21.7.2020. 12:58
5
Pitali smo UKC Tuzla zbog čega traže 75 (odnosno 25) spornih respiratora, te da li se boje da su neupotrebljivi za intenzivnu njegu
Shodno informaciji od prije nekoliko dana da je Klinički centar Univerziteta Tuzla zatražio je da im se dostavi na upotrebu 75 respiratora, koje je firma “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića uvezla iz Kine u BiH, UKC Tuzla smo poslali dopis sa sljedećim pitanjima:

1) Zbog čega ste zatražili čak 75 respiratora? Postoji li neko racionalno opravdanje da tražite baš toliki broj resporatora, posebno imajući u vidu da već imate 50 respiratora?

2) Ukoliko smatrate da vam spomenuti respiratori zaista trebaju u tolikoj mjeri, možete li nam reći onda koji je to broj pacijenata koji su trenutno priključeni na respiratore na UKC Tuzla?

3) Da li, uopće, strahujete za svoje pacijente imajući u vidu da je veliki broj stručnjaka već poručio da su spomenuti respiratori neupotrebljivi za intenzivnu njegu. Na koji način ih onda planirate upotrebljavati?


Iz UKC Tuzla danas smo dobili kratki odgovor u kojem stoji sljedeće:

"Povodom upita Federalne uprave civilne zaštite, posredstvom Ministarstva zdravstva TK, Univerzitetski klinički centar Tuzla se izjasnio za potrebe 25 respiratora. Trenutno u Respiratornom centru UKC Tuzla su tri pacijenta priključena na respirator, a na Klinici za zarazne bolesti (Covid bolnici) na hospitalizaciji je  trenutno 59 pacijenata", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz UKC Tuzla.

Kao što vidite, odgovor na naše posljednje pitanje nismo dobili.

Podsjećanja radi, firma "Srebrena malina" nabavila je 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM, a zeleno svjetlo na taj posao dala je FUCZ, na čelu sa Fahrudinom Solakom. Respiratori su predmet višemjesečne afere, a u Tužilaštvo BiH vodi istragu o ovome, gdje se kao glavni akteri afere navode Fadil Novalić, premijer FBiH, Fikret Hodžić, vlasnik spomenute firme, i Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, koji je trenutno suspendovan.

Novinar: Haris Ahbabović

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.