28.2.2020. 11:21
2
"Rusija dodatno komplikuje ovu situaciju u Siriji. Ona je stala na stranu Assadovih trupa, u nekoliko navrata su, navodno, i bombardovali turske vojnike"
NATO će danas održati vanredni sastanak u povodu pogibije 33 turska vojnika u Siriji u četvrtak. U saopćenju saveza se navodi da će se sastanak održati 'na zahtjev Turske'.

Turski zvanični izvori navode da su 33 vojnika izgubila život u napadima u noći između četvrtka i petka, dok je više od 30 povrijeđeno. Vojni izvori na terenu tvrde da se radilo o ciljanom napadu na dvospratnicu u naselju Balioun. Naime, turski konvoj koji je predstavljao dio pojačanja koje je turska vlada poslala u pomoć pobunjeničkim snagama početkom mjeseca, u čevrtak ujutru se našao na meti teškog granatiranja. Vojnici su se sklonili u Balioun, u zgradu lokalnog vijeća koja će kasnije biti gađana iz zraka.

Turski zvaničnici optužili su sirijski režim za napad, ali je nekoliko izvora u Idlibu kao i neprovjeren snimak noćnog napada, sugeriralo da se ustvari radi o ruskim zračnim snagama koje već tri mjeseca podržavaju žestoku ofanzivu Assadovog režima.  

Rusko ministarstvo odbrane u petak ujutru je odbacilo tvrdnje da se radi o napadu njihovih aviona. Međutim, u njihovom saopćenju se također kaže da turska vojska nije trebala biti na području Idliba, te da nije dala sirijskoj vladi prethodno upozorenje o svom prisustvu.

Turska je u samo jednom danu podnijela najveći gubitak u ljudskom faktoru otkako je po prvi put intervenirala u sirijskom sukobu 2016. godine kada su najmanje 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima sirijskog režima.

Podsjećanja radi, Turska je mobilizirala više od 10.000 vojnika u sirijsku pokrajinu Idlib koja graniči s Turskom, a koja je zadnje uporište opozicionih - pobunjeničkih snaga koje podržava Turska. Trenutno se vode žestoke borbe za Idlib pri čemu sirijski režim uz pomoć ruskih snaga pokušava vratiti kontrolu nad područjem.

Za Source.ba portal danas je govorio Jahja Muhasilović, geopolitički analitičar, koji je prokomentarisao odnose između Sirije, Turske i Rusije, te trenutno stanje u Idlibu.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.