4.8.2017. 8:25
3
Daj Bože ikada. Daj Bože...
FOTO: Source.ba / Arhiva
Da su hrvatska, slovenačka i srbijanska fudbalska takmičenja i lige miljama daleko ispred bh. fudbala nije nikakva javna tajna. To već znaju i ptice na grani, ali i oni potpuno nezainteresovani pratitelji šutanja lopte koji utakmicu pogledaju od finala do finala.

Kao što znate, Zrinjski je svoj nastup u Ligi prvaka završio odmah na prvoj prepreci, pošto su aktuelni prvaci BiH poraženi od Maribora. Istina, Plemići su odigrali dvije dobre utakmice, posebno onu u Mariboru, ali je ekipa poznata po Zlatku Zahoviču i njegovom sinu pobijedila i prošla dalje.

Na prvoj prepreci je palo i Sarajevo, te se nekako najviše osramotilo. Osim što su ispali već u prvom kolu kvalifikacija za Europa ligu, fudbaleri Sarajeva su ispali od četvrtog tima iz Moldavije, Zarije Balti. Željezničar i Široki Brijeg su prošli prvo kolo preko Zete i Ordabasyja, ali su kasnije pali na AIK Solni i Aberdeenu. 

Kada se sve sabere i oduzme, ne možemo biti zadovoljni ljetom bh. klubova na evropskom fudbalskom zvjezdanom nebu, a ne treba ni ponavljati onu davno dokazanu činjenicu da je BHT Premijer liga još uvijek svjetslosnim godinama daleko od nekog ozbiljnijeg rezultata na Starom kontinentu, pa makar to bio plasman u Play off Lige prvaka i Lige Evrope. Jednostavnije rečeno, daleko je Premijer liga BiH miljama od nekog ozbiljnijeg fudbala.

Sa druge strane, klubovi iz okruženja i susjednih zemalja žare i pale evropskim zvjezdanim nebom. Svi, ali bukvalno svi, osim nas, koji i dalje sjedimo u tami i tapkamo u mjestu, su napravili nešto veliko tokom ovog ljeta. Novinari polomiše svoje prste pisajući o tome šta bi trebalo da se promijeni pa da i mi sutra gledamo Play off utakmice na Koševu, Grbavici, Stadionu pod Bijelim brijegom, Pecari, ili ne daj Bože, da gledamo utakmice grupne faze nekog evropskog takmičenja.

I dok mi tapkamo u istoj žabokrečini koja nam godinama daje sve tamniji oblik, susjedi napreduju, pobjeđuju evropske velikane, šopaju se sa najvećim klubovima u Evropi, pune svoje stadione, prave milionske transfere u najjače lige Evrope, uzimaju nevjerovatan novac. Mi čekamo, po običaju, da nam s neba dođe neka pomoć, pa da sve samo od sebe krene, pa da i mi počnemo napokon da pobjeđujemo te velike gigante iz Moldavije, Kazahstana, Azerbejdžana, Gruzije, pa onda da se tjeramo sa najvećim evropskim zvijezdama. Slavimo transfere od 300.000 eura, a ne zaboravljamo da je Luka Modrić iz Dinama otišao u Tottenham za 21 milion eura, ili da je Marko Pjaca iz istog Dinama otišao u Juventus za 23 miliona eura. 

Krenimo redom. Makedonski Vardar u 2. pretkolu Lige šampiona lako izbaci švedskog prvaka Malmӧa, ekipu koja je donedavno igrala Ligu prvaka na najvećim stadiona Evrope. Matični klub velikog Zlatana Ibrahimovića i jedan od najpoznatijih klubova u Skandinaviji. Vardar je u 3. pretkolu ispao od Copenhagena i sada ima zagarantovanu Play off rundu Lige Evrope.

Rijeka se preko New Saintsa i Salzburga plasirala u Play off rundu Lige prvaka, a isto je uradio i Maribor koji se preko Zrinjskog i Hafnarfjordura plasirao u Play off rundu. Partizan je uspješno preskočio Budućnost iz Podgorice, ali je pao na narednoj prepreci kada su ispali od Olympiacosa. Crno-beli imaju zagarntovanu Play off rundu Evropa lige.

Tako se u Play off rundi za grupnu fazu Lige prvaka nalaze prvaci Slovenije, Maribor, i prvaci Hrvatske, fudbaleri Rijeke. Obje ekipe već imaju zagarantovano učešće u grupnoj fazi Europa lige.

Kada je u pitanju Europa lige, tu smo tek iza svojih susjeda iz regiona miljama daleko. Hajduk je pobijedio Levski iz Sofije u 2. pretkolu Europa lige, a sinoć su izbacili i danski Brondby, te se sada nalaze u Play off rundi Europa lige. Domžale iz Slovenije se preko Valura i Freiburga također domoglo Play off runde Europa lige. Crvena zvezda se preko Irtysha i Sparte iz Praga domogla Play off runde. Shkendija se preko Helsinkija i Trakaija domogla iste runde takmičenja, baš kao i Osijek koji je izbacio prvo švicarski Luzern, pa onda nekadašnjeg prvaka Evrope, PSV. Namjerno sam izostavio njihove utakmice u 1. pretkolu Europa lige, jer su iste lagano preskočili, dok smo se mi patili, a neki su čak zapeli i na prvim preprekama.

U Play off rundu Europa lige se plasirao i zagrebački Dinamo koji je pobijedio norveški Odd. Tako će se u Play off rundi za grupnu fazu Europa lige iz susjedstva pronaći sljedeći timovi: Hajduk Split (Hrvatska), Osijek (Hrvatska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Crvena zvezda (Srbija), Partizan (Srbija), Domžale (Slovenija), Shkendija (Makedonija), Vardar Skoplje (Makedonija), a zagarantovanu (barem) grupnu fazu Lige Evrope imaju Maribor (Slovenija) i Rijeka (Hrvatska). U slučaju da preskoče i svoje posljednje prepreke, Rijeka i Maribor bi igrali grupnu fazu Lige prvaka.

Posljednja lista nam može poslužiti samo za ibret i za činjenično stanje da vidimo gdje smo mi, a gdje su miljama ispred nas klubovi iz regiona. U Nogometnom savezu BiH vjerovatno nisu zabrinuti za ovakvo stanje, jer njih ionako samo zanima reprezentacija, jer su tu najbolji kolači, a klubovima ionako samo „pomažu“ što im lijepe kazne zbog baklji ili nepropisnih oblačenja trenera.

Problem leži i u samim klubovima, koji u evropska takmičenja ulaze bez nekog posebnog cilja, bez ambicija, sa raštimanim rosterom i novim igračima koji se nimalo nisu uigrali. Tako je bilo i ovo ljeto, pa nije onda ni čudo što nas ispraše klubovi koji bi, barem na papiru, trebali biti lagan zadatak. Kada li će samo nama, našim klubovima i našem veličanstvenom savezu doći iz guz*** u glavu, pa da i mi na Koševu, Grbavici, Stadionu pod Bijelim Brijegom, Pecari, Bilinom polju ili Tušnju gledamo evropske velikane. Daj Bože ikada. Daj Bože...

Novinar: Haris Ahbabović

 
Hoće li bilo koji bh. klub u skorijoj budućnosti igrati grupnu fazu nekog takmičenja?
Da
Ne
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.