogo novca. Njihov najskuplji fudbaler je Argentinac Pablo Fontanello koji vrijedi 1,8 miliona eura. Četiri igrača iz Ordabasyja su reprezentativci Kazahstana.

U slučaju da se naši klubovi plasiraju u narednu rundu takmičenja, kada je u pitanju Europa liga, Željezničar bi u tom slučaju igrao protiv švedskog AIK-a, dok bi Sarajevo igralo protiv Apollon Limassola sa Kipra. Široki Brijeg bi u slučaju plasmana u narednu rundu igrao protiv slavnog škotskog Aberdeena. 

11. i 12. jula se igraju prve utakmice 2. runde kvalifikacija u Ligi prvaka, a revanš mečevi su sedam dana kasnije. Kada je u pitanju Europa liga, 29. juna se igraju prve utakmice, dok se drugi mečevi igraju sedam dana kasnije. Zrinjski i Željezničar će biti domaćini u prvim utakmicama, dok će Sarajevo i Široki prve utakmice igrati u gostima.

Pripremio: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.