18.6.2020. 14:39
2
"Ja se nadam da je barem njima jasno šta su potpisali. Sad već imamo momke i djevojke, odnosno ljude sa 30 godina, koji nikada nisu glasali za gradonačelnika Mostara"
Predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, potpisali su jučer u Mostaru politički sporazum kojim je obuhvaćen usaglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usaglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Cijela priča dolazi nakon 10 godina otkad se vuče pitanje Mostara. Ono što je zanimljivo, uprkos tome što to tokom svih ovih godina nisu željeli priznati, iz jučerašnjih izjava se da naslutiti da su upravo ove dvije političke opcije od Grada Mostara "napravile slučaj", koji se nije rješavao tokom proteklih 10 godina, ali je napokon stiglo vrijeme da se i on riješi. Pitanje je na koji način.

Potpisan je Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, gdje su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i kako bi se osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Šta bi to trebalo da znači u praksi, vidjet ćemo u budućnosti.

U drugom i trećem članu političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona BiH stoji sljedeće:

"Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupiti će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine".

"Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanskog povjerenstva u skladu s europskim standardima",
stoji u tekstu.

Šta bi ovo trebalo da znači u praksi - to je, zaista, nejasno. Sada se samo može nagađati šta znači "dopuna/promjena Izbronog zakona", odnosno da li je Izetbegović pristao na konstantne pritiske i ucjene Čovića koji po svaku cijenu želi da promijeni Izborni zakon na način koji je poznat svima, a posebno se taj dio odnosi na glasanje na Općim izborima kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH sa područja FBiH.

U nastavku pogledajte šta su to sve jučer potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović: 

1. Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH
2. Izmjene izbornog zakona BiH_Model B-1
3. Politički sporazum za Grad Mostar
4. Statut Mostara 

Za Source.ba portal danas je govorila politička analitičarka, Ivana Marić. U nastavku poslušajte cijeli razgovor sa njom.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.