21.12.2017. 13:03
16
"Ćelo Bajramović je Đildi rekao da bi ga više tukao, da je znao da će biti vođa Manijaka. Đilda se bahato ponašao kada smo ga upoznali, a onda se vratio i Ćelo Bajramović, te ga prebio"
Život uvijek pamti legende. Desetljeće ili dva, ništa nije dovoljno kako bi se sjećanje na istinske heroje ovog krvlju natopljenog grada, zaleđenoj negdje u dubini ljudske podsvijesti, zaboravilo.

Jedan takav heroj bio je i Dževad Begić Đilda, prvi vođa navijača FK Željezničar. Mangup. Frajer. Heroj. Legenda. Manijak sa juga. Čovjek. Sve je to bio Đilda kojeg Sarajevo od Bosne nikada neće zaboraviti.

Imer i 25 godina nakon Đildine pogibije, nije pogledao snimak koji danas možete pronaći na YouTubeu, a koji je nastao na istom mjestu gdje je Dževad ubijen.

A da u suzama postoji poneki i osmijeh, riječi su Imera koji je opisao svoje upoznavanje sa svojim drugom, Đildom.

Dževad Begić Đilda je prvi vođa navijača Željezničara, Manijaka. Poginuo je 11. jula 1992. godine na Pofalićima spašavajući ranjenu ženu. Sa suprugom Hajrudinom ima četiri kćerke. 

Na mjestu pogibije hrabrog Dževada Begića Đilde, komanda Prvog korpusa Armije RBiH podigla je spomen-ploču. Dva dana nakon pogibije, rahmetli Đilda je pokopan na šehidskom mezarju Kovači.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Almir Biber
Montaža: Emir Preljević

 
16
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.