24.9.2018. 19:01
2
Cristiano Ronaldo, Diego Maradona, Silvio Berlusconi i Franco Baresi
FOTO: Source.ba
Za nekoliko sedmica nam stižu Opći izbori u Bosni i Hercegovini koji će se održati u nedjelju, 7. oktobra 2018. godine.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, ukupno je 15 kandidata kandidovano za članove Predsjedništva. Od tog broja njih šest kandidiralo se za člana Predsjedništva iz bošnjačkog, pet za člana iz hrvatskog i četiri za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, to jeste iz reda srpskog naroda.

Podsjećanja radi, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidati su: Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH).

Na ovim izborima za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH borit će se: Jerko Ivanković-Lijanović (Narodna stranka radom za boljitak), Dragan Čović (HDZ), Boriša Falatar (Naša stranka), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (Demokratska fronta).

Srbi će predsjednika birati između: Mirjane Popović (SNS), Mladena Ivanića (Savez za pobjedu), Milorada Dodika (SNSD) i Gojka Kličkovića (Prva SDS).

Izabrali smo Dream Team kandidata za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima koji nam dolaze za nekoliko sedmica. Dream Team Predsjedništva, kojeg smo kreirali kroz prizmu fudbala,  je sljedeći:

1) Golman = Željko Komšić (DF)

Odlučili smo da na gol postavimo nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i čovjeka koji se ponovo kandidovao na tu poziciju. Željko Komšić je čovjek koji ima više internacionalnih nastupa i od velikog Gianluigija Buffona. 

Iako za sebe voli reći da je sjajan golman i da brani interese države za koju godinama nastupa, Komšić je poznat kao golman koji često voli da igra vrlo visoko i da učestvuje u igri kao i svaki drugi fudbaler u njegovom timu. U posljednje četiri godine se, što je činjenica, poprilično pritajio, pa i nema neki poseban procenat uspješnih odbrana. Uglavnom, sve što se opalilo prema njegovom golu - to je i ušlo u mrežu.

Voli za sebe da kaže kako je on najbolji golman kojeg naša zemlja ima, iako stručnjaci i fudbalski svijet jasno ističu kako BiH trenutno ima tri ili četiri bolja golmana. Naslijeđe koje ima ga čini besmrtnim na toj poziciji, ali mu statistika u posljednjih nekoliko godina ne ide u korist, pa su sve češće glasine da Komšić više neće biti prvi izbor na golu BiH nakon turnira u oktobru 2018. godine. 

U slabim je odnosima sa odbrambenim fudbalerima, nema sinhronizacije između njega i odbrane, te vrlo često kritikuje svoje saigrače kod primljenog gola, iako mu se počesto dešava da prima golove kao što ih je Loris Karius primao u ovogodišnjem finalu Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola.

Komšić je jedan od najplaćenijih golmana u historiji BiH, nalazi se među fudbalerima koji su kroz karijeru najviše zaradili, ali bez obzira na godine provedene na golu i dalje smatra da može biti dobar čuvar mreže. Tvrdi kako najviše voli utakmice protiv naših susjeda, Hrvata i Srba, jer tada ima najviše motiva da brani.

Životni uzor: Peter Shilton (branio do 48. godine)
San da zaigra za: Nepoznato

2) Desni bek = Senad Šepić (NB)

Senad Šepić je fudbaler koji je veoma talentovan, mediji koji su skloni njegovim fudbalskim shvatanjima vole reći kako je Šepić novi Cafu iz Krajine, ali njegove brojke mu ne idu toliko u prilog.

Mnogo vremena je proveo van travnjaka zbog kojekakvih povreda, a onu najtežu je imao prije nekoliko mjeseci kada se povrijedio na treningu tvrdeći da je na njega oštro startovao saigrač iz ekipe. Šepić je nakon toga napravio transfer iz SDA u NB, pa sada pokušava da ponovo vrati svoju karijeru na nivo na kojem je bila dok je bio jedan od najtalentovanijih igrača u SDA (kako je za sebe volio da kaže).

Iako voli reći kako ima ogromnu podršku sjevernog fudbalskog bloka, prognoze fudbalskih analitičara kažu da njegova rodna Krajina nije toliko više opčinjena njegovim fudbalskim znanjem, te mu neki i dalje ne mogu oprostiti što je napustio SDA i potpisao ugovor sa novoosnovanom franšizom, NB.

Iz njegovog nekadašnjeg kluba, SDA, su nakon njegovog odlaska poručili kako im je Cafu iz Krajine zabio nož u leđa, te da je to "hvala" što su mu obezbijedili unosan ugovor koji su sa njim potpisali na 20 godina. Njegov bivši klub tvrdi da mu je sve omogućio, ali da to Šepić nije znao cijeniti. Radi sa nekim novim trenerima, pa ćemo vidjeti kakvu karijeru može da napravi u nastavku, kao fudbaler NB-a.

Životni uzor: Cafu
San: Da bude kapiten SDA

3) Lijevi bek = Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres)

Jedno potpuno novo ime u svijetu fudbala, ali je velika nepoznanica za sve trenere, menadžere i navijače.

Oni koji poznaju Mirsada Hadžikadića tvrde da je veliki talenat, da mnogo obećava, iako su najjači svjetski menadžeri skeptični kada je u pitanju ovaj mladi fudbaler, te tvrde da je takvih igrača danas veoma mnogo. Kažu da je to igrač koji mnogo obećava, ali se čini kako su njegova obećanja u domenu nemogućeg.

Ipak, vrijeme će pokazati koliko je Mirsad, zaista, dobar fudbaler, te da li je moguće da napravi sve ono što je obećao da će učiniti. Dolazi iz jedne potpuno nepoznate lige, koju Evropa nimalo ne poznaje, pa i to nisu neke reference kako bi napravio neku zavidniju karijeru ili kako bi se prodao u neki jači, poznatiji klub.

Cijena na Transfermarktu mu je pristojna, ali Hadžikadić još uvijek nema neke specijalne brojke kojima bi se mogao pohvaliti. Većina će reći da je vrijeme tek pred njim.

Životni uzor: Rinus Michels, Johan Cruyff
San: Da bude trener

4) Centralni bek/branič = Denis Bećirović (SDP)

Igrač koji je rođen da bude komandant odbrane, ali isto tako i fudbaler koji svojim fudbalskim znanjem izuzetno podsjeća na golmana našeg Predsjedništva, Željka Komšića.

I Bećirović uživa u tome da igra protiv selekcija Srbije i Hrvatske. U biti, Bećirović je korektan odbrambeni fudbaler, nije dobio mnogo kartona kroz karijeru, nije napravio mnogo penala, nije skrivio mnogo golova, ali isto tako nije kvalitet Nemanje Vidića pa da ga možemo uspoređivati sa onim najboljim na svijetu.

Bećirović je opčinjen brazilskim fudbalerima iz osamdesetih godina prošlog vijeka, pa vrlo često za sebe voli reći kako najviše sliči nekadašnjih brazilskim odbrambenim igračima.

Bećirović je dobar u igri glavom, ali nije neki specijalan kreator igre, pa saigrači od njega uglavnom očekuju sigurnu igru u odbrani, bez da se ubacuje u napad kao Sergio Ramos, ili da dijeli lopte poput Paola Maldinija. Denis Bećirović voli da bude komandant odbrane, ali ga kritikuju često da komplikuje tokom utakmice.

Životni uzor: Edinho
San da zaigra: Na velikom takmičenju

5) Centralni bek/branič = Šefik Džaferović (SDA)

Klub u kojem je stekao svu fudbalsku slavu, SDA, za Šefika voli reći da je to trenutno najbolji odbrambeni fudbaler na Planeti, iako se konkurentski klubovi u tome ne slažu.

Dugogodišnji je član SDA i od prvog dana ugovora istakao je kako želi da karijeru okonča upravo u redovima SDA. Šefik Džaferović je jedan od najplaćenijih fudbalera ikada, a brojke koje je zaradio u posljednjih 10-ak godina teško da može bilo ko srušiti u neko dogledno vrijeme. Tačnije, tu su mu nešto ozbiljnija konkurencija spomenuti Komšić i Bećirović.

Šefik Džaferović je stari kov odbrambenih fudbalera, nešto poput Franca Baresija, a i sam za sebe voli reći da je nepregledni prototip klasičnih talijanskih fudbalera sa kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

Šefik je nerijetko i strijelac, iako vrlo često pravi penale. Od svih odbrambenih fudbalera brojke kažu da je napravio najviše penala. Komšić ga je svojevremeno optužio da namjerno pravi penale, pa je rekao kako neće ispravljati njegove greške. Trener je jedva smirio strasti u svlačionici.

Džaferović ne ide često u protivnički šesnaesterac, ali kada ode uglavnom pogađa glavom kao John Terry. Pas igra mu je jača strana, iako treba istaći da nema neku specijalnu preglednost u igri. Njegova igra se uglavnom temelji na njegovom iskustvu koje je, zaista, ogromno. 

Šefik također voli za sebe da kaže kako je najbolje rješenje na poziciji štopera, iako je već odavno u poznim igračkim godinama. Međutim, uprkos tome što treneri žele da na njegovo mjesto stave nekog mlađeg igrača, uprava kluba i dalje vjeruje Džaferoviću i smatra ga pouzdanim štoperom. Kao Komšić i Bećirović, uživa da igra protiv Hrvatske i Srbije, pa je u takvim utakmicama nabrijan poput Xhake i Shaqirija kao kada igraju protiv Srbije.

Životni uzor: Franco Baresi
San da: Karijeru završi u SDA

6) Zadnji vezni = Mladen Ivanić (Savez za pobjede)

Često voli da se svađa sa srpskim fudbalerima u svojoj ekipi, a posebno voli reći za Dodika kako ništa dobro ne čini za ekipu za koju igraju zajedno. Istina, i Milorad to često voli reći za Mladena, pa se ne podnose kao Rafael van der Vaart i Zlatan Ibrahimović još iz dana kada su igrali u Ajaxu. 

Mladen Ivanić je čudan fudbaler. Mino Raiola ga je najbolje opisao kada je za njega rekao da je neka modificirana verzija Marouanea Fellainija. Često zna biti vrlo koristan za ekipu, ali isto tako često se zna desiti da niko ne zna šta je njegova zadaća i šta on, uopće, treba da radi na travnjaku.

Ivanić nije neki majstor. Nema posebnu pas igru, nema dobru preglednost, ne upisuje mnogo asistencija, ne postiže golove, čak ga u posljednje vrijeme treneri često kritikuju da se slabo kreće i da slabo trči. On to nekako nadomjesti velikim iskustvom i postavljanjem.

Voli da koketira sa nekim drugim klubovima, ali nikada nije pokazao ozbiljbniji interes za napuštanjem svog sadašnjeg kluba. Par puta se posvađao sa saigračima oko izvođenja penala, iako nema neku specijalnu pucačku tehniku.

Vrlo je moguće da će uskoro napustiti klub, te da će biti zamijenjen nekom novom, skupljom i zvučnijom akvizicijom, a kao prvi pick se spominje njegov (ne)prijatelj Milorad Dodik.

Životni uzor: Marouane Fellaini
San da zaigra za: Nepoznato

7) Desno krilo = Fahrudin Radončić (SBB)

Za Radončića njegovi saigrači u SBB-u vole reći da je Cristiano Ronaldo modernog doba. Mnogi ga porede i sa Davidom Beckhamom, a i sam Fahrudin za sebe voli istaći da je zvijezda i da ga narod pozdravlja gdje god da se pojavi.

Radončić je, uz Čovića i Dodika, daleko najplaćeniji fudbaler današnjice. Forbes je upravo njih trojicu označio kao fudbalere koji najviše zarađuju i čije se bogatstvo procjenjuje na nekoliko miliona KM.

Za Radončića mnogi tvrde da bi mogao biti novi kapiten reprezentacije, iako su brojni u reprezentaciji koji ga ne žele vidjeti na toj poziciji, te koji tvrde da nije dorastao zadatku, te da taj čovjek nema odlike istinskog lidera.

Vrlo često je u ogromnoj zavadi sa fudbalerima iz SDA, a ta zavada traje godinama, još od vremena kada je Radončić preko medija prozivao prvog čovjeka tog kluba, Bakira Izetbegovića. Međutim, bilo je perioda kada su igrači SDA i SBB-a nastupali zajedno kako bi se plasirali na neko veliko takmičenje. 

Odlikuju ga sjajne varke tijelom, driblinzi, kretnje prema navali, iako vrlo često zna pretjerati u svojim driblinzima koji se nikako ne dopadaju ostatku ekipe. Napadačima se uglavnom sviđa njegov način igre, iako odbrana tvrdi da mnogo trpi zbog njegovih pokušaja da bude Jay Jay Okocha iz mlađih dana.

Radončić je nedavno obećao da ukoliko bude kapiten reprezentacije da će selekciju odvesti na veliko takmičenje, a također je obećao da će ekipa pod njegovim vodstvom biti neka nova verzija francuskog PSG-a. Golman i cjelokupna odbrana mu nikako ne vjeruju i tvrde da tako samo želi da pridobije pažnju navijača i unosniji ugovor. On im uzvraća konstatacijom da su samo ljubomorni na njega.

Životni uzor: Cristiano Ronaldo, David Beckham, Jay Jay Okocha
San: Da bude prvi čovjek neke jake lige

8) Lijevo krilo = Jerko Ivanković Lijanović (NSRZB)

Stručnjaci tvrde da smo najlošiji na toj poziciji, iako Jerko za sebe voli reći kako je igrač koji ima još mnogo toga da ponudi.

Navijači ga nimalo ne vole, čak šta više, potpuno su ravnodušnji prema njemu, što su pokazali na nedavnom druženju kojeg je organizovao u Sarajevu kada se niko od navijača nije pojavio. Jerko je optužen za namještanje utakmica, a optužnica ga je teretila da se kladio na utakmice koje su bile od vitalnog značaja za naš tim. 

Jerko nema neku specijalnu tehniku, osim što je majstor u postavljanju. Nema dobru pas igru, ne postiže golove i ne dijeli asistencije. Tačnije, voli da dijeli asistencije, ali i protivničkim fudbalerima, što ga je i koštalo ogromnih kritika na račun njegovog imena.

Vrlo je vjerovatno da Lijanović nakon nekoliko sedmica više uopće neće biti na rosteru ovog tima, te mu stručnjaci predviđaju okončanje fudbalske karijere u nekom niželigaškom klubu.

Životni uzor: Neymar
San: Da ga "napucaju" na novoj FIFA-i

9) Ofanzivni veznjak = Boriša Falatar (Naša stranka)

Iz njegovog kluba ga predstavljaju kao novog Kaku, iako su njegovi saigrači skeptični i tvrde da se Falatarov sistem igre nikako ne prilagođava njihovim fudbalskim zamislima.

Boriša je vrlo mlad fudbaler i dolazi iz slične lige kao i Mirsad Hadžikadić (u kojoj se penal svojevremeno pucao na način da igrač krene sa loptom, jedan na jedan, na golmana). Uglavnom ga krase neke nove fudbalske zamisli, ali je pitanje kako bi njegova filozofija funkcionisala na travnjaku u današnjem modernom fudbalu.

Falatar je stidljiv dečko, ne galami na saigrače, uglavnom igra u tišini, ali nema tu neku drskost koja je potrebna ovakvim fudbalerima, tačnije igračima na ovoj poziciji. Napadači uglavnom galame na njega, dok se on stidljivo crveni i govori im kako će im sljedeći put dati bolji pas.

Na treningu uglavnom govori o nebitnim stvarima, pa vrlo često iritira trenera koji tvrdi da mu takav pristup fudbalu šteti u razvoju njegove karijere. Falatar je još uvijek mlad momak, pa će vrijeme pokazati u kakvog igrača može da izraste.

Životni uzor: Ricardo Kaka, Andrea Pirlo
San da zaigra za: Reprezentaciju svemira

10) Napadač = Dragan Čović (HDZ)

Iako uvijek govori kako se najviše zalaže da se naša selekcija plasira na neko veliko takmičenje, njegova djela na travnjaku govore nešto sasvim drugačije, te ponekad posumnjate da čovjek namjerno sabotira svoj tim.

Dragan Čović je jedan od najbolje plaćenih napadača na Planeti, često voli da kaže kako je njegova plata skromna i kako ne posjeduje ništa od toga što tabloidi pišu. Voli da igra u napadu sa Dodikom, pa su se neki već usudili da ovaj tandem usporede za tandemom Yorke - Cole ili tandemom Morientes - Raul.

Čović vrlo često ističe kako je ligi, u kojoj igra, potrebna rekonstrukcija, te traži veća TV prava za svoj klub. Osim toga, vrlo često se žali na čelne ljude u Savezu i ističe kako majoriziraju njegov HDZ, te da ekipa nema povlašten položaj kod sudija.

Međutim, to u praksi nimalo nije tačno. Njegov HDZ je uglavnom zaštićenija vrsta od čovječije ribice, a nezvanično se priča da se ubrizgavaju ogromna sredstva u ovaj klub kako bi se napravila neka nova verzija Manchester Cityja. Primera radi, u protekloj sezoni HDZ-u je dosuđeno najviše penala od bilo koje ekipe u BiH.

Čović voli da priča kako je skroman momak koji živi miran život, ali ga paparazzi često "love" u skupocjenim automobilima. Trenutno ima veoma unosan ugovor i pitanje je kada će ga neko zamijeniti na poziciji na kojoj igra. Veća je legenda u HDZ-u od Totttija u Rimu.

Životni uzor: Silvio Berlusconi
San da zaigra za: Reprezentaciju Hrvatske

11) Napadač = Milorad Dodik (SNSD)

Napadač kojeg svijet do sada nije vidio. Neki su se usudili reći da je bolji napadač i od velikog Ronalda Nazarija de Lime. Dodik napada sve redom. Njegova moć napadanja je toliko ogromna da ga se plaše svi odbrambeni fudbaleri širom svijeta.

Ipak, uprkos tome što želi da u nastavku karijere zaigra u MLS američkoj ligi, tamo ga ne želi nijedan klub, a brojni treneri su za njega istakli kako je on fudbaler koji svojoj ekipi napravi više štete od koristi.

Često se druži sa fudbalerima koji svoj fudbalski hljeb zarađuju u Rusiji i Srbiji. Neki od njih su indirektno najavili da bi voljeli da igraju s njim u budućnosti. Dodik je fudbaler koji je u zavadi sa svim fudbalerima iz svoje regionalne lige, te za sve njih tvrdi da su obični kreteni koji nemaju veze o fudbalu.

Ima svoj vlastiti klub u kojem pored napadača obavlja funkciju trenera, vlasnika i predsjednika kluba. Čak želi da osnuje svoju vlastitu ligu, te da svoj klub povuče iz lige Bosne i Hercegovine. UEFA i FIFA se za sada žestoko protive tome, ali Dodik u toj namjeri ima podršku srpske i ruske lige.

Dodik je postigao ogroman broj golova, ali je kroz karijeru zaradio ogroman broj crvenih kartona, kazni zbog udaranja saigrača i protivničkih igrača, a postigao je i ogroman broj autogolova.

Nikako ne razgovara sa odbrambenim saigračima u ovoj ekipi, a i za njih voli reći kako su "nikakvi igrači". Vrlo je vjerovatno da će i narednih nekoliko godina biti alfa i omega SNSD-a, iako je u prošlogodišnjem intervjuu za Sky Sports diskretno najavio da bi karijeru mogao okončati u Rusiji.

Životni uzor: Sepp Blatter, Lev Yashin, Vinnie Jones, Diego Maradona, Roy Keane
San da zaigra za: Reprezentacije Srbije ili Rusije

Klupu ovog Dream Teama Predsjedništva BiH 2018 čine: Diana Zelenika, Amer Jerlagić, Mirjana Popović i Gojko Kučković.

Neki od njih imaju zapažene role u bivšim i sadašnjim klubovima, iako ih Transfermarkt ne procjenjuje kao ckupocjene fudbalere.

Novinar/selektor: Haris Ahbabović

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.