21.10.2017. 9:59
12
"Amar Osim je pametan čovjek koji zna šta treba raditi. Mislim da bi se na mjestu selektora BiH veoma dobro snašao"
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati u baraž za Svjetsko prvenstvo koje će se na ljeto naredne godine odigrati u Rusiji.

Morali smo pobijediti selekcije Belgije i Estonije kako bismo izborili baraž, ali nas je poraz od Crvenih đavola na Grbavici udaljio od tog cilja. Još jedna dobra generacija fudbalera u BiH neće vidjeti jedno veliko takmičenje, a ovo je sada ukupno deseti ciklus kako se nismo plasirali na SP ili EP.

Šta kada više ne bude Edina Džeke?

Za Source.ba portal o smjeni generacija, reprezentaciji BiH, novom selektoru i Edinu Džeki je govorio nekadašnji fudbaler Željezničara, Crvene zvezde i selekcije Jugoslavije, Refik Šabanadžović.

"Kada se oprosti od reprezentacije, mnogo će nam nedostajati Edin Džeko, jer vidimo kako sada igra u Romi i koliko daje golova za reprezentaciju. Ipak, mislim da on može izgurati naredne kvalifikacije za EP, bez obzira što je rekao ono prije Belgije, čitao sam i ja tu izjavu. Mislim da on može pomoći ovim mladim fudbalerima u narednom ciklusu za Euro i onda već dolaze te neke godine gdje bi on ustupio svoje mjesto drugima".

"U fudbalu je tako, kada dođete u te neke godine, tijelo ne može da izdrži napore. Znamo da je igrao u Bundesligi, Premier ligi, pa sada u Seriji A, to su velika takmičenja, baš kao i evropska takmičenja i utakmice reprezentacije. Ali, sigurno je da će on još moći pomoći ovim mlađim momcima u našoj reprezentaciji, ali i samoj reprezentaciji"
, rekao je za naš portal Refik Šabanadžović.

Ko će biti novi vođa reprezentacije?

Našeg sagovornika smo upitali ko bi mogao da preuzme dirigentsku palicu od našeg kapitena kada se on jednog dana oprosti od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Uvijek iskoči poneki igrač. Samo bih spomenuo ovu zadnju utakmicu koju smo igrali protiv Belgije i rekao bih - Haris Duljević. Do prije nekoliko mjeseci je igrao u Premijer ligi BiH, a na toj utakmici je bio jedan od naša dva najbolja igrača. Ne trebamo da zaboravljamo našu Premijer ligu. Ne trebamo da zaboravimo ni malog Armina Hodžića koji igra za zagrebački Dinamo, vjerovatno će i on otići negdje dalje. Tu je i Milan Đurić, koji je igrao u Italiji, ali sada ima težu povredu. Svake godine iskoče po dva-tri dobra igrača. Nisu Edin Džeko, ali mogu da pomognu reprezentaciji", tvrdi naš sagovornik.

Pitanje je šta će se dogoditi kada dođe ta smjena generacija, kada odu i ovi momci koji su sada kičma bh. nacionalnog tima, baš kao kada su otišle i neke prijašnje odlične generacije.

"Teško je pronaći zamjenu za sve te fudbalere. Rekao sam za Duljevića, imamo tu i Višću, a tu je i mlada reprezentacija koja je perspektivna i koja je nedavno pobijedila jedan Portugal. Još je tu mladih fudbalera koji su po Evropi, a koji mogu da postepeno ulaze u bh. reprezentaciju. Svi oni su željni dokazivanja, svi oni čekaju svoju šansu. Ne mogu reći da će oni biti rang Džeke i Misimovića, ali mislim da svi oni mogu da pomognu ovoj reprezentaciji u budućnosti", kaže Refik Šabanadžović.

Amar Osim kao selektor BiH?


BiH još uvijek nije dobila ime novog selektora, s obzirom da je gotovo pa izvjesno da Mehmed Baždarević neće biti selektor našeg nacionalnog tima. Amar Osim je jedno od imena na koja NSBiH, izgleda, ozbiljno računa.

"Amar ima kvalitet, imao je od koga da uči. Amar je to pokazao u radu sa Željom. Sada je jedno voditi klub, a drugo reprezentaciju. Amar Osim je pametan čovjek koji zna šta treba raditi. Mislim da bi se on na tom mjestu veoma dobro snašao. Kada pored sebe imate Ivicu Osima, dosta se toga pametnog može naučiti što se fudbala tiče"
, rekao je na kraju razgovora za naš portal Refik Šabanadžović.

Podsjećanja radi, Izvršni odbor NSBiH je najavio da će se ime novog selektora reprezentacije BiH saznati 10. novembra ove godine.

Novinar: Haris Ahbabović

 
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.