29.6.2017. 15:24
0
Sude nam Rusi, Grci i Mađari: Pogledajte koliko će novca od Europa lige zaraditi Željo, Sarajevo i Široki
Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg večeras počinju svoj evropski put u drugom najjačem evropskom takmičenju, Europa ligi.

Kao što znate, Željezničar će na svojoj Grbavici, prvi put nakon 13 godina, igrati jednu evropsku utakmicu, a protivnik ekipi Slavka Petrovića je Zeta iz Golubovaca (Crna Gora). Ta utakmica počinje od 20:45 sati uz direktan prijenos na Sport Klubu 1.

Protivnik Sarajevu je ekipa Zarije Balti iz Moldavije. Ta utakmica se igra na Zimbru stadionu sa početkom od 19:00 sati. Protivnik Širokobriježanima je kazahstanski Ordabasy, a taj meč počinje od 20:30 sati na Pecari.

Ozbiljne novčane nagrade

Utakmicu Zarije i Sarajeva sudit će sudijska ekipa iz Grčke na čelu sa glavnim arbitrom Alexandrosom Aretopoulosom. U Širokom Brijegu će utakmicu suditi sudijska ekipa iz Mađarske, a glavni sudija će biti Ferenc Karakó. Na Grbavici će pravdu dijeliti sudije iz Rusije na čelu sa Kirillom Levnikovom.

Kada su u pitanju premije za Europa ligu (sezona 2017/18.), sve ekipe će samim plasmanom u 1. kolo kvalifikacija zaraditi 215.000 eura, a u slučaju da se neko od njih nađe u drugom pretkolu, dodatna nagrada je 225.000 eura. Nagrada za plasman u treće pretkolo je 220.000 eura.

Poraženi tim u Play off rundi Europa lige će zaraditi još 235.000 eura, dok će ekipa koja se plasira u grupnu fazu Europa lige zaraditi dodatnih 2,6 miliona eura. Za svaku pobjedu u grupnoj ili nokaut fazi se dobija 360.000 eura, a za svaki remi 120.000 eura. 

Pobjednik grupe će dobiti dodatni bonus od 600.000 eura, dok će drugoplasirani tim u grupi dobiti dodatnih 300.000 eura. Pola miliona eura će dobiti svaki tim koji se plasira u šesnaestinu finala, dok će 750.000 eura dobiti svaki tim koji se plasira u osminu finala.

Za plasman u četvrtfinale se dobija jedan milion eura, za plasman u polufinale 1,5 miliona eura, a poraženi u finalu će dobiti 3,5 miliona eura. Ekipa koja osvoji Europa ligu u sezoni 2017/18. će dobiti 6,5 miliona eura.

AIK, Apollon Limassol ili Aberdeen

Podsjećanja radi, u slučaju da se svi naši predstavnici u Europa ligi plasiraju u 2. kolo kvalifikacija, Željezničar će igrati vjerovatno sa švedskim AIK-om, Sarajevom će igrati sa Apollon Limassolom (Kipar), dok će Široki Brijeg igrati sa slavnim škotskih Aberdeenom.

U slučaju plasmana u 3. kolo kvalifikacija, Sarajevo će definitivno biti nositelj, dok Široki Brijeg neće biti nositelj. Željezničaru bi bilo upitno da li će biti nositelj s obzirom na ostale rezultate u kvalifikacijama.

Kao nositelj u 3. rundi možete igrati sa ekipama poput AEL Limassola, Gabale, Shakhtyor Soligorska, Slovana iz Bratislave, Crvene zvezde, Trenčina, Skenderbeua, Aberdeena, Utrechta, Altacha, Sturm Graza i slično, ali sve pod uslovom da te ekipe opravdaju ulogu favorita i stignu do 3. runde. U ovoj fazi takmičenja su se direktno, kao nenositelji, plasirali  Dinamo București,  CSU Craiova i Arka Gdynia.

U slučaju da Željezničar, zajedno sa Širokim Brijegom (što je izvjesno za ekipu sa Pecare) ne bude nosilac u 3. pretkolu, mogli bi udariti na ekipe kao što su Zenit, Athletic Bilbao, Galatasaray, Fenerbahce, Sparta Praha, Milan, PSV, Braga, Bordeaux, Everton, Marseille, Dinamo Zagreb, Freiburg, Panathinaikos i brojne druge poznate evropske ekipe.

Utakmice prvog pretkola Europa lige se igraju večeras, dok su revanš mečevi za sedam dana. Drugo pretkolo se igra 13. i 20. jula, dok će izvlačenje za treće pretkolo Europa lige biti obavljeno u švicarskom Nyonu 14. jula ove godine. 

Sarajevo bilo najbliže plasmanu u grupnu fazu

Otkad se ovo takmičenje zove Europa ligom, Željezničar je do sada odigrao 14 utakmica. Plavi su upisali šest pobjeda, četiri remija i četiri poraza, uz gol razliku 11:13. U sezoni 2011/12. i 2015/16., Plavi su stigli do trećeg pretkola u Europa ligi.

Sarajevo je u Europa ligi do sada odigralo 26 utakmica. Upisali su 10 pobjeda, pet remija i 11 poraza, uz gol razliku 37:43. U sezoni 2009/10. su bili na korak od plasmana u grupnu fazu Europa lige kada su tijesno poraženi od Cluja. Tri puta nakon toga su stigli do treće runde kvalifikacija.

Široki Brijeg je do sada u Europa ligi odigrao 22 utakmice. Klub sa Pecare je upisao šest pobjeda, pet remija i 11 poraza, uz gol razliku 25:32. Najbolji rezultat napravili su u sezoni 2013/14. kada su stigli do treće runde gdje ih je lako izbacio Udinese. 

Naš četvrti predstavnik u Evropi, Zrinjski, će igrati drugo pretkolo Lige evropskih prvaka protiv prvaka Slovenije, Maribora.

Pripremio: Haris Ahbabović


Hoće li bilo ko od naših klubova stići barem do 3. runde kvalifikacija za Europa ligu?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.