6.7.2017. 14:53
6
"Rata neće biti čak i ako dođe do otcjepljenja Republike Srpske od BiH. Lica koja se spremaju za rat, mogu da ratuju osam godina"
FOTO: Source.ba
U posljednje vrijeme ponovo je aktuelna priča koja se tiče secesije Republike Srpske, a jedan od njenih glavnih inicijatora je predsjednik manjeg bh. entiteta, Milorad Dodik.

Pitanje je šta bi eventualno otcjepljenje uopće dobrog donijelo Bosni i Hercegovini koja je sada na putu prema EU, ali i samoj Republici Srpskoj, njenom narodu i njenoj ekonomiji. Sve izgleda kao lijepo upakovana bombonjera, barem za srpski narod u BiH, ali je pitanje da li je toj bombonjeri istekao rok i kakvog je ukusa.

Otcjepljenje: Realnost ili obični mit?!

Za Source.ba portal danas su govorili Milica Marković, SNSD-ova zastupnica u Parlamentu BiH, Borislav Bojić, SDS-ov zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, te Momčilo Novaković, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH. Dakle, sa političarima iz RS-a smo razgovarali da li su za otcjepljenje RS-a od BiH, da li je moguće da do istog dođe, te šta bi eventualna secesija uopće donijela ovoj zemlji, ali i manjem bh. entitetu.

"Ne znam odakle sva ta priča o otcjepljenju RS-a, jer niko od zvaničnika RS-a nije pričao o tome u posljednje vrijeme. RS ima određene primjedbe na funkcionisanje BiH i sve što smo rekli kazali smo s ciljem i namjerom da se to stanje poboljša, a nije bilo govora o secesiji. Mi smo dio BiH, a Bosna i Hercegovina je naša zemlja, država Srba isto toliko koliko i Bošnjaka i Hrvata", ističe za Source.ba portal Milica Marković.

"RS objektivno ima perspektivu kada je u pitanju BiH, ali ima i priliku da razvija odnose sa Srbijom. To je potpuno logično i tako je definisano Dejtonskim sporazumom. Ovog trenutka svaka vrsta promocije koju radi Milorad Dodik su avanturizmi koji mogu samo da idu na štetu RS-a. Ta priča u RS-u, pred srpskim narodom, je vrlo rado slušana. Za one koji žele da prave lične promocije to je veoma zgodna tematika. Sve se to plasira u javnost kako bi se izbjegli realni problemi koji se tiču realnog sektora, stanja u privredi, penzija i slično. Ipak, po meni je dejtonsko rješenje ono koje je najbolje", kaže Borislav Bojić za Source.ba portal.

"Mislim da u nekoj bližoj budućnosti otcjepljenje RS-a nije realno. Odnosi su takvi da ne mislim da to ima neke ozbiljne šanse da prođe, ali ne mislim da postoje neke ozbiljne namjere onih koji to promovišu. Više je to jedna politička priča koja je osmišljena da se odvuče pažnja javnosti od problema koji postoje, to jeste životnih problema. Činjenica je da BiH mora biti široka za sve. To znači da pokušaj rušenja RS-a stvaraju pretpostavke za one koji imaju ambicije da otvaraju priče oko secesije RS-a", kaže za naš portal Momčilo Novaković.

Ako dođe do secesije, hoće li biti novog rata?

Našim sagovornicima smo postavili pitanje na koji način bi, hipotetički rečeno, uopće došlo do otcjepljenja RS-a od BiH, te da li bi se to dogodilo mirnim putem.

"Ne mogu sada da nagađam šta bi bilo kada bi bilo. Mislim da rukovodstvo RS-a ne govori o secesiji, nego govori o poboljšanju funkcionisanja BiH. Ako se poboljša funkcionisanje BiH biće svima bolje. Šta bi bilo kad bi bilo je imaginarna priča, mislim da o tome nema potrebe da se priča. Milorad Dodik je rekao da će se BiH sama od sebe raspasti, zbog svojih slabosti, jer nije u stanju da funkcioniše kao država. Opredjeljenje RS-a je za EU. Ako BiH uđe u EU, sigurno je da će se kvalitet ljudi na području cijele BiH poboljšati. Mi nećemo šutiti na vidljive probleme, sve dok bude sluha da naši partneri čuju i razmisle o tome. Ako oni ne žele da čuju, onda će svi oni također doprinijeti raspadu BiH", rekla je za Source.ba portal Milica Marković.

"I kada bi se dogodila secesija RS-a, RS je mnogo mala i morala bi razvijati odnose sa susjedima. Kada ste manja zemlja, odmah imate manju snagu, kada je u pitanju trgovanje robama i sve ostalo. Mi idemo ka EU i tako imamo jaču snagu. Sukoba neće biti i čak da dođe do otcjepljenja. Ovdje je ogromno prisustvo Međunarodne zajednice. Rata neće biti jer imate u okruženju zemlje koje se nalaze u NATO-u. Srbija vodi politiku koja je realna i stoji na zemlji. Prosto nije moguće pokretanje priče o ratu. Lica koja se spremaju za rat mogu da ratuju maksimalno osam godina, a onda treba proces od 50 godina da se ponovo uspostave neki odnosi. Sigurni budite da rata neće biti. Da li će biti otcjepljenja RS-a? Ja sam uvjerenja da neće. Na kraju krajeva, nema ni potrebe za tim ako već idemo prema Evropi", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Borislav Bojić.

"Plašim se da oni koji razmišljaju o mirnom otcjepljenju griješe jer to nije moguće. Da li će to biti moguće nekada, teško je pretpostaviti. Nekada je bilo teško pretpostaviti da će doći do raspada Jugoslavije, ali se ona raspala. U ovom momentu, vrlo su male šanse za otcjepljenjem RS-a, a male su šanse i da se secesija desi mirnim putem", ističe Momčilo Novaković.

Šta će RS/BiH dobiti otcjepljenjem?

Pitanje je šta bi Republika Srpska uopće dobila kada bi se odvojila od Bosne i Hercegovine, te šta bi donijelo jutro nakon otcjepljenja.

"Prvo pitanje svega je proces približavanja EU. Sve te ideje će postati mnogo manje važne ako BiH ubrza put ka EU, to jeste ako EU pomogne BiH da prevaziđe probleme u kojima se nalazi. U ovom momentu čitav Balkan je siromašan. Što se tiče demokratije, još uvijek je nedovoljno razvijena. Secesija u principu ne bi donijela bolji život ni građanima BiH, ali ni građanima RS-a. Svima nama je sada potrebniji bolji život", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Momčilo Novaković.

Novinar: Haris Ahbabović


Mislite li da je u budućnosti moguće otcjepljenje RS-a od BiH?
Da
Ne
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.