20.4.2018. 18:20
3
"Više sam volio kako su ranije izgledale žene, nego kako to danas izgledaju naše cure. Danas vrlo teško možete naći i dobru domaćicu, dobru majku i ženu koja radi"
FOTO: Source.ba
Moderno doba nosi neke nove stvari sa sobom, pa su se promijenili i muško-ženski odnosi u posljednjih nekoliko decenija.

Naime, iako još uvijek, po tom nekom nepisanom pravilu, živimo u doba patrijarhata, žene danas imaju sve veću ulogu u društvu, životu, braku i drugim sferama.

Na temu osvještenja današnjih žena i njihovih "prohtjeva" u današnjem vremenu razgovarali smo sa muškarcima iz raznih životnih sfera. Za Source.ba portal danas su govorili političar Senad Šepić, pjevač Šaćir Ameti, te nekadašnji fudbaler i današnji fudbalski trener, Faruk Hadžibegić.

"Volio bih da je ta činjenica oko osviještenosti žena još više izražena nego u odnosu na ono što trenutno imamo. Svakim danom je stanje bolje. Svako društvo koje želi da bude razvijeno i afirmativno treba imati do kraja izgrađen balans između muškaraca i žena, na način da do kraja zajednički trebaju biti uključeni u zajedničke procese", rekao je za Source.ba portal Senad Šepić.

"Moderno je vrijeme i idemo uz to vrijeme koje sa sobom nosi te neke situacije u kojima se nalaze naše žene. Ja sam malo staromodniji i više sam volio kako su ranije izgledale žene i kako su se ponašale, nego kako to danas izgledaju naše cure, koje će sutra biti supruge. Vrlo rijetko danas možete naći i dobru domaćicu, i dobru majku koja će odgojiti djecu, i ženu koja, recimo, radi. Vrlo je teško uklopiti te stvari, trebamo biti realni, ali nije nemoguće. Ta sloboda sa sobom nosi to da žene žele biti ravnopravne", tvrdi Šaćir Ameti.

"Jako je dobra stvar što su se žene osvijestile, jer one moraju da nađu svoje mjesto u društvu. Apsolutno sam protiv onog talijanskog 'mačizma'. Žena je totalno ravnopravni drug muškarcu i po meni ima jako mnogo stvari koje žene mogu da obave, a mi muškarci, primjera radi, ne možemo", istakao je Faruk Hadžibegić.

Pitanje je kako se današnji muškarci navikavaju na neke nove žene koje imaju potpunu slobodu i koje nisu više tako ovisne o samim muškarcima.

Osim toga, naše sagovornike smo upitali da li žene pretjeruju u nekim svojim slobodama, te kako se muškarci prilagođavaju tom njihovom "pretjerivanju".

"Neke žene se samo bore za svoja prava i ravnopravnu poziciju, dok neke druge žele možda da dominiraju, ali je sve to jedna ljudska osobina. U vrijeme u kojem mi živimo mnogo je govora na tu temu. Ako ima nekih pretjerivanja, uvjetno rečeno, s bilo koje strane, trebali bi imati potrebu da ukažemo na takve stvari i da ih vraćamo nekom dobrom kolosijeku", kaže Senad Šepić.

"Možda sve češći razvodi brakova govore o tome koliko se dobar dio muškaraca ne može nositi sa agresivnijim pristupima i zahtjevima žena za svojim pravima. Smatram da je potrebno do kraja imati takav pristup, svi da imaju jednake šanse, afirmirati žene u svim procesima, jer jedino tako možemo izvući potencijal. Ako su žene do kraja angažovane, onda će i muškarci to biti, pa ćemo živjeti u društvu koje je bolje. To je jedna dobitna kombinacija na kojoj moramo svi raditi", kaže za naš portal Senad Šepić.

"Neke žene donekle pretjeruju, kada su u pitanju neke potrebe i pogledi na život. Meni samom je to borba svaki dan za vlast. One uvijek pokušavaju svaki dan, mi ograđujemo tu neku svoju teritoriju. Svaki muškarac zna kada treba i šta treba činiti, one nikada ne odustaju, da budem iskren. Ja kao oženjen muškarac sam se dogovorio oko mnogo stvari sa suprugom kada su u pitanju slične stvari. Nekako, i njih su odgajale majke koje su bile u tom nekom drugom vremenu i možda svaka žena samo treba da se ugleda na njih", ističe Šaćir Ameti.

"Mislim da ima tendencija pretjeranog tražena te neke slobode i prostora od strane žena, pogotovo od dijela žena koje nemaju osjećaj braka i zajednice sa muškarcem. Na osnovu toga žene gube na imidžu. Ne mislim da žena treba da preuzme sve uloge, pa da ima neko mjesto koje kulturološki ne može da ima. Uloga majke i žene je veoma bitna, ali je ipak limitirana, jer ona ne može sve zamijeniti. Apsolutno sam protiv žene koja je ponižena, ugrožena i koja nema pravo glasa", poručio je za Source.ba portal Faruk Hadžibegić.

Novinar: Haris Ahbabović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.