17.1.2018. 11:28
0
Oliver Ivanović prije nekoliko mjeseci naslutio svoje ubistvo: Upucan iz "duge devetke", bio majstor karatea, njegova supruga Milena poručila kako "ovo neće dobro završiti"
Nalaz obdukcije, koji je objavljen jučer nekoliko sati nakon ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja Zastava M70A, poznatog kao "duga devetka".

Podsjećanja radi, Oliver Ivanović je ubijen jučer rano u Kosovskoj Mitrovici, kada mu je ispred prostorija njegove stranke prišao muškarac i pucao u njega iz pištolja.

"Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u tijelu. Povrede su u predelu gonjeg dijela grudnog koša", rekao je jučer direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

Kako se navodi u nalazu, obdukcija je trajala oko četiri sata, a hici su povrijedili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru. Direktor bolnice je dodao je tijelo ubijenog Ivanovića nakon obdukcije preuzela porodica.

Ko je bio Oliver Ivanović?

Oliver Ivanović bio je jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu "Povratak". Rođen je 1953. godine, a osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Jedno vrijeme je studirao i Vojnu akademiju u Zagrebu.

Dok je studirao u Zagrebu, paralelno sa studijem je trenirao karate. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Ipak, nakon tri godine studiranja napušta Vojnu akademiju u Zagrebu, nakon što mu je utvrđeno da ima urođeni oštećen vid. U Mitrovici je nakon toga završio Strojarski fakultet.

Ivanović nastavlja da se bavi karateom. Postaje karate majstor, a uskoro je postao i međunarodni sudija u ovom sportu. Pored srpskog, Ivanović je govorio engleski, talijanski i albanski jezik.

Oliver Ivanović je prije tri godine uhapšen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u aprilu prošle godine, a u mjesecu julu mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Iza Ivanovića su ostali supruga Milena Popović-Ivanović i tri sina. Oliver Ivanović će biti sahranjen sutra na Novom groblju u Beogradu.

Dvije teorije oko ubistva Olivera Ivanovića

Beogradski list Blic je napravio, na osnovu informacija do kojih je stigao, rekonstrukciju ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Prema zvaničnim informacijama iz kosovske i sjevernomitrovačke policije, Oliver Ivanović upucan je jučer u 8:15 sati ispred prostorija Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda". Kao i svakog jutra, Ivanović je došao na posao u centralu svoje stranke. Postoje dvije teorije kako je ubijen Ivanović.

Prema prvoj, Ivanovića su ubice čekale na ulici ispred ulaza u stranku, gdje su prvo pucale na njega iz daljine, a zatim, nakon što je pao na zemlju, pritrčale i ispalile još jedan ili dva hica u njegovo tijelo. Nakon toga, sa lica mjesta udaljile su se vozilom u nepoznatom pravcu. 

Prema drugoj teoriji, ubice su lidera kosovskih Srba sačekale u kolima, odakle su i pucali - nadležni kosovski tužilac rekao je medijima da su hici ispaljeni iz vozila u pokretu. Nakon toga, približili su se i ponovo pucali u tijelo Olivera Ivanovića, piše Blic.



Na osnovu informacija koje je policija dobila od stanara obližnjih zgrada, pucnji se nisu čuli, pa se vjeruje da je Ivanović upucan pištoljem sa prigušivačem. Tome u prilog ide i činjenica da je beživotno tijelo lidera SDP-a zatekla komšinica, koja je izašla po hljeb, a zatim alarmirala partijsku sekretaricu u prostorijama stranke.

Prema nezvaničnim informacijama Blica, napadač je bio maskiran, nosio je crnu kapu i crnu jaknu. Ove informacije nisu zvanično potvrđene. Sve se odigralo u manje od tri minute. Ekipa Hitne pomoći je, prema riječima direktora bolnice u kojoj je Ivanović bio zbirnut, na lice mjesta stigla u 8.18 minuta, kada je započela reanimaciju. Ipak, ljekari nisu uspjeli da ga ožive. Iako je nalaz obdukcije rekao da je Ivanović bio mrtav na licu mjesta, njegova smrt zvanično je proglašena u 09:15 sati.

U međuvremenu, policija je pronašla automobil Opel Astra zapaljen u blizini mjesta atentata, u Ulici vojvode Putnika. Opel je izgorio u potpunosti, a ono što se može utvrditi jeste da nije imao registracione oznake. Prema riječima policije, vjeruje se da je povezan sa zločinom, odnosno da su ga ubice korsitile kao vozilo za bjekstvo sa mjesta ubistva, prenosi beogradski Blic. Kako prenosi Blic, na stranačkim prostorijama stoje dvije kamere za video nadzor koje su, najvjerovatnije, snimile trenutak kada je ubijen Ivanović. 

Ivanović prije nekoliko mjeseci naslutio svoje ubistvo

"Meni su uradili sve što su mogli do sada, samo još nisu pucali na mene, ali ko zna, ni to nije isključeno", rekao je prije nekoliko mjeseci za N1 Oliver Ivanović, koji je tako naslutio svoje ubistvo.

On je dao izjavu za televiziju N1 nakon što mu je u ljeto prošle godine zapaljen automobil.

"Ne vjerujem u takav scenario i mislim da je ovo bila namjera da se uplaše ljudi oko mene i u izvjesnoj mjeri oni su postigli svoj cilj", rekao je Ivanović gostujući na N1.



Ovo ubistvo sada je još više zakomplikovalo ionako loše odnose na Kosovu, pogotovo u sjevernom dijelu gdje Srbi imaju većinu. Ivanović je imao svoju stranku "Srbija, demokratija, pravda (SDP)", te se protivio politici "Srpske liste" koja je zapravo produžena ruka vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Ivanović nije želio da bude "daljinski upravljač" zvaničnom Beogradu. 

Protiv Ivanovića je bila podignuta i optužnica za ratni zločin tokom rata na Kosovu, ali mnogi smatraju da je ta optužnica podmetnuta kako bi se eliminisao iz političkog života Kosova, prenosi Jutarnji list.

Vllasi rekao kako će Beograd optužiti Albance

Nakon što je pušten na slobodu, Oliver Ivanović se odmah vratio u politiku i to kao direktni konkurent probeogradskoj "Srpskoj listi". Marko Đurić izjavio je da su svi oni koji su protiv "Srpske liste" ujedno i protiv Srbije i srpskog naroda.

Poznati kosovski političar Azem Vllasi rekao je kako se pribojava da će Beograd atentat, bez obzira na to što je Ivanović njima najviše smetao, najvjerojatnije pripisati Albancima, te je dodao kako su za atentat na Ivanovića krivi ekstremisti iz Srbije i Rusije, prenosi Jutarnji list.

"Ivanović je želio da Srbi s Kosova svoje probleme rješavaju u dijalogu s Albancima i kosovskim institucijama, što nije odgovaralo sadašnjoj političkoj strukturi u Beogradu kojoj je više do destabilizacije, nego do konkretnih razgovora", istaknuo je Vllasi. 

Milena, supruga lidera Građanske inicijative SDP-a, Olivera Ivanovića, bila je u šoku kada je saznala da joj je muž ubijen.

"Imam poruku za sve one koji su ovo uradili, a zna se vrlo dobro ko su, da se ovo neće dobro završiti", rekla je Milena Ivanović za Pink.

Milena Ivanović je prije ove izjave, kada je čula od ljekara stravičnu vijest da joj je muž ubijen, smogla snage samo da izgovori: "Opet mi ga uzeše, nisam mogla da ga sačuvam".

U jednom trenutku, iz sale je izašla medicinska sestra koja je tiho okupljenima rekla kako doktori nisu uspjeli da ožive Ivanovića, nakon čega je Mileni Ivanović pozlilo.

(Haris Ahbabović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.