8.3.2018. 10:38
0
"Trebale su mi pare, a i mnogo se zarađivalo, vozila sam čak i mrtvace. Današnji vozači ni na stopu neće da se zaustave"
FOTO: N1
Ljubitelji automobila i vožnje u Živinicama nikako ne mogu, a da ne spomenu ime nane Fadile Ikanović, 83-godišnje žene koja uživa u automobilima i vožnji u istim.

Fadila je preko 50 godina provela u raznim vozilima, a za Source.ba portal je govorila o svojim počecima i samom interesovanju za automobile, automehaniku i vožnju.

"Rođena sam 1935. godine, a vozački ispit sam položila početkom 1966. godine. Završila sam trgovačku školu, ali nisam trebala, jer sam trebala da budem automehaničar. U sve se upetljala jedna moja strina. Kada sam završila školu dala sam joj diplomu, a ja sam naučila što je oduvijek bila moja želja. Osim toga sam također stolar i moler, ne znam ni sama više šta znam da radim"
, kaže nana Fadila za Source.ba portal.

Fadila ruši sve moguće stereotipe. Još od mladosti su je, kako i sama kaže, uvijek zanimali automobili, ali i neka druga vozila.

"Moj brat je otvorio automehaničarsku radnju, a onda sam ja učila s njim. To je uvijek bila moja velika želja. Jedna moja strina je mojima rekla kako nikada ne bi dala žensko dijete da ide za automehaničara. Ja sam završila trgovačku školu i onda joj dala diplomu. Jednostavno volim automobile, bila sam na brojnim rally takmičenjima. Kombija sam mnogo, naprimjer, promijenila. Uglavnom sam vozila kombi, jer se mnogo zarađivalo, a meni su trebale pare. Odmah da vam kažem, vozila sam i mrtvace", ističe naša sagovornica.

"Vozila sam sva moguća auta, više se i sama ne sjećam šta sam sve vozila. Najviše od svega volim auto, tako da se najbolje osjećam kada sam u automobilu. Imam problema sa bronhitisom, pošto sam pušač, ali čim uđem u auto odmah mi bude bolje", ističe Ikanović.



Naša sagovornica se kratko osvrnula i na današnje vozače i uslove u kojima se vozi, a također je pričala o tome kako mlađi reaguju kada ovu nanu iz Živinica vide za volanom.

"Ovi mlađi se malo začude kada me vide za volanom. Sada za čas položiš, a prije se nije moglo tako lako položiti. Današnji vozači ni na stopu neće da se zaustave, ali ja vodim računa o vožnji. U životu sam, za 52 godine otkad vozim, samo dvije kazne platila".



"Danas više nemam auto, jer sam ga prodala. Ali, vozim od sestrične automobil. Prošla sam cijelu Njemačku uzduž i poprijeko. U našem regionu nema mjesta i sela u kojem nisam bila. Znao se pritisnuti gas malo više, ali samo po autocesti. Na običnim saobraćajnicama sam se uvijek pridržavala propisa i pratila sam sve znakove. Nisam ni lijen vozač, ali znam gdje treba, a gdje ne treba brzo da se vozi"
, rekla je za Source.ba portal 83-godišnja Fadila Ikanović.

Fadila Ikanović živi u Živinicama. Kako je i sama naglasila na početku razgovora, osim automobila i vožnje zna još mnogo toga da radi. Danas joj je jedan od hobija izrada kućica za ptice.

Novinar: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.