2.8.2017. 14:02
18
Pala odluka: RTV taksu ćete od ovog mjeseca morati plaćati uz račune za električnu energiju
FOTO: BHRT
Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su jučer poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju, a što će biti iskazano na računima za utrošenu električnu energiju za mjesec august 2017. godine.

Identičan ugovor trebao bi biti potpisan i sa ostalim domaćim elektrodistributerima i očekuje se pozitivan odgovor oko potpisivanja tog ugovora. Oni koji propagiraju ovakvu ideju kažu da bi plaćanjem RTV takse javni emiteri bili u mogućnosti da odgovore na tehničko-tehnološke i programske zahtjeve svih stanovnika BiH.

Plaćanje RTV takse putem računa za struju

Iz BHRT-a tvrde da je ovim potezom Elektroprivreda BiH pokazala veoma visok stepen društvene odgovornosti. 

"Javni servisi blagovremeno će informisati građane o detaljima prelaska na naplatu RTV takse putem računa za električnu energiju, uz napomenu da je do zvaničnog početka primjene ovog modela naplate na snazi obaveza aktuelnog plaćanja RTV takse, zaključno sa mjesecom julom 2017. godine", stoji u saopćenju javnih emitera.

Klub Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je nedavno u proceduru Prijedlog zakona o Javnom RTV sistemu u BiH, prema kojem bi se bh. javni RTV servis finansirao prihodima od RTV taksi, prihodima od marketinga, satelitske distribucije i IPTV distribucije.

Milorad Dodik je navodno obećao Draganu Čoviću da će podržati prijedlog Hrvata po ovom pitanju. Ipak, SNSD i HDZ pokušavaju na sve načine da zaobiđu državne institucije, pa pokušavaju da legitimitet daju nižim nivoima vlasti. 

Plaćate RTV taksu i ako imate radio prijemnik u automobilu

Neposredno nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i nekih 10-ak godina nakon okončanja rata, ustaljeno je bilo rješenje da se plaća RTV pretplata za gledanje i slušanje TV i radio programa. Dakle, nije u pitanju pretplata nego taksa za posjedovanje televizijskog ili radio prijemnika. Zakon predviđa da RTV taksu plaćaju pojedinci, kao i firme. Predviđeno je da se iznos jedne pretplate ne odnosi na samo jedan prijemnik nego na sve radio i TV prijemnike na jednoj adresi pojedinca (i firme), uključujući i radio u automobilu. A Zakon o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine kaže sljedeće:

"Član 17. Taksa za posjedovanje prijemnika

1) Svako domaćinstvo i pravno lice na teritoriji Bosne i Hercegovine koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužni su plaćati mjesečnu taksu za posjedovanje tog prijemnika (u daljnjem tekstu: RTV taksa) pod uslovima određenim ovim zakonom.
2) Prihod od RTV takse može se koristiti samo za finansiranje osnovne djelatnosti javnih RTV servisa.
3) Prihod od RTV takse ne podliježe poreskim obavezama".

"Član 19. Pretpostavka o posjedovanju

1) Smatra se da jedno lice u svakom domaćinstvu i svako registrirano pravno lice u Bosni i Hercegovini imaju radio ili televizijski prijemnik.
2) Pretpostavka iz stava (1) ovog člana može se osporiti pismenom izjavom nosioca domaćinstva, odnosno lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica.
3) Pismena izjava dostavlja se javnim RTV servisima i istovremeno podrazumijeva pristanak da ovlašteni predstavnik javnih servisa izvrši neposrednu kontrolu tačnosti navoda iz izjave. U slučaju nedozvoljavanja neposredne kontrole, pismena izjava ne proizvodi pravno djelovanje"
, stoji u spomenutom zakonu.

Kada je u pitanju raspodjela sredstava od RTV takse, BHRT bi dobijao 50% tih sredstava, dok bi RTRS i FTV dobijali po 25% tih sredstava. 

Hrvati i Srbi uopće ne plaćaju RTV taksu

Ipak, pitanje je ko danas uopće plaća RTV taksu u Bosni i Hercegovini? Istraživanja su pokazala da su najstabilnija populacija koja plaća RTV taksu penzioneri i ostali stanovnici BiH koji imaju razvijenu svijest da to nije nikakav namet, nego obična građanska dužnost. Ipak, kada već govorimo o uzoritim građanima ove zemlje, to se ne može reći za neke političke vođe i predstavnike koji javno pozivaju svoje glasače da ne plaćaju RTV taksu. Tako čine zastupnici HDZ-a koji se javno u TV emisijama hvale da ne plaćaju RTV taksu i da je ne treba plaćati niko od Hrvata dok ne dobiju kanal na svom jeziku. Slično čine i poslanici SDS-a koji tvrde da neće plaćati pretplatu za RTRS jer je to TV kuća samo jedne političke opcije u RS-u.

"Ne plaćam RTV taksu, želimo sistemske izmjene koje će osigurati objektivno kreiranje informacija", rekla je svojevremeno Borjana Krišto.

"Imamo jedan javni servis koji laže, ne plaćam RTV taksu, jer ne želim imati takav servis", rekla je svojevremeno Aleksandra Pandurević.

Tako, procentualno gledajući, Bošnjaci su oni koji najviše plaćaju RTV taksu. Brojni Srbi i Hrvati to uopće ne čine, a to potvrđuju i nastupi njihovih pojedinih političkih vođa. 

Kako će građani reagovati nakon jučerašnje odluke?

Za Source.ba portal danas je jučerašnji dogovor Elektroprivrede BiH i javih RTV emitera prokomentarisao zastupnik u Parlamentu BiH, Sadik Ahmetović.

"Ovo nije rješenje koje će riješiti problem finansiranja BHRT-a. To će se svesti na djelomično plaćanje RTV takse preko Elektroprivrede BiH i to su uglavnom Bošnjaci. To je rješenje koje vidim kao jednostrani pristup u rješavanju ovog veoma važnog pitanja. Ovo je još jedan poraz aktuelni Vijeća ministara i parlamentarne većine u Parlamentu BiH", ističe Ahmetović za Source.ba portal.

"Najbolji način bi bio ili da se produži prethodni način uplate RTV takse ili da se riješi ovo veoma važno pitanje kroz rješenje koje bi obuhvatilo sve građane BiH. Ovdje imamo implementaciju zakona samo na jednom području BiH. Da li je kroz to elektrodistribucije ili je to neki drugi način, to su sve načini koji implementaciju zakona realiziraju na cijelom prostoru BiH", kaže Ahmetović.

Našeg sagovornika smo upitali da li misli da će građani BiH sa oduševljenjem prihvatiti jednu ovakvu odluku i kako će reagovati.

"Ovo je odluka koja ne rješava problem i koja nije dobra, te koja će samo produžiti agoniju. Ovo se odnosi samo na jedan dio Bošnjaka u BiH koji će eventualno plaćati RTV taksu. Ovo je stvar koja za sada nije rješenje", ističe Sadik Ahmetović za Source.ba portal.

Podsjećanja radi, početkom januara ove godine uposlenici BHRT-a održali su protest upozorenja u zgradi RTV doma u Sarajevu kada su članovi sindikata tražili da država konačno usvoji rješenje kojim bi se osiguralo stabilno finansiranje BHRT-a, a radnicima bolji uslovi za rad.

Novinar: Haris Ahbabović 


Hoćete li plaćati RTV taksu putem računa Elektroprivrede BiH?
Da
Ne
18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.