4.11.2019. 14:32
0
Lom noge kakav se ne viđa često: Svi su bili u potpunom šoku, povreda koja je podsjetila na Eduarda da Silvu
Andre Gomes, 26-godišnji portugalski fudbaler, doživio je jučer na utakmici Evertona i Tottenhama stravičnu povredu kada je pretrpio težak lom noge.

Naime, situacija se desila u 79. minuti kada je Andre Gomes imao duel sa Heung Min Sonom, a nakon toga se sudario dodatno sa Sergeom Aurierom, te je pretrpio stravičan lom noge.

Son se uhvatio za glavu kada je vidio o čemu se radi, a igrači obje ekipe su ga kasnije smirivali, pošto je korejski fudbaler u potpunosti bio u šoku nakon Gomesove povrede. Sezona za Portugalca je definitivno okončana, a teško je prognozirati kada bi se ovaj nekadašnji fudbale Benfice, Valencije i Barcelone mogao vratiti na travnjake.

Stravični lomovi nogu na fudbalskim travnjacima

Gomesova povreda podsjetila je na neke stravične povrede fudbalera, a nekako je sve počelo prije više od 10 godina kada je Martin Taylor, fudbaler Birminghama, brutalno startovao nad Eduardom da Silvom, igračem Arsenala, i slomio mu nogu. Eduardova karijera nakon toga više nikad nije bila ista.

Fudbaleri Arsenala su toliko bili šokirani prizorom kojeg su vidjeli, da su u šoku odigrali ostatak utakmice, te su na kraju odigrali samo 2:2 kod davljenika Birmingham Cityja.

Ispostavit će se kasnije da je ta utakmica bila prekretnica u sezoni, te da su igrači Arsenala nakon nje zapali u seriju loših rezultata, iako su do tada konstantno vodili na vrhu tabele u Premier ligi. To je nedavno potvrdio i William Gallas koji je rekao kako ništa više nije bilo isto nakon Eduardove povrede.



Nedugo nakon te povrede dogodila se još jedna stravična povreda fudbalera Arsenala. Naime, Ryan Shawcross je brutalno startovao na Aaronu Ramseyju, te mu slomio nogu. Baš kao i Martin Taylor ranije, i Shawcross je dobio direktan crveni karton u meču Stokea i Arsenala.




Hector Moreno, fudbaler PSV-a, je prije četiri godine slomio nogu Luku Shawu, igraču Manchester Uniteda, u utakmici Lige šampiona. Shaw se mjesecima oporavljao nakon preloma noge, a brojni fudbalski analitičari kažu da njegove igre više nikada nisu bile kao prije, kada je obećavao da bude jedan od najboljih bekova na Planeti.



Legenda švedske reprezentacije i Celtica, Henrik Larsson, pretrpio je stravičan lom noge u utakmici protiv Lyona 1999. godine. Naime, on je slomio nogu u duelu sa jednim igračem Lyona, iako niko na njega nije direktno startovao. Njegov oporavak je trajao mjesecima. Larsson će ponovo slomiti nogu pred sami kraj karijere u dresu Helsingborgsa.



Djibril Cisse, legendarni francuski napadač i nekadašnji igrač Liverpoola, pretrpio je u karijeri dva teška loma nogu, tačnije, i lijeve i desne. Desnu je slomio na utakmici protiv Kine, a lijevu na utakmici protiv Blackburn Roversa u Premiershipu. U oba navrata ga mjesecima nije bilo na terenu, a te dvije povrede su itekako usporile njegovu karijeru.



Golman američke ekipe New England, Preston Burpo, završio je svoju profesionalnu karijeru doslovno zbog stravičnog loma noge u utakmici MLS lige iz 2010. godine, kada se sudario sa igračem NY Red Bulla, Daneom Richardsom. Njegova povreda je bila toliko teška da je automatski morao da okonča svoju karijeru.



Koliko će trajati Gomesov oporavak?

Dr. Brian Sutterer danas je objasnio kako je došlo do loma noge fudbalera Evertona, Andrea Gomesa. Ovaj doktor je istakao kako je ovo najgora povreda koju je vidio ove godine.

"Glavni zadatak sada je da se omogući nesmetan dotok krvi, te da se spriječe bilo kakve infekcije noge. Ako usporedite slične povrede, Gordon Hayward iz Boston Celticsa je imao sličnu povredu kao Andre Gomes, tako da je mogućnost vraćanja na travnjak nakon ove povrede realna i očekivana. Nije bitno kako će kosti zarasti ili koliko su oštećene, koliko je bitno koliko su mišići, nervi i ligamenti oštećeni, i to je onaj teži dio oporavka od ovakve povrede", rekao je dr. Brian Sutterer.



Andre Gomes je rođen 1993. godine u Griju u Portugalu. U karijeri je do sada igrao za Benficu, Valenciju i Barcelonu, a od 2018. godine je fudbaler Karamela sa Goodisona. Za selekciju Portugala do sada je upisao 29 nastupa.

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.