7.4.2020. 12:26
4
Kazne za one koji ne poštuju samoizolaciju u Kantonu Sarajevo se kreću od 100 pa do 2.000 KM
MUP Kantona Sarajevo svaki dan donosi nove brojke kada je u pitanju broj osoba koje su prekršile samoizolaciju, policijski sat ili koje su kažnjenje zbog toga jer nisu imale masku na licu.

Tako smo kontaktirali MUP KS kako bi nam pojasnili o kojim se kaznama radi, posebno kada su u pitanju osobe koje krše samoizolaciju, te koje su i same kao takve izuzetno opasne po društvo, zbog vlastitog nehata i neodgovornosti u slučaju kršenja iste.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS, za Source.ba portal je rekao kako policija samo evidentira slučajeve kršenja samoizolacije, te evidenciju dostavlja Kantonalnoj inspekciji u Sarajevu, koja dalje određuje kazne za osobe koje krše samoizolaciju.

Tako smo kontaktirali Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove i poslali im sljedeća pitanja:

1) Koliko je do sada napisano kazni o kršenju samoizolacije u Kantonu Sarajevo, te kakve podatke imate?

2) Koje su to kazne koje se izdaju u slučaju kršenja samoizolacije? Ako su novčane kazne, koja je visina kazne i da li su sve kazne identične visine?

3) Da li ste imali slučajeva da neka osoba dva puta krši mjeru samoizolacije, dakle, da nakon napisane kazne ponovo ne poštuje pravila i kako ste postupili u tom slučaju?


Glasnogovornica Kantonalne usprave za inspekcijske poslove, Vildana Brdarić, danas nam je dostavila odgovor na naš upit, a odgovore vam prenosimo u cjelosti:

"Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, na osnovu epidemiološkog mišljenja JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, donosi rješenja o zabrani kretanja osobama za koje se sumnja da su bile u direktnom kontaktu sa oboljelim osobama ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljele od COVID-19. 

Do 6.aprila 2020. godine, kantonalni sanitarni inspektori izdali su ukupno 675 rješenja o zabrani kretanja za porodice ili pojedince koji prema epidemiološkoj procjeni spadaju u potencijalno rizičnu kategoriju. Od navedenog broja 462 rješenja je van snage, jer je period od 14 dana inkubacije okončan.

Na osnovu izdatih rješenja policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova na području svih općina u Kantonu Sarajevo prate poštivanje naložene mjere zabrane kretanja, za vrijeme inkubacionog perioda od 14 dana.  Također, inspekcijskim organima svakodnevno se dostavljaju službene zabilješke  i broj onih koji krše propisane mjere samoizolacije i taj broj odgovara podacima o broju prekršilaca koji svakodnevno saopćava Uprava policije KS, uz napomenu da njihovi podaci uključuju i kršenje rješenja federalnih inspektora, donesenih na graničnim prijelazima  za osobe sa adresom na području KS.

S ciljem izricanja većih novčanih sankcija protiv svih prekršilaca, uključujuići i one koji više puta nisu pronađeni na adresi prebivališta, biće pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM. Prema dostavljenim službenim podacima MUP-a KS, tokom mjeseca marta, rješenja kantonalnih sanitarnih inspektora nije poštovalo 12 osoba.

Ocijenjeno je i da će za donošenje konačnih odluka biti neophodne dodatne provjere, odnosno utvrđivanje stvarnih razloga za nepoštivanje samoizolacije, jer je potvrđeno da među osobama, kojima je određen zdravstveni nadzor ima teško oboljelih, koji su u momentu policijske provjere bili na obaveznim terapijama",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nam je poručeno da se broj od 12 ljudi odnosi na one koji su prekršili njihova rješenja, a da će svi oni koji su prekršili samoizolaciju također biti kažnjeni, s obzirom da je taj broj mnogo veći od broja 12.

Novinar: Haris Ahbabović

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.