14.9.2017. 12:07
0
Uslovi u bh. zatvorima: Ne smije se unositi sarma, zatvorenici imaju karticu sa sedam brojeva, u Zenici postoji uređaj koji ometa rad mobitela
Prema podacima Ministarstva za pravdu BiH iz mjeseca aprila ove godine, oko 3220 osoba nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne ili je tim osobama određena mjera pritvora u nekom od bh. zatvora.

Slične brojne se vežu i za neke prethodne godine kada je u pitanju zatvorsko izdržavanje kazne. U ovom članku ćemo se pozabaviti tematikom uslova koje imaju zatvorenici širom zatvora u Bosni i Hercegovini.

Iako se tretiraju kao zatvorenici, osnovna ljudska prava im nisu uskraćena, pa tako zatvorenici imaju pravo da primaju posjete, ali i pakete koje donose sa sobom ljudi koji ih posjećuju. Ipak, postoje ograničenja šta se sve smije unijeti u zatvor, te kakve se posjete mogu organizovati. Kada su u pitanju zatvori u Zenici i Sarajevu, te posjete se dijele na redovne, vanredne i one koje se nazivaju slobodnim posjetama.

Slobodna posjeta supružnika u trajanju od tri sata, jednom mjesečno

Redovne posjete, primjera radi, se organiziraju svake sedmice u terminu od 08:00 pa do 16:00 sati. Kada su u pitanju redovne posjete, može doći pet osoba, ali se broje samo uži članovi porodice.

Slobodne posjete podrazumijevaju posjete bračnih partnera. One se obavljaju samo jednom mjesečno, tokom nedjelje, u terminu od tri sata. Svaka ta posjeta se mora najaviti uz dokaz da ste u bračnoj zajednici sa zatvorenikom. 

Kada su u pitanju vanredne posjete, one podrazumijevaju dolazak osoba koje nisu u krvnom srodstvu sa zatvorenikom i moraju se unaprijed najaviti. Posjeta se mora najaviti sedmicu dana ranije i ona traje otprilike oko 60 minuta. 

U paketu mogu biti samo stvari za ličnu higijenu, odjeća, hrana i štampa

Kada su u pitanju paketi koji se donose zatvorenicima, svaki od paketa prođe kontrolu, a poželjno je da sve bude upakovano u prozirne kese kako bi se materijal lakše pregledao. Zatvorenik kod sebe može zadržati pribor za ličnu higijenu, pribor za pisanje, pribor za čišćenje, džemper, pidžamu, zimski i ljetni veš, čarape i maramicu, uobičajeni lični nakit, ortopedska pomagala, odijelo i obuću, sat, tranzistor i druge stvari koje odobri direktor kazneno-popravne ustanove.

Dozvoljeno je primati jedan paket svako sedam dana. U paketu je dozvoljeno primati sredstva za ličnu higijenu, odjeću, hranu i štampu. Težina hrane, koja se nalazi u paketu, ne smije da bude veća od osam kilograma. Naravno da je strogo zabranjeno unošenje droge, alkohola, oružja, fotoaparata, telefona ili kamere.

Prethodni propisi se odnose na KPZ Zenica i KPZ Sarajevo. Pojedini zatvori u BiH imaju nešto drugačija pravila. Tako, primjera radi, u KZP Banja Luka vrijede sljedeća pravila:

Pritvoreno lica po neposrednom prijemu u ustanovu ima pravo na prve stvari koje se mogu donijeti bilo kojim danom i mogu da sadrže samo pribor za ličnu higijenu i garderobu. Pritvorena lica imaju pravo na dvije paketne pošiljke u toku mjeseca od članova porodice, putem pošte, kao i prilikom posjete, čija težina ne može biti veća od osam kilograma. Na oficijalnom sajtu KPZ Banja Luka stoji da paket smije sadržava sljedeće:

a) stvari za ličnu higijenu:

-četkica za zube,
-pasta za zube u plastičnom pakovanju,
-pasta za brijanje u plastičnom pakovanju,
-sapun za brijanje,
-plastični ručni brijač za brijanje (zabranjen električni i na baterije),
-krema (fabričko pakovanje u plastičnoj ambalaži),
-šamponi za kosu (gelovi i kupke za tuširanje) upakovani u providnu ambalažu fabričko pakovanje (zabranjen stik, dezodorans, vlažne i obične maramice),
-noktarica (bez nožića i drugih oštrica).

b) prehrambeni artikli:

-meso kuhano ili prženo (bez kosti i isječeno na sitne komade),
-roštilj sa lepinjom (zabranjeni su ražnjići rolovani, punjeno meso-punjene pljeskavice),
-riba pržena ili kuhana (bez kostiju i dodataka i isječena na sitne komade),
-polutrajni proizvodi (pečenica, pršut, slanina, kobasice i sl.) moraju biti isječeni na sitne komade (ovo važi i za vakumirane proizvode),
-sir u kriškama ili narezan na listove (zabranjen je mladi sir i kajmak),
-salate svježe i kisele, očišćene i sitno isječene bez dodataka,
-voće (do jedan kilogram težine po vrsti voća),
-keks bez fila (petit, plazma, čajni kolutići i sl.) u fabričkom pakovanju, čokolada od 100 grama i više bez fila, grickalice (zabranjene su male čokoladice, bombonjere, torte, domaći kolači, bombone, musli, žitarice, med),
-kafa fabričko pakovanje do jednog kilograma,
-instant kafa granulirana obična (zabranjene su praškaste kafe i instant napitci),
-cigarete 50 kutija sa markicom, originalno pakovanje (zabranjen je rezani duhan).

c) napici:

-voda i sokovi u prozirnoj plastičnoj ambalaži do dvije plastične flaše fabričko pakovanje (zabranjen je tetrapak i neprovidna ambalaža, domaće pravljeni sokovi).

d) ostali predmeti:

-svi odjevni predmeti u skladu sa smještajnim kapacitetima ustanove (lični ormar),
-štampa, knjige, sveske, blok, providni upaljač, plastični escajg, plastične čaše do deset komada, plastični ofingeri, čepići za uši (zabranjene su hemijske olovke).

Lijekovi kao i ostali medicinski preparati (kreme, masti, kapi, ulja i sl.) obavezno se po pregledu dostavljaju Zdravstvenoj službi na uvid i kontrolu.

Strogo su zabranjeni: konzervirani proizvodi, lako kvarljivi prehrambeni proizvodi, kuhana i pravljena jela (supe, čorbe, musaka, sarma i sl.), bilo kakvi proizvodi pod pritiskom, praškasti proizvodi (čajevi, sokovi, preparati za jačanje mišićne mase i sl.), sva elektronska sredstva, kao i sve druge stvari koje se ne mogu adekvatno pregledati, piše na oficijalnom sajtu KPZ Banja Luka.

Zatvorenici imaju telefonske kartice sa sedam brojeva

Osuđene i pritvorene osobe mogu primati i novac, ali pod posebnim uvjetima. Sav novac se uplaćuje putem pošte na račun zavoda, a novac koji donese sa sobom ili dobije kao naknadu za rad uplaćuje se na njegov depozit koji se prilikom izlaska vraća osuđeniku.

Postoji i mogućnost telefonskih razgovora u trajanju od 10 minuta sa telefonske govornice u zavodima, a dozvoljeno je i dopisivanje, no pisma se ne donose u paketima već se šalju poštom.

Svaki zatvorenik ima telefonske kartice na kojima se nalazi sedam brojeva koje mogu koristiti, a ti brojevi im se moraju prethodno odobriti. U KPZ Zenica je instaliran aparat koji deaktivira mobilne uređaje onog momenta kada se isti upali. Međutim, do sada je zabilježeno nekoliko slučajeva da zatvorenici zloupotrebljavaju te brojeve, pa tako umjesto što zovu svoje roditelje ili braću/sestre, oni zovu svoje prijatelje ili druge osobe.

Hrpa novca za nabildavanje mišića zatvorenika

Centar za istraživačko novinarstvo na svojoj internet stranici o javnim nabavkama svojevremeno je napravio bazu podataka o javnim nabavkama roba, usluga i radova gdje se nalazi 39.178 ugovora koje su institucije i javna preduzeća sklopili sa kompanijama u vrijednosti od 6,2 milijarde maraka.

Među najzanimljivijim ugovornim organima je i Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine koje je u julu 2013. godine za meso, mesnate prerađevine i suhomesnate proizvode izdvojilo 3.057.511,15 KM za sedam kazneno-popravnih zavoda u FBiH. U februaru prošle godine od ZEFARM-a je izvršena narudžba dodatka za tjelovježbu (kreatin) u vrijednosti od 168.834,40 KM. 

Međutim, tu ipak nije kraj, kako bi zatvorenici u zatvorskim jedinicama nakon odrađenih treninga uspjeli povratiti snagu u svoje tijelo, bili su im potrebni vitaminski lijekovi i minerali za samoliječenje koje je Ministarstvo pravde FBiH poručilo od istog dobavljača u iznosu od 27.000,00 KM. Tako je ukupna cijena dodataka za tjelovježbu zatvorenika u zatvorskim jedinicama iznosila 195.834,40 KM.

Zatvorenici rade razne poslove

Osuđenici rade na održavanju zatvora, od saniranja puknute vodovodne cijevi do popravka elektroinstalacija, stolarskih i bravarskih radova. Zatvorenici su čak i plaćeni za poslove koje u zatvoru obavljaju. Oni za svoj rad dobijaju naknadu od 1/4 do 1/2 plate u preduzećima ili firmama. U Zavodu postoje i prostorije gdje zatvorenici mogu obavljati vjerske obrede, te su vjernicima na raspolaganju katolička i pravoslavna kapelica, te mesdžid.

Svako od tri odjeljenja KPZ-a Sarajevo ima biblioteku u kojoj se može pronaći i dosta novijih naslova, časopisa, ali i preostalih knjiga. Zatvorenici koji nisu ljubitelji literalnog štiva, mogu upražnjavati i sportske aktivnosti u teretani sa solidnim spravama, igrati stoni tenisi ili fudbal. Pritvorenici u zatvorima uglavnom nemaju pogodnosti kao što to imaju zatvorenici.

Pripremio: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.