18.9.2017. 13:16
0
Šefe, sad se možeš "urokati": Golden State Zmajčeki!
FOTO: FIBA
Najljepša košarkaška priča u posljednjih 10-ak godina dolazi nam iz Istanbula, gdje je reprezentacija Slovenije sinoć, u finalu Eurobasketa, pobijedila selekciju Srbije rezultatom 93:85.

Slovenci su, predvođeni sjajni srbijanskim stručnjakom Igorom Kokoškovom, tako osvojili svoje prvo zlato kada je u pitanju košarka. Predvodnici ove sjajne slovenačke generacije košarkaša su bili Goran Dragić i Luka Dončić, dva igrača koja su se na kraju pronašla u najboljoj petorci Eurobasketa.

Pored njih dvojice, najbolju petorku EP u košarci još čine Bogdan Bogdanović (Srbija), Pau Gasol (Španija) i Aleksey Shved (Rusija). Za MVP-a 40. po redu izdanja Eurobasketa proglašen je Slovenac Goran Dragić, koji iza sebe zaista ima sjajan turnir. Ono što posebno raduje sve ljubitelje košarke, najveći aplauz od publike u Sinan Erdem Domu sinoć je dobio Pau Gasol, vjerovatno jedan od tri najbolja evropska igrača u historiji košarke.

Goran Dragić i Luka Dončić, slovenački Batman i Robin

Srbijanski mediji prepuni su kritika na račun suđenja na ovoj utakmici, ali su na kraju ipak odali počast Slovencima koji su do titule stigli bez ijednog jedinog poraza. Slovenija je u najboljoj utakmici turnira, u četvrtfinalu, pobijedila Latviju, dok su u polufinalu razbili Špance sa 20 koševa razlike. U posljednjih nekoliko godina teško da se može pronaći ijedna reprezentacija na svijetu, pa i SAD, koja je tako lako dobila reprezentaciju Španije, koja se u konačnici okitila bronzanom medaljom. Slovenci su na putu do zlata pobijedili sljedeće selekcije: Finsku (domaćin), Francusku, Grčku, Poljsku, Island, Ukrajinu, Latviju, Španiju i na kraju Srbiju.

Goran Dragić i Luka Dončić su bili glavni pokretači selekcije Slovenije, pa je tako bio slučaj i u sinoćnjoj utakmici, posebno kada je u pitanju MVP koji je u prvom dijelu bio enigma za srpske košarkaše.

Ipak, u posljednjim trenucima meča, kada su i Dončić i Dragić bili povrijeđeni, teret cijelog Eurobasketa je preuzeo sjajni Klemen Prepelič, ili kako bi korisnici društvenih mreža rekli "Ray Allen za sirotinju". Prepelič je pogodio nekoliko veoma bitnih šuteva, a njegova trojka u posljednjim momentima utakmice u potpunosti je razdrmala Srbiju, pa se tako Slovenija okitila svojim prvim zlatom na Eurobasketu. Ljubitelji NBA lige, koji su sve sa ovom Eurobasketa pokušali da usporede sa najjačom ligom na Planeti, za Slovence vole reći da su evropski Golden State Warriorsi.

Prepelič je kroz cijelo takmičenje bio najbolji šuter kod Slovenaca, te je imao veoma dobar procenat šuta, što je na kraju rezultiralo da bude ključna figura i X faktor u selekciji Slovenije. Dobre turnire iza sebe imaju i Anthony Randolph, te Jaka Blažič i Gašper Vidmar. 

Slovenci kao evropski Golden State Warriorsi

Goran Dragić je turnir završio kao četvrti najbolji strijelac (22,3 koša po utakmici) ako se u obzir uzme prosjek po utakmicama, a ispred njega su samo Aleksey Shved, Dennis Schroder i Kristaps Porzingis. Ipak, kada se sabere ukupni broj poena, Dragić je drugi sa 203 ubačena poena. Ispred njega se nalazi samo Shved koji je ubacio 16 poena više. Da se Goran nije povrijedio u drugom dijelu i da je nastavio onako kako je igrao u prvom poluvremenu, vjerovatno bi preskočio i sjajnog ruskog košarkaša.

Kada uzmemo veći uzorak utakmica, Bogdan Bogdanović je statistički najbolji šuter iz reketa na Eurobasketu sa procentom od 67,7 posto. Klemen Prepelič je turnir okončao kao četvrti najbolji izvođač slobodnih bacanja sa procentom preko 90 posto, iako je od svih onih koji se nalaze ispred njega odigrao najveći broj utakmica. Luka Dončić je turnir okončao kao četvrti najbolji skakač sa nešto više od osam skokova po utakmici. Ujedno, Luka je postao najmlađi strijelac na Eurobasketu otkad se mjeri statistika (1981. godina) koji je na jednoj utakmici postigao 27 poena. On je sa 18 godina postigao 27 poena. Arvidas Sabonis je sa 19 ubacio 28, dok je Dražen, takođe sa 19, postigao 27. 

Kada je u pitanju timska statistika, jedino je Latvija postizala po meču više poena od Slovenaca, ali su Slovenci u konačnici zabili najveći broj koševa (813), te su ubjedljivo na prvoj poziciji kada je u pitanju taj segment igre. Srbija je peta najbolja šuterska ekipa na turniru, dok su Slovenci četvrti najbolji izvođači slobodnih bacanja na turniru. Srbija je treća najbolja skakačka selekcija na šampionatu, a Slovenija je četvrta najbolja blokerska ekipa EP. Srbija je četvrta po asistencijama, dok su Slovenci peti po broju ukradenih lopti na ovom šampionatu. Nije onda ni čudo što su se upravo ove dvije reprezentacije na kraju sudarile u finalu EP.

Šta bi bilo da su tu bili Teo i Jokić?


Činjenica je ta da su i Srbi, na čelu sa nevjerovatnim Aleksandrom Saletom Đorđevićem, napravili odličan posao, jer su faktički sa drugim timom osvojili još jedno srebro, nakon srebra na SP i na Olimpijadi. Prethodno ih je u finalu ta dva takmičenja zaustavila selekcija SAD-a. Ako uzmemo u obzir da na šampionat nisu stigli bitni košarkaši kao što su Miloš Teodosić (LA Clippers) i Nikola Jokić (Denver Nuggets), onda se i srebro može smatrati velikim uspjehom. Pitanje je šta bi se dogodilo da su ta dva košarkaša bila u dresu reprezentacije naših istočnih susjeda.

Slovencima je ovo, kao što smo već rekli, najbolji rezultat na nekom Eurobasketu. Na EP 2009. godine u Poljskoj su osvojili četvrto mjesto, a upravo su tada u polufinalu poraženi od selekcije Srbije. 

Goran Dragić je pred finale sa Srbima izjavio kako će se "urokati" nakon finala, pa štagod mu to značilo, MVP turnira je sada zaslužio lijep odmor pred početak nove sezone u NBA ligi. MVP je takmičenje okončao sa 22,6 poena po utakmici, 4,4 skoka po meču i 5,1 asistencijom po utakmici. Košarkaš Miami Heata je, zaista, odigrao spektakularno takmičenje i još jednom je pokazao da je u ovom trenutku jedan od najboljih igrača u Evropi. U finalnoj utakmici Eurobasketa Dragić je upisao 35 poena i sedam skokova.

Kako je tužno gledati kako komšije osvajaju medalje

I tako dok se naši susjedi bore za najveća odličja na velikim takmičenjima, ostaje i ona surova realnost bh. košarke da moramo igrati kojekakve pretkvalifikacije protiv košarkaškiih anonimusa kako bi se vratili na zvjezdano košarkaško nebo. 

Naša selekcija se, kao što znate, plasirala u kvalifikacije gdje će igrati protiv selekcija Francuske, Belgije i Rusije. U kvalifikacijama neće igrati košarkaši iz NBA lige i Eurolige, ali bi se u naš tim trebali vratiti neki košarkaši na koje smo navikli do sada, a u toku je navodno i potraga za novim naturalizovanim igračem koji bi trebao obući dres reprezentacije BiH. 

Za dvije godine na programu je SP u košarci koje se igra u Kini, dok će se naredni Eurobasket održati 2021. godine. Naredne Olimpijske igre će se održati 2020. godine u dalekom Tokiju.

Novinar: Haris Ahbabović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.