17.1.2018. 11:28
0
Oliver Ivanović prije nekoliko mjeseci naslutio svoje ubistvo: Upucan iz "duge devetke", bio majstor karatea, njegova supruga Milena poručila kako "ovo neće dobro završiti"
Nalaz obdukcije, koji je objavljen jučer nekoliko sati nakon ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja Zastava M70A, poznatog kao "duga devetka".

Podsjećanja radi, Oliver Ivanović je ubijen jučer rano u Kosovskoj Mitrovici, kada mu je ispred prostorija njegove stranke prišao muškarac i pucao u njega iz pištolja.

"Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u tijelu. Povrede su u predelu gonjeg dijela grudnog koša", rekao je jučer direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović.

Kako se navodi u nalazu, obdukcija je trajala oko četiri sata, a hici su povrijedili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru. Direktor bolnice je dodao je tijelo ubijenog Ivanovića nakon obdukcije preuzela porodica.

Ko je bio Oliver Ivanović?

Oliver Ivanović bio je jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu "Povratak". Rođen je 1953. godine, a osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Jedno vrijeme je studirao i Vojnu akademiju u Zagrebu.

Dok je studirao u Zagrebu, paralelno sa studijem je trenirao karate. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Ipak, nakon tri godine studiranja napušta Vojnu akademiju u Zagrebu, nakon što mu je utvrđeno da ima urođeni oštećen vid. U Mitrovici je nakon toga završio Strojarski fakultet.

Ivanović nastavlja da se bavi karateom. Postaje karate majstor, a uskoro je postao i međunarodni sudija u ovom sportu. Pored srpskog, Ivanović je govorio engleski, talijanski i albanski jezik.

Oliver Ivanović je prije tri godine uhapšen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u aprilu prošle godine, a u mjesecu julu mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Iza Ivanovića su ostali supruga Milena Popović-Ivanović i tri sina. Oliver Ivanović će biti sahranjen sutra na Novom groblju u Beogradu.

Dvije teorije oko ubistva Olivera Ivanovića

Beogradski list Blic je napravio, na osnovu informacija do kojih je stigao, rekonstrukciju ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Prema zvaničnim informacijama iz kosovske i sjevernomitrovačke policije, Oliver Ivanović upucan je jučer u 8:15 sati ispred prostorija Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda". Kao i svakog jutra, Ivanović je došao na posao u centralu svoje stranke. Postoje dvije teorije kako je ubijen Ivanović.

Prema prvoj, Ivanovića su ubice čekale na ulici ispred ulaza u stranku, gdje su prvo pucale na njega iz daljine, a zatim, nakon što je pao na zemlju, pritrčale i ispalile još jedan ili dva hica u njegovo tijelo. Nakon toga, sa lica mjesta udaljile su se vozilom u nepoznatom pravcu. 

Prema drugoj teoriji, ubice su lidera kosovskih Srba sačekale u kolima, odakle su i pucali - nadležni kosovski tužilac rekao je medijima da su hici ispaljeni iz vozila u pokretu. Nakon toga, približili su se i ponovo pucali u tijelo Olivera Ivanovića, piše Blic.Na osnovu informacija koje je policija dobila od stanara obližnjih zgrada, pucnji se nisu čuli, pa se vjeruje da je Ivanović upucan pištoljem sa prigušivačem. Tome u prilog ide i činjenica da je beživotno tijelo lidera SDP-a zatekla komšinica, koja je izašla po hljeb, a zatim alarmirala partijsku sekretaricu u prostorijama stranke.

Prema nezvaničnim informacijama Blica, napadač je bio maskiran, nosio je crnu kapu i crnu jaknu. Ove informacije nisu zvanično potvrđene. Sve se odigralo u manje od tri minute. Ekipa Hitne pomoći je, prema riječima direktora bolnice u kojoj je Ivanović bio zbirnut, na lice mjesta stigla u 8.18 minuta, kada je započela reanimaciju. Ipak, ljekari nisu uspjeli da ga ožive. Iako je nalaz obdukcije rekao da je Ivanović bio mrtav na licu mjesta, njegova smrt zvanično je proglašena u 09:15 sati.

U međuvremenu, policija je pronašla automobil Opel Astra zapaljen u blizini mjesta atentata, u Ulici vojvode Putnika. Opel je izgorio u potpunosti, a ono što se može utvrditi jeste da nije imao registracione oznake. Prema riječima policije, vjeruje se da je povezan sa zločinom, odnosno da su ga ubice korsitile kao vozilo za bjekstvo sa mjesta ubistva, prenosi beogradski Blic. Kako prenosi Blic, na stranačkim prostorijama stoje dvije kamere za video nadzor koje su, najvjerovatnije, snimile trenutak kada je ubijen Ivanović. 

Ivanović prije nekoliko mjeseci naslutio svoje ubistvo

"Meni su uradili sve što su mogli do sada, samo još nisu pucali na mene, ali ko zna, ni to nije isključeno", rekao je prije nekoliko mjeseci za N1 Oliver Ivanović, koji je tako naslutio svoje ubistvo.

On je dao izjavu za televiziju N1 nakon što mu je u ljeto prošle godine zapaljen automobil.

"Ne vjerujem u takav scenario i mislim da je ovo bila namjera da se uplaše ljudi oko mene i u izvjesnoj mjeri oni su postigli svoj cilj", rekao je Ivanović gostujući na N1.