21.6.2017. 12:48
3
Da se naježiš!
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Mnogo fudbalskih kolektiva je tokom proteklih 20-ak godina bilo u centru pažnje, međutim danas su samo blijeda sjenka nekadašnjih timova koji su žarili i palili u nacionalnim šampionatima i u Evropi.

Source.ba portal je napravio listu od 10 najboljih fudbalskih ekipa koje su imale izuzetno jake timove u proteklih 20-ak godina. Neke od tih ekipa su osvojile mnogo toga na nacionalnom nivou, ali im je u Evropi, konkretno Ligi evropskih šampiona, uvijek falio onaj završni potez kistom kako bi se okitili titulom prvaka Staroga kontinenta.

Niko od ekipa koje ćemo pobrojati nije uspio da osvoji Ligu šampiona, iako su neki od tih timova bili itekako blizu. Nekima je nedostajalo vrlo malo i da u žestoko jakoj konkurenciji osvoje nacionalno prvenstvo. Idemo redom.

10. Werder Bremen 2006/07

Thomas Schaaf je trener koji je preporodio ekipu Werdera koja je godinama važila za jednu od najboljih ekipa u Bundesligi, a radi se o timu koji je svojevremeno igrao možda i najatraktivniji fudbal u Njemačkoj.

Temelj tog tima napravljen je malo prije sezone 2003/04., u kojoj se Bremen okitio titulom prvaka Njemačke. Sezonu kasnije, Werder je završio kao treći, potom kao drugi, pa treći, pa potom drugi i tako dalje.

Isti taj tim je igrao finale Europa lige u sezoni 2008/09., a u Ligi prvaka nisu mogli tako daleko. Uvijek im je nedostajalo "ono nešto", i bez obzira što su Klose i Klasnić davati golove kao na traci. Još uvijek se pamte igrači iz te generacije kao što su Tim Wiese (koji se danas bavi bodibildingom), Per Mertesacker, Brazilac Diego, haubica Torsten Frings, te sjajni napadački duo Ivan Klasnić - Miroslav Klose, koji su redovno postizali po 50 ili 60 golova u sezoni.

9. Fiorentina 1998/99

Iako spadaju u Veličastvenu sedmorku talijanskom fudbala, Fiorentina nikada nije uspjela da osvoji Scudetto, pa čak i kada je tu bila ikona kluba Gabriel Omar Batistuta. Batigol će nešto kasnije to uspjeti da učini sa Romom, u tandemu sa Tottijem i Montellom.

Fiorentina je igrala finale Kupa UEFA 1990. godine, a u Seriji A im je uvijek nedostajalo ono malo kako bi osvojili prvenstvo. Devedesete su nekako zlatnim slovima ispisane u historiju Viola.

Toldo, Batistuta, Rui Costa, Torricelli i Edmundo su bili samo neka od najupečatljivijih imena u sezoni 1998/99.

8. Roma 2000/01

Ova generacije Rome je napravila ono što nijedna do tada u historiji nije napravila - osvojila je Scudetto. Trio Totti - Batistuta - Montella su postali herojima Rima, a i Batistuti je napokon uspjelo da u Italiji osvoji titulu.

Međutim, ta ekipa Rome nije uspjela da napravi mnogo toga u Ligi prvaka. Četvrtfinale ovog takmičenja je vrhunac kojeg je taj tim Rome, sa blagim promjenama, dosegao nekoliko godina kasnije, kada su stradali od Ronaldovog Manchester Uniteda. 

Capello i Spaletti su treneri koji su najzaslužniji za to što je Roma igrala značajnu ulogu u Italiji u posljednjih 15-ak godina.

7. Olympique Lyon 2006/07

Dovoljno je samo reći da su Lavovi sedam puta zaredom bili prvaci Francuske tokom početka novog stoljeća i nije im uopće bilo premca i konkurencije u Ligue 1.

Ipak, u Ligi prvaka im je vrhunac polufinale protiv minhenskog Bayerna i to u trenutku kada je ta čuvena generacija već počela da polagano odlazi.

Svi ljubitelji fudbala će se uvijek sjetiti imena kao što su Abidal, Juninho, Malouda, Baroš, Benzema, ili nešto ranije Essien. Simpatična ekipa, zar ne?

6. Parma 1998/99

Ovo je jedna od najtalentovanijih generacija ikada, ali ova Parma nikada nije uspjela da osvoji Scudetto. Danas je tu gdje jeste, nakon godina velike slave, ali i potpunog ponora.

Carlo Ancelotti je vodio ovaj veliki tim koji je u svojim imenima imao takve majstore kao što su bili Buffon, Cannavaro, Sensini, Thuram, Baggio, Asprilla, Crespo i Chiesa.

U Italiji im se nije dalo da stignu do titule, u Evropi su uspjeli da osvoje dva Kupa UEFA, i to 1995. i 1999. godine. Parma se nakon toga lagano počela rušiti.

5. Valencia 1999/00

Gotovo da nije bilo čovjeka na Planeti koji nije bio oduševljen fudbalom kojeg je krajem devedesetih i početkom novog vijeka igrala čuvena Valencijina generacija na čelu sa Hectorom Raulom Cuperom.

Ta Valencia je igrala dva uzastopna finala Lige prvaka, ali su oba izgubili. Ipak, uspjeli su osvojiti špansku Primeru, a nekoliko godina kasnije pod vodstvom Rafe Beniteza i Kup UEFA.

Svi se i danas sjećaju majstora kao što su Santiago Canizares, Kily Konzalez, Claudio Lopez, Gaizka Mendieta i ostali.

4. Deportivo La Coruna 2003/04

Ako mi je žao što jedna od ovih ekipa nije osvojila Ligu prvaka, onda je to ova sjajna generacija fudbalera La Corune iz 2004. godine. U polufinalu su imali Porto u rukama, ali su poraženi na domaćem Riazoru i to je bio početak kraja te sjajne generacije. U četvrtfinalu su, primjera radi, nakon poraza od 4:1 u Milanu pobijedili na Riazoru sa 4:0 i plasirali se u polufinale.

Javier Irureta, koji nije želio da sjedne na stolicu dok njegov Depor ne postigne gol, bio je predvodnik te sjajne generacije koja je uspjela da osvoji jednu Primeru.

Molina, Naybet, Fran, Djalminha, Pandiani, Tristan i Valeron su samo neka od velikih imena iz te generacije. Malo ranije za Depor su nastupali Rivaldo i Roy Makaay.

3. Leeds United 2000/01

Nikad više tako dobrih igrača, a nikad manje uspjeha. Osim što u Premiershipu nisu mogli ni blizu do titule, samo par godina kasnije su strmoglavo pali, prodali sve što su imali za sitan novac i ispali u drugu ligu.

U spomenutoj sezoni su uspjeli stići do polufinala Lige šampiona, ali ih je na putu do finala zaustavila Valencia.

David O'Leary, legenda Arsenala na klupi Leedsa, je u ekipi imao velika imena poput Robinsona, Ferdinanda, Woodgatea, Hartea, Smitha, Bowyera, Viduke, Kewella i nekih drugih sjajnih igrača.

2. Lazio 1999/00

Ova generacija Lazija je jedna od najskupljih u historiji fudbala, te je družina Svena Gorana Erikssona uspjela da osvoji Scudetto.

Ipak, u Ligi prvaka nisu mogli dalje od četvrtfinala, a uskoro se ekipa počela rasprodavati, pa je danas Lazio klub koji se uvijek vrti samo oko mjesta koja vode u Europa ligu.

Mihajlović, Nesta, Veron, Nedved, Simeone, Salas i Mancini su samo neka velika imena iz te sjajne generacije fudbalera Lazija.

1. Arsenal 2003/04 

Definitivno najjači tim u posljednjih 20 godina koji nije uspio da osvoji Ligu prvaka. Imali su šansu 2006. godine, ali ih je Barcelona zaustavila u Parizu.

Osim što je ova ekipa bila najveći rival Manchester Unitedu i što je u razmaku od sedam godina uzela tri titule prvaka Engleske, Arsenal je sezonu 2003/04. završio bez poraza, što nijednom klubu na Otoku to nikada ranije nije pošlo za rukom. 

Kasnije su nastavili taj niz i srušili veliki rekord Foresta iz sedamdesetih godina. Arsenal je upisao čak 49 uzastopnih utakmica bez poraza. Niz je prekinuo Manchester United koji je pobijedio Topnike na Old Traffordu u jesen 2005. godine.

Arsene Wenger je imao sjajne fudbalere poput Jensa Lehmanna, Sola Campbella, Ashleyja Colea, Patricka Vieire, Roberta Piresa, Dennisa Bergkampa i Thierryja Henryja. U Ligi prvaka im se, jednostavno, nije dalo.

Novinar: Haris Ahbabović


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.