13.8.2017. 15:35
0
Sklanjajte se Englezi, eto ide TENK!
Fantastičnom utakmicom na stadionu Emirates počela je engleska Premier liga, po mnogima najjače fudbalsko takmičenje na svijetu. Ako nije najjača, svakako je najatraktivnija, najzanimljivija i najuzbudljivija liga na Planeti, bez premca.

U prvoj utakmici večeri Arsenal je u sjevernom dijelu glavne britanske metropole pobijedio prvaka od prije dvije sezone, Leicester City. Iako su Lisice vodile u dva navrata, pobjedu su na kraju obezbijedili Topnici, a jednu od asistencija za gol Arsenala upisao je i naš reprezentativac, Sead Kolašinac, koji se veoma dobro uklopio u tim sa Emiratesa. Nekadašnji fudbaler Schalkea već je postao miljenikom publike u Londonu, pa ga engleski navijači časte kojekakvim nadimcima, a među njima su najčešći nadimci „Hulk“ i „Tenk“.

Englezi ponovo najviše trošili

Kada bi vam neko prije početka sezone postavio pitanje ko će biti novi prvak Engleske, teško da bi iko od vas mogao sa lakoćom da garantuje upravo za taj ponuđeni odgovor da će na kraju biti onaj pravi. Manchester United, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham... Toliko je ekipa koje će se boriti za sami vrh tabele, ali ove sezone tu dolaze i neke druge momčadi koje će tražiti plasman u Evropu. 

Engleska Premier liga je, kako to do sada inače biva, do sada najviše trošila kada su u pitanju transferi. Naime, najskupljih 10 pojačanja tokom ovog ljetnog prelaznog roka su doveli upravo Englezi, ako zanemarimo transfere Neymara iz Barcelone u PSG za vrtoglavih 222 miliona eura i Leonarda Bonuccija iz Juventusa u Milan za 42 miliona eura. Romelu Lukaku se tako sa 84,7 miliona eura našao na prvoj poziciji, te na sedmom mjestu vječne liste najskupljih transfera u historiji fudbala. Primjera radi, Alvaro Morata je na 15. poziciji svih vremena sa 65 miliona eura koliko je Real Madrid naplatio od Chelseaja, dok je novi lijevi bek Manchester Cityja, Benjamin Mendy, na 23. poziciji najskupljih transfera svih vremena sa 57,5 miliona eura koliko su Građani platili Kneževima iz Monaca. Čak 16 od 25 najskupljih transfera ovog ljeta pripada upravo Englezima.

Manchester City kao favorit broj jedan

Brojne kladionice na Otoku kažu kako je četa Pepa Guardiole prvi kandidat za naslov. Ipak, pitanje je kako će Man. City izgledati kroz sezonu s obzirom da su promijenili veliki broj fudbalera. Mnogo igrača je otišlo, ali je i veliki broj njih stigao na Etihad. U ekipi su stigli Benjamin Mendy (Monaco), Kyle Walker (Tottenham), Bernardo Silva (Monaco), Ederson (Benfica), Danilo (Real Madrid), Douglas Luiz (Vasco de Gama), a sa posudbe se vratio Samir Nasri. Ipak, tim je napustio veliki broj igrača, a među njima su Kelechi Iheanacho, Enes Unal, Nolito, Joe Hart, Fernando, Aleksandar Kolarov, Willy Caballero, Ruben Sobrino, Gael Clichy, Pablo Zabaleta, Jesus Navas i Bacary Sagna.

Pitanje je kako će Pep Guardiola posložiti sve nove fudbalere u ekipi i kakva će biti filozofija Građana ove sezone. Milioni se prošle sezone nisu isplatili, iako je na početku u prvih šest kola išlo sve kao po loju. Pitanje je da li je 240 miliona koje je City potrošio ove sezone biti dovoljno za novu titulu na Etihadu? Kladionice kažu da hoće, ali hoće li novi momci brzo shvatiti ponekad teško shvatljivu filozofiju nekadašnjeg trenera Barcelone i Bayerna? Sa ekipom koju ima, na papiru, Man. City bi trebao da bude prvi favorit za titulu na Otoku. 

Idealnih 11: Ederson, Walker, Stones, Kompany, Mendy, Fernandinho, B. Silva, De Bruyne, D. Silva, Jesus i Aguero.

Ovo je sezona Josea Mourinha?

Manchester United se ističe kao favorit broj dva, s obzirom da su doveli nekoliko dobrih pojačanja, ali i s obzirom da Jose Mourinho obično u drugoj sezoni pravi mnogo bolje rezultate nego što je to slučaj u prvoj sezoni kada je u nekom klubu. Na Old Trafford su stigli Romelu Lukaku (Everton), Nemanja Matić (Chelsea) i Victor Lindelof (Benfica), dok je klub napustio Wayne Rooney koji se vratio na Goodison Park. Još uvijek se čeka informacija da li će povrijeđeni Zlatan Ibrahimović produžiti sa Unitedom na još jednu godinu, tačnije da li će potpisati novi ugovor. 

Protiv Real Madrida u UEFA Superkupu nije djelovalo da sve štima kako treba, a posebno se to odnosi na vezni red gdje Paul Pogba još uvijek ne zna koja mu je uloga u ekipi. Sjajno pojačanje za United u vezi je Srbin Nemanja Matić, koji je na iznenađenje mnogih stigao na Old Trafford iz Chelseaja. Man. United bi trebao biti drugi favorit, a ekipa Josea Mourinha će ove sezone, baš kao i njihovi susjedi sa Etihada, igrati Ligu evropskih prvaka.

Idealnih 11: De Gea, Valencia, Baily, Lindelof, Rojo, Matić, Pogba, Herrera, Mkhitaryan, Rashford i Lukaku. 

Arsenal ima snažan tim, ali odbrana je problem

U slučaju da riješe ogromne probleme koje imaju u odbrani zbog odsustva Koscielnog, Mustafija, Mertesackera i Gabriela, te ako se ta odsustva ne produže na više sedmica, Topnici bi mogli ozbiljno konkurisati za naslov, jer ove sezone imaju izuzetno jak napad, uz poprilično jak vezni red sa igračima koji su napadački orijentisani prema golu. Svaka ekipa koja u svojim redovima ima Sancheza, Ozila, Girouda i Lacazettea je osuđena na uspjeh kakav – takav. Ipak, pitanje je koliko će spomenute igrače, te na koji način, rotirati Arsene Wenger, koji je već u prvim utakmicama davao šansu igračima koji realno ne mogu iznijeti teret Premier lige. Ovdje prije svega mislimo na Holdinga i Elnenyja koji nisu ta klasa koja je Topnicima potrebna u odbrani i vezi.

U Arsenal su stigli Alexandre Lacazette (Lyon) i Sead Kolašinac (Schalke), dok su klub napustili dva golmana, Emiliano Martinez i Wojciech Szczesny, te potpuno neupotrebljivi napadač Yaya Sanogo. Još uvijek nije poznato da li će nove ugovore sa Topnicima potpisati Alexis Sanchez i Mesut Ozil. Sve su prilike da će Čileanac naredne sezone Topnike napustiti kao slobodan igrač. 

Idealnih 11: Čech, Bellerin, Koscielny, Mustafi, Kolašinac, Xhaka, Ramsey, Oxlade-Chamberlain, Ozil, Sanchez i Lacazette.

Chelseaju neće cvjetati ruže kao prošle sezone

Chelsea je tokom ovog ljeta možda i najveći transfer gubitnik, jer su napravili toliko glupih poteza da je teško povjerovati da se to može dogoditi Antoniju Conteu i aktuelnim prvacima Engleske. Klub su napustili Nathan Ake, Nemanja Matić, Juan Cuadrado, Bertrand Traore, Asmir Begović, Christian Atsu, Nathaniel Chalobah, Ruben Loftus-Cheek, Dominic Solanke, John Terry i Kurt Zouma. Diego Costa je dobio SMS poruku od Antonija Contea da može slobodno tražiti novi klub. U klub su stigli Alvaro Morata (Real Madrid), Tiemoue Bakayoko (Monaco), Antonio Rudiger (Roma) i Willy Caballero (Man. City). Chelsea je do sada na pojačanja potrošio oko 140 miliona eura.

U prve dvije utakmice sezone bilo je jasno da će Conte ove sezone imati ogromne probleme, pa će Chelsea teško ponoviti uspjeh od prošle sezone kada su suvereno osvojili titulu prvaka Engleske. Ne bi bilo čudo da ove sezone jedva uhvate mjesto u Ligi prvaka.

Idealnih 11: Courtois, D. Luiz, Cahill, Rudiger, Alonso, Kante, Bakayoko, Fabregas, Willian, Hazard i Morata.

Liverpool kao da ne želi da se bori za titulu

Sličnu transfer politiku kao Chelsea imao je i Liverpool koji je uvijek mjesto za čudne i nelogične transfere, posebno kako je u klub sa Anfielda stigao Jurgen Klopp. U klub su stigli samo Mohamed Salah (Roma), Dominic Solanke (Chelsea) i Andrew Robertson (Hull). Anfield su napustili Lucas Leiva, Kevin Stewart i Andre Wisdom. 

Liverpool kao da je odlučio da i ove sezone ne osvoji ništa, a osim toga, ozbiljno im prijeti da se ne dokopaju ni Evrope. Liga prvaka će sa ovim rosterom biti težak podvig, a bit će problema da se plasiraju i u Europa ligu, s obzirom na pojačanja koja su doveli Everton i West Ham United. Još uvijek je upitna sudbina Coutinha kojeg žarko žele vidjeti na Nou Campu.

Idealnih 11: Mignolet, Clyne, Matip, Lovren, Moreno, Can, Henderson, Coutinho, Salah, Mane i Firmino.

Tottenham će ovaj put gledati velikanima u leđa

Tottenham je u krugu favorita za naslov, ali mnogi smatraju da ove sezone neće moći biti tako dobri kao prošle godine. Čak šta više, mnogi im predviđaju da ove sezone neće doći do mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Tottenham do sada nije doveo bukvalno nikoga, a prodali su igrače kao što su Kyle Walker, Nabil Bentaleb, Federico Fazio i Clinton N'Jie. Iako se prethodne dvije godine kako – tako borio za titulu, Mauricio Pochettino će ove sezone vjerovatno imati ogromnih poteškoća da se plasira i u Ligu šampiona, ali i da se domogne Evrope.

Idealnih 11: Lloris, Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dier, Sissoko, Dembele, Eriksen, Ali i Kane.

Everton i West Ham kao ozbiljni kandidati za Evropu

Dva kluba izvan grupe onih najvećih koja su se posebno pojačala su Everton i West Ham United. Everton je prodao Lukakua, Deulofeua, Cleverleyja, McGeadyja, Konea, Rodrigueza i neke manje poznate igrače. Ipak, Koeman je na Goodison doveo igrače kao što su Keane, Pickford, Onyekuru, Klaassen i Sandro. Everton je na pojačanja potrošio oko  100 miliona eura.

West Ham je doveo fudbalere kao što su Arnautović, Chicharito, Hart, Zabaleta. Na transfere su potrošili oko 50 miliona eura. Pobrojane ekipe su ujedno prvi favoriti za evropska takmičenja, dok neće biti čudo ako se u utrku uključi i prvak od prije dvije sezone Leicester City koji također i dalje ima veoma jak tim.

Kandidati za ispadanje iz lige će se tražiti između Brightona, Watforda, Swanseaja, Stokea i Crystal Palacea.

Novinar: Haris Ahbabović


Engleska Premier liga je najbolja liga na Planeti?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.