25.7.2017. 17:12
43
Kada ti Hrvati prodaju mu** pod bubrege: Sat parkinga 10 eura, apartmani oko 50 eura, obični jeftini obrok 15 eura
FOTO: Dubrovnik
Već davno je počela sezona godišnjih odmora, pa se ljudi u Bosni i Hercegovini pitaju kako i na koji način sebi priuštiti godišnji odmor u vidu odlaska na more u nekoj od zemalja regiona.

Hrvatska je, kako je ušla u Evropsku uniju, već odavno postala poprilično skupocjena za neke skromne uslove života u BiH, dok je Crna Gora postala nešto povoljnija za građane Bosne i Hercegovine. Vrlo popularne destinacije za građane naše zemlje u posljednje vrijeme su Turska i Albanija, a upravo Albanija ima slične cijene onima koje ima crnogorsko primorje.

Prvi problem građanima BiH predstavljaju ulasci u zemlje regiona. U posljednje vrijeme gotovo je pa nemoguće na jedan normalan način ući u Hrvatsku, s obzirom na ogromne gužve na graničnim prijelazima. Kada je u pitanju Crna Gora, situacija je mnogo povoljnija, pa tako nećete imati specifičnih problema prilikom ulaska u Crnu Goru. 

Propisi koje morate znati prilikom ulaska u Hrvatsku

Mnoge države propisuju i minimalan iznos novca kojeg morate imati prilikom ulaska u tu državu, konkretno sada govorimo o zemljama regiona. Ovi iznosi su različiti za svaku od zemalja. Tako se za države članice Evropske unije, kojoj pripada i Hrvatska, taj iznos kreće između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj. Međutim, ako posjedujete garantno pismo ili poziv neke fizičke ili pravne osobe, ili ako imate dokaze o već uplaćenom aranžmanu u nekom od hotela, potrebno je da kod sebe imate 50 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj.

Podsjećanja radi, nisu zabilježeni ozbiljniji slučajevi provjere novca na graničnim prijelazima kada je u pitanju Hrvatska. Uostalom, sve zavisi od raspoloženja graničnog policajca i toga hoće li se striktno pridržavati propisa ili će vam samo pregledati pasoš. Ono što morate znati je to da prilikom izlaska iz BiH morate prijaviti svaki iznos veći od 10.000 eura, odnosno 20.000 KM.

Kada su u pitanju namirnice, u zemlje EU-a se mogu unijeti samo hermetički zatvoreni proizvodi za jednokratnu upotrebu. Mlijeko i meso, kao i prerađevine od mesa i mlijeka ne smiju se unositi u članice EU-a. Takvi proizvodi će vam, najvjerovatnije, biti oduzeti na ulasku u Hrvatsku. Lijekove smijete nositi sa sobom, ali samo uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju i u količini koja je dovoljna za jednomjesečnu terapiju, dakle uz recept vašeg ljekara koji vam je propisao te lijekove. Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se unositi u strogo ograničenim količinama. Dozvoljeno je ponijeti i jedan litar alkoholnog pića, ali u originalnom pakovanju. Sve ostale kombinacije uopće ne dolaze u obzir i bit će vam oduzete na granici EU.

Hrvatska kao Monte Carlo


Kada su u pitanju aranžmani, cijene u Hrvatskoj u ovom periodu su zaista visoke, a posebno se to odnosi na neke od najatraktivnijih destinacija u Hrvatskoj. U Dubrovniku ćete, primjera radi, parking u nultoj zoni grada po satu plaćati 75 kuna, što je oko 20 KM. Cijena parkinga u nultoj zoni po satu donedavno je iznosila 40 kuna, ali je prije par dana povećana na vrtoglavih 75 kuna, što je ipak previše.

Apartmani u Dubrovniku se kreću od 40 eura po danu, pa na dalje. Ipak, neke od onih glamuroznijih apartmana gotovo da sebi i ne možete priušiti s obzirom da se neki kreću i do 600 eura po danu. Parking u gradu Dubrovniku gotovo da vam se i ne isplati plaćati ukoliko imate skromni budžet, jer cijena od 10 ili 20 KM po satu nimalo nije isplatljiva. Uglavnom je najbolje rješenje privatni parking na mjestu gdje ste odsjeli ili parking u krugu trgovačkih centara u Dubrovniku.

Najobičnija espresso kafa u Dubrovniku košta oko 7 KM, pa ćete tako za dvije espresso kafe u Dubrovniku platiti gotovo pa 15 KM. Primjera radi, za taj novac možete pojesti solidan obrok u samom centru Zagreba, nedaleko od Trga Bana Jelačića. U Dubrovniku za 15 KM ne možete pojesti ništa, osim ako ne posjetite neku od pekara u kojima su, opet, cijene mnogo više nego u, primjera radi, sarajevskim pekarama. Ukoliko kupite dva lisnata tijesta od višnje i dva manja bureka, sve to će vas koštati preko 10 KM.

Kada su u pitanju cijene pojedinačnih soba u Dubrovniku, u zavisnosti od same lokacije, one su mnogo jeftinije u odnosu na apartmane. Primjera radi, cijene se kreću od 15 eura pa nadalje, iako ćete biti pravi maher ako u ovom periodu pronađete sobu za 15 eura koja je u nekoj solidnoj lokaciji grada.

Za primjer sada uzmimo neko manje i skromnije mjesto od Dubrovnika. Gradac nije toliko skupocjen kao Dubrovnik, ali nijedan apartman teško da ćete moći pronaći ispod 40 eura. Ipak, neki od najskupocjenijih apartmana u ovom gradiću koštaju maksimalno 200 eura, što je vrlo rijetko. Uglavnom se cijene apartmana kreću između 40 i 70 eura. Sobe u ovom gradu se kreću od 15 pa do 50 eura po osobi (jedan dan). 

Crna Gora kao Sarajevo

Crna Gora je mnogo prihvatljivija za ljetovanje kada je u pitanju odlazak iz BiH. Ulcinj spada u jedan od najjeftinijih gradova na Jadranu, s obzirom da se apartmani kreću od 20 pa do 50 eura po osobi. Sobe ćete moći naći već za desetak eura po osobi, što je u Hrvatskoj, primjera radi, nemoguće. U Ulcinju ne morate da brinete za parking mjesto. U gradu možete ostaviti automobil gotovo na svakom mjestu predviđenom za parkiranje, a nećete ga morati plaćati i nećete morati brinuti hoće li ga odnijeti pauk služba. Cijene su itekako povoljnije u odnosu na Hrvatsku, pa ćete na plaži u Ulicinju pojesti sendvič za dva eura i popiti kafu za 1,5 eura. U Hrvatskoj je to gotovo pa nemoguće. Cijene u lokalima u Ulcinju su slične cijenama koje su sada prisutne u Sarajevu.

Apartmani u Budvi se kreću od 20 pa do 100 eura, tako da ćete i tu mnogo manje plaćati u odnosu na, primjera radi, spomenuti Dubrovnik. Parking u Budvi je također izuzetno jeftin, pa se cijene jednog sata parkinga kreću uglavnom između pola i jednog eura, dok se noćne cijene parkinga kreću od jednog do dva eura, što i nije toliko skupo. Već smo rekli, jedan sat parkinga u nultoj zoni Dubrovnika košta 10 eura.

Bosanci sve više ljetuju u Turskoj

Stoga onda nije ni čudo što sve više građana BiH odlazi na ljetovanje u Crnu Goru ili Albaniju (koja je slična sa cijenama kao i CG). Neki se čak odlučuju na ljetovanje u Tursku, jer tvrde da za onaj novac koji potroše kod Hrvata za isti taj novac mogu da ljetuju u Turskoj. Iz gotovo svih turističkih agencija u BiH poručuju kako su Turska, Albanija i Crna Gora postale mnogo popularnije destinacije od Hrvatske, zbog visokih cijena smještaja i hrane u Hrvatskoj.

Primjera radi, evo šta vam je sve potrebno da provedete samo pet dana u Dubrovniku:

Gorivo, relacija Sarajevo - Dubrovnik = 30 eura
Najjeftiniji apartman (bez hrane) na pet dana = 40 eura x 5 = 200 eura
Hrana u Dubrovniku za pet dana, najjeftinija = 40 eura x 5 = 200 eura
Gorivo, apartman i hrana UKUPNO = 430 eura ili 840 KM


Ukoliko je broj članova vaše porodice sve veći, sve su veće i konačne brojke. Na kraju nije teško zaključiti da je jedostavnije i isplatljivije otići u Tursku i platiti gotovo pa isti novac koji bi platili Hrvatima u Dubrovniku. Primjera radi, pogledajte samo kakva je razlika između Dubrovnika i crnogorskog Ulcinja.

Gorivo, relacija Sarajevo - Ulcinj = 50 eura
Najjeftiniji apartman (bez hrane) na pet dana = 20 x 5 = 100 eura
Hrana u Ulcinju za pet dana, najjeftinija = 20 eura x 5 = 100 eura
Gorivo, apartman i hrana UKUPNO = 250 eura ili 490 KM


Primjera radi, putovanje za jednu osobu u turski Kemer košta oko 1.500 KM. U toj cijeni su uračunati: povratna avionska karta sa svim taksama, hotelski smještaj (pet zvjezdica) sedam dana i sedam noći, tri obroka sa užinama, besplatno korištenje peškira, ležaljki i suncobrana na plažama, noćne zabave, transfer od aerodroma do plaže i nazad, i jedna gratis večeras u skupocjenom restoranu u iznosu od oko 100 eura.

Novinar: Haris Ahbabović


Ljetovanje u Hrvatskoj je za mene preskupo?
Da
Ne
43
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.