27.6.2017. 19:16
0
I krvoločni leopard je sinoć plakao: Na parketu imam samo jednog prijatelja, a on je Spalding ili neko drugo sra** koje liči na loptu
Kada se Isiah Thomas obraćao okupljenima u Kući slavnih, nakon što je primljen u istu, plakao je i govorio kako je njegova majka razlog što je uspio da postane jedan od najboljih plejmejkera u historiji košarke.

Kada je Kevin Durant dobio nagradu za MVP-a NBA lige plakao je i govorio je kako je njegova majka "istinski i jedini MVP". Nekoliko godina kasnije sudbina je rekla da je novi MVP lige Russell Westbrook. Gledao sam prije nekoliko godina intervju sa Kobejem Bryantom, a kada ga je Ahmad Rashad upitao ko je po njemu novi Kobe i u kojem igraču vidi sebe, Kobe je kao iz topa odgovorio:

"Russell Westbrook. Nevjerovatna eksplozivnost i opsesija. Russ je čovjek koji me podsjeća na mladog Kobeja Bryanta", rekla je svojevremeno Black Mamba.

NBA liga je ove godine prvi put napravila gala večeru na kojoj su dodijeljene najbitnije nagrade koje se mogu dodijeliti tokom jedne godine na individualnom nivou. Razgovarao sam prije nekoliko dana sa našim košarkašem, Džananom Musom, i Džanan me pita:

"Šta misliš ko će biti MVP lige? Russ ili James Harden?"

- Russell Westbrook, odgovaram trenutačno.

"Zašto? Bio je i James dobar."


- Jeste, ali ne kao Russell. Prvi čovjek koji je napravio ono što je prije 50 godina napravio Oscar Roberton. Meni je to dovoljno. Neka je Thunder najlošiji tim lige.

Bogom vam se dragim kunem da bi za mene bilo potpuno svetogrđe da Westbrook nije dobio MVP nagradu. Da nije bilo onako kako je bilo sinoć, liga se za mene komotno mogla ugasiti. Zašto? Zato što njegove brojke nisu sa ove Planete. Prvi čovjek nakon velikog Oscara Robertsona koji je okončao sezonu sa prosjekom tripl-dabla (Jerry West, čovjek čija se silueta nalazi na logu NBA lige je svojevremeno rekao kako je Oscar Robertson najbolji igrač kojeg je vidio u životu. Oscar mu je na to odgovorio samo sa: 'Upravu si'). Još jednom ponavljam. Tripl-dabl u prosjeku. Statistika koja ruši sve predrasude, ruši sve kumire nedoumica, statistika od koje ti zastaje dah. Veliki Russell je apsolutno zaslužio MVP nagradu, pa čak da je njegova Oklahoma bila najlošiji tim lige, a nije. Sa prosječnom ekipom, Russ je sam vodio svoj tim do pristojne pozicije na Zapadu i prve runde doigravanja.

"Kada smo se sreli i zaplesali, znao sam da si posebna. Tjerala si me da budem bolji i držala si me čvrstim. Toliko si se trudila da mi ugodiš, jednostavno nemam riječi da ti zahvalim na svemu što si uradila za mene. Ne mogu ti opisati kako mi je drago što te imam kao suprugu. Podarila si mi našeg malog sina. Samo želim reći da te volim i da si najbolja žena koju sam ikada mogao sresti na ovom svijetu", rekao je plačući Westbrook sinoć svojoj boljoj polovici.



Oklahoma City je imala sve predispozicije da bude franšiza koja će godinama dominirati. Russell Wesbrook, Kevin Durant i James Harden. Kakva paklena trojka. Mislite da bi im neko nešto mogao? Koješta. Prvo je otišla Brada, a onda je KD odlučio da NBA prsten lovi (napokon ga je ulovio) u Golden State Warriorsima, koji su prošle godine pobijedili Thunder u finalu Zapada. Neki će reći kukavički potez. Russa to nije zanimalo. On je znao da će i dalje biti vjeran Thunderu. Vjernost je njegova grba koju nosi na leđima. Zbog toga mu se i nadam u LA Lakersima. Nekada. Tu je rođen, tu je odrastao.

Prognoze su bile poprilično tačne. Lovac na statistiku? Ma dajte, molim vas. Kada neko u prosjeku bilježi tripl-dabl u sezoni onda je potpuni idiotizam da ga nazoveš lovcem na statistiku. Ili budi realan, ili prati neki drugi spot. Onaj više "timski".

Zvijer. Jedna riječ s kojom bih mogao da opišem Russa. Nezaustavljiva zvijer koja je spremna da sve uradi kako bi pobijedila. Malo je takvih danas u sportu uopće. Ja bih mogao nabrojati samo šest ili sedam, dalje bih se dobro morao zamisliti. 

- Kako si reagovao kada si vidio svoje brojke nakon utakmice?

- Je** mi se za brojke, izgubili smo.

Kada je moda u pitanju Russ je jedan od najupečatljivijih likova koji pokušavaju da nose sve i svašta, pa makar to bio i marker kojeg je prethodne noći ukrao od foto reportera. Nije to bio njegov način da kaže da žabi stoje kopačke sa kramponima, nego da iskaže svoju ironiju zbog nekadašnjeg saigrača, Kevina Duranta, koji se samo nekoliko dana ranije "igrao" fotografa na jednoj utakmici. Russ je modni filozof. On priča priče kroz svoje odjevne predmete. Ne oblači nakaradne i poderane krpice kako bi se dopao kritičarima. Uvijek me na to podsjeti legendarna izjava Kobeja Bryanta oko njegove igre.

"Ne igram košarku da bih se dopao je***** kritičarima. Igram je onako kako želim da je igram. Kažete mi da trošim previše lopti? Pa dobro, i Mozart je imao viška nota", izjavio je Kobe.

Kada je Oklahoma poražena u ovogodišnjem Play offu od Houstona, koji je u potpunosti razbio Thunder, Russ je odbrusio novinaru:

"Ne pokušavajte da nas razdvojite. Mi smo uvijek bili i uvijek ćemo biti samo jedan tim. Nema veze igrao ja ili bio na klupi. Ovo nije bila utakmica Russella protiv ostatka saigrača ili protiv ekipe Houstona. Mi smo tim, tako smo igrali i jedino je to bitno. Neću da ti odgovaram više na pitanja, čovječe. Sljedeće pitanje, sljedeće pitanje i to je to", rekao je Russ.



Na pitanja o Kevinu Durantu pred All Star vikend Russ je odgovarao da voli modu, a onda je novinare pitao kakvu oni modu vole.

- Raduješ li se onome što dolazi u subotu?
- Šta dolazi u subotu?
- Pa, igrate protiv Golden Statea.
- Uh sra**. Bit će dobra utakmica
, rekao je kroz smijeh Westbrook.

Veliku zahvalnost Russ je tokom sinoćnjeg obraćanja iznio prema svojim roditeljima. Plakao je dok se zahvaljivao ocu i majci, a plakali su i oni. Ponosni roditelji i ponosni sin. Stigli su do vrha i dotakli nebo. Igrali se sa oblacima. Sakupljali zvijezde.

"Otac mi je jednom prilikom, kada sam bio mlađi, rekao: 'Na parketu imaš samo jednog prijatelja, a on je Spalding (lopta). Šta god da liči na loptu ili neko drugo sra**, to je moj prijatelj", izjavio je Westbrook.



31,6 poena po utakmici. 10,4 asistencija po utakmici. 10,7 skokova po utakmici. A onda budeš toliko budalast i kažeš kako je Russell Westbrook "lovac na statistiku"?! Sljedeće pitanje, čovječe. Sljedeće pitanje. Sljedeće pitanje. Sljedeće pitanje. 

Nisam ga volio u prvim danima njegove NBA karijere. Mislio sam da je prepotentni i umišljeni kreten koji se predstavlja super zvijezdom. Nije. Russell može i mora da bude takav, a niko nema pravo da ga nazove umišljenim nakon posljednje sezone. Priželjkujem ga u rodnom gradu. Da, da. U svetom žutom dresu LA Lakersa. Priželjkujem novo uskrsnuće Showtimea čiji će mozak i srce biti upravo Russ.

Russ Westbrook. Kao leopard koji trči na vrelom afričkom povjetarcu loveći svoj plijen. Opaka zvijer koja ruši sve pred sobom. Jednostavno, najbolji. Zaslužio si je, majstore. Zaslužio si je, leoparde.

Novinar: Haris Ahbabović

Hoće li Russell Westbrook naredne sezone biti na prosjeku triple-doublea?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.