27.2.2020. 13:48
5
Da li je i koliko je izbor Fikreta Prevljaka podijelio sarajevsku SDA: Efendić vidno nezadovoljan nakon izbora, Prevljak pobijedio sa 19 glasova više
Fikret Prevljak izabran je za novog predsjednika KO SDA Sarajevo, te će na toj poziciji naslijediti Asima Sarajlića.

Naime, Prevljak je u utrci za predsjednika KO SDA pobijedio Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, ali po mnogima i favorita za poziciju čelnog čovjeka stranke u KS.

Prevljak je u konačnici dobio 59 glasova, a Efendić 40. Novog predsjednika Kantonalnog odbora SDA u hotelu Holiday biralo je 99 delegata. Kada su u pitanju ostale funkcije, za potpredsjednike su izabrani Sebija Izetbegović, Jasmina Biščević - Tokić, Eldar Čomor, Mahir Dević, Hazim Bahtanović i Miralem Šurković.

"Da je Semir Efendić pobijedio, ili evo ja sam pobijedio, ali ako mi ne budemo nastavili sa ovim općinskim organizacijama, svi smo izgubili ako ne budemo zajedno sarađivali. Semir Efendić je preporodio Novi Grad. Bez ove zajednice ja ništa ne bih mogao uraditi. Svi su nam važni i bitni, mi nemamo viška ljudi. Želimo ljude da zadržimo i okupimo", rekao je Fikret Prevljak nakon izbora.

"Bez tih stvari teško da išta možemo. Naš cilj je da sve općinske odbore ujedinimo. Izborom premijera, imenovanjem rukovodilaca za javna preduzeća, želimo da pokažemo ozbiljnost građanima KS. Dosadašnja vlada se slikala, mi želimo da pokažemo svojim radom promjene. Prioriteti su zdravstvo, školstvo, saobraćaj... Konkretno i direktno ćemo odmah reagovati. Pogotovo što se tiče šehidskih porodica i boraca. Semir je moj kolega, on je čovjek koji je preporodio Novi Grad. Uradio je strahovit posao. Moja želja je da bude uz mene i da zajedno radimo. Stranka SDA je poduzela dosta kada su u pitanju mladih, a dosta njih će ući u Kantonu Sarajevo, na pozicije direktora", rekao je Prevljak nakon što je izabran za šefa SDA u KS.

Efendić nezadovoljan nakon izbora

Ipak, očito nezadovoljan izborom i načinom izbora bio je njegov stranački kolega i protukandidat Semir Efendić koji je na svom Facebook profilu, nakon izbora, napisao sljedeće:

"Sinoć su održani izbori za predsjednika i organe Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Bio sam jedan od dva kandidata. 99 delegata Skupštine biralo je predsjednika, a zatim potpredsjedike i Izvršni odbor. Iako sam bio predložen od strane dva općinska odbora, za razliku od drugog kandidata, kolege Fikreta Prevljaka, koji je bio predložen od strane šest općinskih odbora, ostao sam do kraja u toj utrci. Kolegi Prevljaku čestitam na izboru, a delegatima Skupštine koji su podržali moju kandidaturu se na tome zahvaljujem, kao i ostalima koji su učestvovali u procesu".

"Žao mi je što se na izbornoj Skupštini kandidatima za predsjednika nije dozvolilo obraćanje niti su se pročitale biografije kandidata, iako je u najmanju ruku trebalo da izlože svoj program rada pred delegatima Skupštine, što je bila praksa prilikom ranijih izbornih procesa. Pored toga, jedan broj općinskih odbora zahtjevali su od svojih delegata da mobitelom slikaju svoje glasačke listiće nakon samog glasanja, čime je integritet procesa i tajnost glasanja znatno narušena. Iz tih razloga nisam prihvatio članstvo u budućem Izvršnom odboru jer takav način rada smatram neprihvatljivim",
napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Dvije struje unutar sarajevske SDA

U pojedinim medijima su se pojavile informacije da se radi o različitim strujama unutar sarajevske SDA, pa su oni, koji su u većini slučajeva bili protiv Efendića, podržali Prevljaka. Pojedini mediji su otišli dalje pa su se danas pitali "je li ovo kraj za Semira Efendića u SDA".

Prije samih izbora, imena Abdulaha Skake i Aljoše Čampare spominjala su se kao imena potencijalnih potpredsjednika KO SDA ukoliko Semir Efendić bude na ovoj funkciji, ali se to u konačnici nije dogodilo. Također, spomenuta dvojica kasnije nisu izabrana u potpredsjednike KO SDA.

Mediji su ranije pisali da su općinski odbori Trnovo, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Vogošća i Novo Sarajevo za predsjednika kandidovali Prevljaka, a koji je također izjavio da ima i podršku samog predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

S druge strane, općinski odbori Stari Grad i Novi Grad Sarajevo su predložili Efendića, dok je općinski odbor Centar podršku dao Aljoši Čampari, ali se Čampara povukao u korist podrške upravo Semiru Efendiću.

Uprkos tome što gradski odbori imaju znatno veći broj delegata od vangradskih odbora SDA, pobjedu je u konačnici odnio Fikret Prevljak.

Kada je u pitanju šira lista kandidata, prije mjesec dana se pojavila informacija da su osim Prevljaka i Efendića kandidati i sljedeći članovi SDA: Abdulah Skaka, Jasmin Terović, Aljoša Čampara, Nedžad Koldžo i Eldar Čomor.

Šta kažu društvene mreže

Pogledali smo kakve su danas reakcije na društvenim mrežama. Ispod statusa Semira Efendića su uglavnom (gotovo svi) komentari podrške, dok se ispod imena Fikreta Prevljaka mogu pronaći podijeljena mišljenja.

Ono što je zanimljivo, Facebook stranica KO SDA Sarajevo se još uvijek (do trenutka objave ovog članka) nije oglasila sa objavom od sinoć, niti bilo kakve objave oko izbora KO SDA Sarajevo ima na oficijalnom Facebook pageu SDA.

Danas smo pokušali doći do telefonskog komentara pojedinih ljudi iz SDA. Međutim, nisu odgovarali na naše telefonske pozive, dok su nam pojedini učesnici jučerašnjih izbora poručili da će sve prokomentarisati dok se situacija "malo ohladi". Na naše telefonske pozive, također, nije odgovarao ni Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Novinar: Haris Ahbabović

Najbolji izbor, po vama, za KO SDA Sarajevo je:
Fikret Prevljak
Semir Efendić
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.