7.4.2020. 21:13
0
Zalazak sunca sa sarajevske Tabije: Kad ezani sa munara i magični suton "okupaju" šeher Sarajevo
Jučer je obilježen Dan grada Sarajeva. Ne baš lijepe okolnosti u kojima se svi nalazimo u situaciji oko koronavirusa, ali praznici se moraju proslavljati i obilježavati.

Večeras muslimani širom Planete, pa tako i u BiH, obilježavaju Lejletul-berat, koja se još naziva "Noć osobađanja od grijeha i vatre" ili "Noć rahmeta/oprosta".

U mjesecu šabanu nalazi se blagoslovljena noć Lejletul-berat – Noć oslobađanja od vatre. Ova noć pada između 14. i 15. dana šabana. Postoje hadisi Allahovog Poslanika a.s. na osnovu kojih se može zaključiti da se radi o mubarek noći u kojoj Uzvišeni Allah s posebnom milošću gleda Svoje robove. Jedan od njih je sljedeći:

Hazreti Aiša r.a. prenosi: „Allahov Poslanik a.s. je jedne noći klanjajući noćni namaz toliko dugo ostao na sedždi da sam pomislila kako je umro. Ustala sam, dodirnula mu kažiprst, a on se pomače i podiže glavu sa sedžde. Kada je završio namaz rekao mi je: 'O Aiša, o Humejra! Da li si pomislila da te je Allahov Poslanik obmanuo?' Rekoh: 'Ne, tako mi Allaha, Allahov Poslaniče, nisam to pomislila, nego sam pomislila da si umro zato što si dugo ostao na sedždi.' Poslanik a.s. tada reče: 'A znaš li ti koja je ova noć?' Rekoh: 'Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.' On reče: 'Ovo je noć polovine šabana. Uzvišeni Allah večeras pažljivo promatra Svoje robove i oprašta onima koji traže oprost i obasipa Svojom milošću one koji milost mole. Bez ičega ostavlja samo one koji mrze druge'".

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Izet Tahirbegović
Montaža: Izet Tahirbegović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.