24.1.2018. 19:13
15
"Zaustavi me policija na mojoj Hondi i pita me gdje žurim, a ja im kažem: 'Žurim na jaciju, ja sam efendija'. Ne vjeruju mi, pa im moram izvaditi sliku sa ahmedijom"
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Harun Pasalic / Facebook
Dok smo jedno vrijeme zajedno studirali (tako se vodilo na papiru), znam da je po tim nekim poluintimnim čaršijskim ćoškovima kružila priča kako ga je jednom prilikom zaustavio lokalni drumski razbojnik koji je želio da mu otme novac, ali da je razbojnik ostao "suhih ruku".

Tokom današnjeg razgovora sa Harunom Pašalićem, mladim imamom i nastavnikom vjeronauke iz Fojnice, nisam mu spomenuo tu kuloarsku priču kako je razbojniku, mrtav - hladan, rekao: "Možeš me opušteno povrijediti nožem, izbosti, ali to je sve što možeš dobiti od mene". 

Čuo sam da je dotični drumski razbojnik, iznenađen odgovorom maloprije spomenutog imama, bolje reći domišljatog mangupa, napustio mjesto radnje i vjerovatno se zapitao da li je vrijeme da napokon promijeni profesiju, dok je društvo sa ćoška dobilo povoda da priča malu urbanu priču kako je ludi efendija uspio riječima da razoruža klasičnog sarajevskog čakijaša. Kažem, namjerno Harunu nisam spominjao tu priču, iako, kada god se sjetim ovog čovjeka, naumpadne mi ta kuloarska priča. Možda je zaista istinita, a možda je samo studentska legenda koja se pogrešno pripisuje njegovom imenu.

Harun ef. Pašalić je mladi imam iz Fojnice koji je poznat po tome što je veliki ljubitelj motora. Pokušavate da dokučite tu sliku kako bi izgledao jedan klasični "efendijica" u kožnim tolama, sa kožnom jaknom, onako na motoru. Djeluje ti da teško možeš zamisliti tu sliku, ali poznavajući ovog sasvim običnog, a toliko neobičnog imama/insana, jasno ti je da u priči Haruna Pašalića riječ "predrasuda" ima samo figuru misaone imenice u davno zaboravljenom rječniku pogrešno interpretiranih izraza.

"Bio sam dječak od nekih osam ili devet godina kada sam, nakon rata u BiH, pogledao film 'Top Gun' u kojem glumi Tom Cruise. U tom filmu Tom vozi motor Kawasaki, tako da mi se u tom filmu sve oko motora učinilo maestralnim, prelijepim i to mi je značilo nešto poput slobode. Skupljao sam novac jer mi je otac rekao da mogu kupiti motor tek kada završim fakultet. U aprilu 2010. godine, pet dana nakon što sam diplomirao, sam sebi kupio motor. Otac i majka nisu ni znali za to jer su bili na putovanju u Turskoj. Došli su na svršen čin pa se i nisu mogli nešto buniti. Bila je onda podrška, kao roditelji, 'Hajde sine vozi, samo lagano, pamet u glavu'. Malo su se nakon toga i mijenjali motori. Sada vozim Hondu Shadow VTX 600, koja je prava zvjerka", kaže na početku razgovora za Source.ba portal Harun ef. Pašalić.

Jasno je da je bilo onih koji su se čudili kada su vidjeli imama koji im dolazi na bijesnom motoru da predvodi džemat. Džematski uzdah pitalica i predrasuda kasnije će zamijeniti razmišljanje sasvim običnog čovjeka.

"Na početku je bilo ljudima neobično i znam da je bila priča po čaršiji: 'Kako to efendija može voziti motor?'. Međutim, nakon mjesec-dva se promijenila priča, a onda su me ljudi počeli podržavati. Bilo im je drago kada neko sa strane pita za mene, pa oni kažu: 'Jeste, to je naš efendija, naš Harun'. Ljudima je to postalo sasvim normalno. Kada dođem u neke druge sredine, ljudima je neobično, ali u Fojnici nema problema. Moj babo se voza sa mnom na motoru, pa je to ljudima sasvim normalno".

"Dešavalo se da me zaustavi policija i pita me zašto žurim, a ja im kažem da idem na jaciju. Onda oni zbunjeno pitaju: 'Kakvu jaciju, nećeš zakasniti', a onda im ja kažem: 'Hoću zakasniti jer sam ja efendija'. Ne vjeruju mi, pa im moram izvaditi iskaznicu na kojoj je moja slika sa ahmedijom. Zove policajac drugog kolegu i govori mu: 'Dođi ovo da vidiš, hodža na motoru'. A ja sam obučen kao pravi panker, kožne pantole, kožna jakna, maska, kao pravi žestoki roker. Svi su znali kada ja dolazim jer imam posebnu masku. Neću reći da je to dvostruki život, daleko od toga, ali je to dio mene koji je specifičniji u odnosu na ono kakav sam", kaže Harun za Source.ba portal.

Harun je svojevremeno radio kao imam, predvodio je džemat, a sada radio kao nastavnik islamske vjeronauke u Fojnici. Svojevremeno je radio i pri Medžlisu Fojnica, pa je turistima govorio o islamu.

"Dolazili su turisti iz zapadnih zemalja koji nisu mnogo znali o islamu, a onda im kroz svoj primjer rušiš sve predrasude koje su imali o našoj vjeri. Mnogi od njih razmišljaju da je islam jednako terorizam. Onda, kada te vide kako dolaziš na motoru, da je sve to jedna normalna priča, da je islam religija mira i suživota, onda im ostaviš jedan pozivan utisak. Ostavljam takvu sliku islama koju oni nose iz svojih zemalja, tako da se oni mogu vratiti svojim domovima i reći: 'Pa čekajte, islam nije takav kakav nam se predastavlja u našim zemljama'. Međutim, kako sam se razbolio, ne radim više kao imam, nego sada samo radim kao nastavnik vjeronauke", ističe naš sagovornik.

I tu priča ide jednom tužnijom putanjom, iako se u Harunovom glasu ni na koji način ne može naslutiti da sa njegovim zdravljem nešto nije uredu.

"Trenutno se dobro osjećam, hvala Bogu. U februaru 2016. godine su mi konstatovali da bolujem od multiple skleroze. Mislim da moji problemi počinju nekih desetak godina ranije kada sam primjetio prve simptome. Na liječenju sam i primam svakodnevne injekcije koje su veoma skupe i koje naša država ne može da isprati. Dolaziš na neke liste, pa se sve čeka dalje. Uz pomoć prijatelja lakše ide i to liječenje", kaže Harun.

"Psihološki sam doživio šok kada sam saznao za bolest. U prva dva mjeseca nisam mogao da spavam i da jedem. Onda se nešto promijenilo u mojoj glavi. Svi mi hoćemo u Džennet, ali niko ne očekuje da će umrijeti. Jasno je da niko ne zna koliko je kome suđeno da živi, tako da sam odlučio da život provedem onoliko kvalitetno koliko mogu. Neću više tugovati, živim kako živim i borit ću se da bude bolje. Nastavio sam normalno sa životom i sa poslom. Hvala Bogu, trenutno dobro funkcionišem", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal imam i nastavnik vjeronauke iz Fojnice, Harun ef. Pašalić.

Kažem mu na kraju razgovora, u njegovom neformalnom dijelu, da sam se u životu samo jednom ili u dva navrata vozio na motoru, a on će na to:

"Provozat ću te, brate, na motoru kad dođem u Sarajevo, inšallah".

Radujem se susretu, Tome KruŽe iz Fojnice!

Novinar: Haris Ahbabović

15
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.