17.8.2017. 15:29
0
"Protiv toga sam da se klekne na koljena i da se neko moli da igra za reprezentaciju BiH"
FOTO: Faktor
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na korak od plasmana u drugi krug kvalifikacija za Mundobasket koji će se za dvije godine odigrati u dalekoj Kini.

Naime, naša nacionalna selekcija mora u subotu u Yerevanu pobijediti selekciju Armenije kako bi se plasirala u narednu rundu kvalifikacija.

Za Source.ba portal danas je govorio nekadašnji kapiten A reprezentacije Bosne i Hercegovine, Samir Avdić.

"Naša reprezentacija se nakon jučerašnje pobjede protiv Slovačke psihički vratila, jer im je teško pao poraz protiv Švedske. Svjesni su bili da u Zenici nisu pružili sve svoje mogućnosti. Svaka reprezentacija je ozbiljna, pa tako i Slovačka. To su ovi mladići i shvatili kroz ovaj pristup. Ova pobjeda je dobro došla da se ekipa psihološki oporavi. Optimista sam da ćemo pobijediti Armeniju u Yerevanu", ističe Samir Avdić.

Nema "labavo" kod Duleta Vujoševića

Duško Vujošević je zaveo ozbiljan red u reprezentaciji, pa je iz selekcije izbacio Alexa Renfroea zbog lumpovanja u jednom zeničkom klubu i zbog toga što se nije pojavio na doručku reprezentacije BiH.

"Autoriteta je uvijek bilo. Dule nije trener od jučer, on je trener preko 30 godina i čovjek je koji je veoma uspješan trener. Promovisao je veliki broj igrača koji igraju u Evropi i NBA ligi. Dule kao i svaki drugi trener je postupio onako kako bi postupilo 95% trenera kada je u pitanju slučaj Alexa Renfroea. Ne znam detalje, čovjek mnogo toga pročita na internetu. Takva su pravila službe o bilo kome da se radi", ističe Avdić.

Za Alexa Renfroea se u posljednje vrijeme čuju komentari da je to najlošiji naturalizovani košarkaš kojeg smo imali u timu, posebno nakon imena kao što su Henry Domercant i Zack Wright. Pitanje je da li je naš tim mogao da pronađe neko respektabilnije ime.

"Alex je naslijeđe onoga što je odabrao Duško Ivanović i igrač koji se uklapao u taj koncept. Teško je pričati o tome, jer se radi o igraču koji igra u Evropi i nastupa uspješno. Bo McCalebb je jedan od onih koji je nastupao za selekciju Makedonije i oni su njega prihvatili kao Makedonca. Teško je pričati je li greška ili ne što smo doveli Alexa. Ovo je sada jedna sasvim nova generacija. Desila se smjena generacija, da li planirana ili ne, neke stvari se jednostavno samo dese", kaže naš sagovornik.

Predvodnik ove nove generacije bh. košarkaša je sjajni Džanan Musa, koji je ujedno i prvi strijelac pretkvalifikacija.

"Džanan Musa je igrač koji plijeni pažnju svojim igrama, on ima nastup takav kakav jeste. Svima je fascinantno što on ima 18 ili 19 godina i što je sada jedan evropski trend. Tu su i naši preostali reprezentativci koji su mladi i koji čine okosnicu ove nove ekipe", poručuje nekadašnji kapiten BiH.

Treba li neke igrače moliti da se vrate u reprezentaciju?

U drugoj rundi kvalifikacija, ukoliko pobijedimo Armeniju, nas očekuju mnogo teže grupe i reprezentacije. Teško je reći koja bi to grupa bila idealna da se u istoj nađemo. 

Grupa A: Španija, Slovenija, Crna Gora, kvalifikant
Grupa B: Turska, Latvija, Ukrajina, kvalifikant
Grupa C: Litvanija, Poljska, Mađarska, kvalifikant
Grupa D: Italija, Hrvatska, Rumunija, kvalifikant
Grupa E: Francuska, Rusija, Belgija, kvalifikant
Grupa F: Češka, Finska, Island, kvalifikant
Grupa G: Srbija, Njemačka, Gruzija, kvalifikant
Grupa H: Grčka, Izrael, Velika Britanija, kvalifikant

"Za viši nivo moramo imati jedan širi roster i igrače koje imaju većeg iskustva i koji su već igrali za reprezentaciju. Tu mislim na Nurkića, Teletovića, Gordića, Stipanovića i Kikanovića. Mislim da je to stvar košarke, a hoće li sada to neko prihvatiti ili neće, to je drugi par rukava. Evidentno je da je potreban veći kvalitet ako prođemo u drugu rundu", kaže Avdić.

"I sam sam bio igrač i kapiten, nikada u mojoj generaciji nije bilo upitno hoće li igrati za BiH. Ne trebamo se odricati nikoga, ali sam protiv toga da se klekne na koljena i da se neko moli da igra za reprezentaciju BiH. To su dijametralno suprotne stvari, košarkaški kvalitet i nekoga moliti da igra za reprezentaciju BiH. Tako je kako jeste. Ako se reprezentacija kvalifikuje, ne vidim razloga zašto ne bi i ostali igrali. Siguran sam da će Dule razgovarati s tim igračima. Ako oni kažu da ne žele ili ne mogu igrati za BiH, ne vidim onda razlog zašto nekoga moliti da igra", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Samir Avdić, nekadašnji kapiten košarkaške selekcije BiH.

Novinar: Haris Ahbabović


Hoćemo li pobijediti Armeniju u subotu u Yerevanu?
Da
Ne
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.