28.6.2017. 18:31
1
Gdje si, bolan, požurio: Budi čovjek, a ne idiot i kreten!
FOTO: Source.ba / Arhiva
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć oko 19:45 sati dogodila na magistralnom putu M-17, kod tunela Salakovac, nedaleko od grada Mostara, poginula je Dragica Tomić, 63-godišnja žena iz Ljubuškog.

Nesretna Dragica je upravljala vozilom Peugeot 308, koje se kretalo prema jugu zemlje. Ona je stradala pod još uvijek neutvrđenim okolnostima. Neposretno nakon izlaska iz tunela je prešla u suprotnu traku, te se direktno sudarila sa kamionom Scania albanskih registracija. Još uvijek nije poznato da li je Dragica malo prije nesreće izgubila kontrolu nad vozilom ili je imala zdravstvenih problema (udar ili slično) koji su rezultirali ovoj nesreći.

Suvozačica u Peugeotu je zadobila teške tjelesne povrede i vozilom Hitne pomoći je odvezena u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić", gdje su joj konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život.

Automobil Peugeot se kretao iz pravca Jablanice. Vozač kamiona je prošao bez povreda. Saobraćaj na ovoj dionici je bio u potpunosti obustavljen, pa su se nakon toga formirale ogromne kolone prema jugu zemlje.

Brojke od kojih se ledi krv u žilama

Podsjećanja radi, u skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FUP, MUP RS, MUP Brčko Distrikta, MUP kantona), na bh. putevima u protekloj 2016. godini dogodile su se ukupno 39.543 saobraćajne nesreće od kojih je zabilježeno njih 7.716 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 31.827 sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nesrećama širom BiH život je izgubila 321 osoba, dok je 11.188 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle 2016. godine registrirano je 884 nesreća više u odnosu na 2015. godinu, što izraženo u procentima pokazuje povećanje ukupnog broja saobraćajnih nesreća za 2,29 posto. Broj saobraćajnih nesreća sa poginulim/povrijeđenim osobama je također povećan i to za 89 saobraćajnih nesreća ili 1,17 posto.

Prema navedenim podacima može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2016. godine događalo u prosjeku oko 108 saobraćajnih nesreća, dok gotovo svaki dan neko pogine na bh. cestama.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH u 2016. godini dogodio na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 38,56 posto. Kada se radi o posljedicama, u protekloj 2016. godini, u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 321 osoba, 1.809 osoba je teže povrijeđeno, dok je 9.379 osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

Ako se to uopće može nazvati dobrom statistikom, broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na bosanskohercegovačkim cestama smanjio se za 20 osoba, odnosno za 5,87 postou odnosu na 2015. godinu.

Nepropisna vožnja, neprilagođena brzina, alkohol...

Da rezimiramo, u saobraćajnim nesrećama na putevima širom BiH u toku protekle godine u prosjeku je svaki dan zabilježeno više od 108 saobraćajnih nezgoda u kojima je teže povrijeđeno nešto manje od pet osoba, lakše više od 25 osobe, dok je skoro svaki dan smrtno stradala jedna osoba. Prosječna smrtnost u saobraćajnim nesrećama u BiH iznosi nešto više od osam poginulih na 1.000 saobraćajnih nezgoda.

Posmatrano sa aspekta ukupnog broja saobraćajnih nezgoda po entitetima/distriktu, primijetno je da je smrtnost veća u Republici Srpskoj i ona iznosi više od 13 poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća, u Federaciji BIH nešto više od šest poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća, dok u Distriktu Brčko iznosi nešto više od 21 poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća.

Kao najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u BiH navode se nepropisna vožnja i neprilagođena brzina, nesreće koje su rezultat drugih radnji tokom vožnje, vožnja pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljni uslovi na putu i nedovoljna udaljenost između vozila u toku vožnje.

Apel Source.ba portala: Nemojte biti idioti!

Još jednom, kao bh. medij, dobronamjerno apelujemo sve vozače da budu maksimalno oprezni tokom vožnje. Pet minuta ranijeg dolaska na konačno odredište u konačnici ne mijenja vašu životnu koncepciju. I sam sam preživio situaciju u kojoj je nesavjesni vozač preticao kolonu vozila na punoj liniji u Sarajevu, pa sam zajedno sa nekolicinom vozača morao da automobilom udaram od trotoar kako ne bi nastradali zbog manijaka koji nas je sve životno ugrozio.

Primjenjujte pravilo pet minuta. Preticanjem automobila tamo gdje to nije predviđeno i gdje je rizično vam ne može donijeti ništa. Ništa osim nevolja. Može vam uštediti samo PET MINUTA vremena. Stoga, shvatite da je vaš život, život vaših suvozača i ostalih učesnika u saobraćaju važniji i bitniji od PET MINUTA. Shvatite da je vožnja u alkoholiziranom stanju sjajan preduslov da nekome oduzmete život i tako postane ubica, ili da jednostavno sami stradate. Budite, ljudi, savjesni vozači i poštujte pravila saobraćaja. Katastrofalne su ovo brojke za ovako malu zemlju. Budite ljudi, a ne idioti za volanima!

Novinar: Haris Ahbabović


Vozite li oprezno kada ste u vašem automobilu?
Da
Ne
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.