30.10.2019. 14:12
1
"Djevojci sam vadila crve iz ruke. Ošišali smo je i okupali, bila je u potkošulji koja je bila natopljena krvlju. Ona je na sve ličila osim na ljudsko biće"
Sud Bosne i Hercegovine danas je Radomira Šušnjara proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u Višegradu.

U pitanju je zločin u kojem je u živoj lomači spaljeno 57 Bošnjaka. Riječ je o prvostepenoj presudi za Šušnjara. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 24. juna prošle godine.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, optužilo je Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik.

Bošnjaci su, prema navodima Tužilaštva, bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, a prema navodima optužnice, kasnije su bili natjerani da pređu u drugu kuću, gdje je na njih pucano i potom su zapaljeni. Tada je ubijeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Najmlađe žrtve bila su maloljetna djeca Esada Tufekčića, jednogodišnji Ensar i petogodišnja Elma.

Za Source.ba portal danas je presudu Šušnjaru prokomentarisala predsjednica Udruženja "Žene žrtve rata" i žena koja je odrasla u Višegradu, Bakira Hasečić.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.