9.7.2019. 14:17
1
Pitali smo Graničnu policiju o incidentu na aerodromu i sukobu sa Erdoganovim obezbjeđenjem: Pročitajte kakav smo odgovor dobili!
FOTO: Source.ba / Arhiva
Mediji u BiH jučer su pisali o incidentu koji se dogodio na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kada su se verbalno sukobili članovi obezbjeđenja Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Republike Turske, i pripadnici Granične policije BiH.

Kako je jučer naveo Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, u sukobu koji je prijetio da preraste u fizički obračun učestvovalo je deset ljudi iz obezbjeđenja predsjednika Turske koji je jučer stigao u službenu posjetu našoj zemlji.

"Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopće ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbjeđenje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode. Svima mora biti jasno da se, bez obzira na to o kome se radi, moraju poštivati zakoni ove države. Samo pribranošću pripadnika GP-a izbjegnut je sukob većih razmjera", rekao je jučer za Dnevni Avaz Zoran Galić.

Sve se smirilo kada je Erdogan izašao iz aviona, a prema pisanju pojedinih medija, članovi Erdoganovog obezbjeđenja su izvukli oružje iz aviona i stavili ga za pojas.

Danas smo kontaktirali Graničnu policiju BiH kako bismo saznali šta se to jučer dešavalo na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, te smo im postavili sljedeća pitanja:

Source.ba: Šta se konkretno dogodilo jučer na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu? Šta je napravilo obezbjeđenje predsjednika Republike Turske, pa je došlo do spomenutog incidenta?

"Prilikom dočeka i dolaska visoke delegacije Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, obezbjeđenje ove delegacije nije poštovalo procedure 'Prihvata i otpreme VIP delegacija i putnika', i nisu se pridržavali upozorenja pripadnika GPBiH koji su vršili obezbjeđenje, pri čemu je došlo do fizičkog naguravanja između pripadnika GPBiH i obezbjeđenja delegacije predsjednika Turske. Pripadnici GPBiH postupali su u skladu sa svojim ovlaštenjima i pozitivnim propisima zakona u BiH", rekao je danas za Source.ba portal Radiša Samardžija, načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH.

Graničnu policiju BiH smo upitali da li iste procedure prolaze svi mogući službenici koji stižu u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada su u pitanju predsjednici zemalja iz regiona (Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić), te da li je nekada bilo problema sa njihovim obezbjeđenjem?

"Sve delegacije prolaze iste kontrole i procedure i dosad nije zabilježen nijedan slučaj kršenja utvrđenih procedura", kratko su nam poručili iz GPBiH.

Source.ba: Dio javnosti u BiH smatra da je cijeli incident od jučer isceniran i preuveličan, pa nas zanima kako komentarišete takve špekulacije?

"GPBiH ne može komentirati takve navode", dobili smo kratak odgovor iz Granične policije BiH, a kojeg potpisuje spomenuti Radiša Samardžija.

Podsjećanja radi, tokom posjede Erdogana SAD-u u maju 2017. godine, dvije su osobe uhapšene, a devet osoba je povrijeđeno u velikoj tučnjavi ispred rezidencije turskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama. Tučnjava je izbila nakon što su pripadnici Erdoganovog osiguranja napali demonstrante koji su nosili zastavu kurdske stranke PYD ispred rezidencije.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.