1.12.2018. 18:55
8
Stanje u Sarajevu sve teže i teže: Evo kako "sarajevski" zrak utiče na vaše zdravlje i koliko vam smanjuje životni vijek
FOTO: Source.ba / Arhiva
Prema najnovijim podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka ima brojčanu vrijednost 175 i okarakterisan je kao nezdrav.

Nije to ništa novo kada je u pitanju glavni grad Bosne i Hercegovine, koji važi za jedan od najzagađenijih gradova Evrope kada je kvalitet zraka u pitanju, a to se posebno odražava u zimskom periodu.

Za Source.ba portal danas je govorio Martin Tais, ekspert za klimatske promjene, koji je potvrdio da je zrak u Sarajevu veoma zagađen i da će u narednim sedmicama, nažalost, situacija biti još gora.

"Gledajući sve danas, vjetar je stao i čim se vjetar zaustavio mi imamo problema sa kvalitetom zraka u Sarajevu. Dio grada od Otoke do Vijećnice ima povećanu zagađenost zraka. Mi ćemo imati problema i tokom ove zime, jer nismo preduzeli bitne stvari. Mjere su spremne, da se zabrane neka goriva ili da se voze automobili par/nepar. To su trenutno neka rješenja koja bi mogla malo smanjiti zagađenost zraka u Sarajevu", kaže Martin Tais za Source.ba portal.

Veliki broj građana Sarajeva, zbog cijena energenata, koristi čvrta goriva kako bi se ugrijali tokom zimskih dana, a upravo su čvrsta goriva među najvećim zagađivačima zraka u KS.

"Ovdje su problem i velika količina automobila. Prosjek našeg auta je oko 17 godina. Problem je i što se ugalj vraća u grad, posebno ugalj lošeg kvaliteta koji ima mnogo prašine i nema dovoljno kvalitetnu kaloričnu vrijednost. Pored svega toga, imamo oko 100 hiljada kuća koje koriste ta čvrsta goriva, tako da je toga sve više i više. Mi smo donijeli kantonalni plan da se postepeno izbacuje ugalj iz Sarajeva. Mi, ipak, ne možemo zabraniti ljudima grijanje, ali se kroz nekoliko godina može riješiti zagađenje Sarajeva. Ugalj je sada jeftiniji od plina, mora se pomagati ljudima u zimskom periodu. Rješenje je da plin bude jeftiniji, jer ćemo dugoročno više plaćati zdravlje zbog uglja", ističe Tais.

Istraživači Univerziteta u Chicagu pokrenuli su web stranicu koja korisnicima govori koliko godina života bi ih moglo koštati zagađenje zraka u zemlji u kojoj žive.

Prema tim procjenama, zagađenje zraka skraćuje u prosjeku za tri mjeseca životni vijek ljudi u BiH. Najveće zagađenje ovaj indeks bilježi na sjeveru i sjeveroistoku BiH gdje polucija skraćuje život stanovnika i do pola godine.

"Upozoravao sam često o svemu. Pogledajte samo situaciju u Pekingu, a mi ponekad imamo zagađeniji zrak od Kine i Pekinga. Imamo mi dosta studija, ali se sada mora napraviti plan kako da se riješi problem. Prije dvije godine, kada smo imali ogromno zagađenje, pogledao sam naše brojke. Imali smo zagađenje i do deset puta veća nego u gradovima Evrope. Imamo veliki broj starih automobila. Rješenje je smanjenje emisije. Kada te zub zaboli uzmeš aspirin, ali to nije rješenje, rješenje je da odeš do doktora. Koštaju te mjere mnogo, ali zdravlje više košta", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Martin Tais.

Novinar: Haris Ahbabović

8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.