22.7.2020. 11:52
1
Kako se najlakše testirati na Covid u Sarajevu, zbog čega "šteka" sistem, te da li imamo povlaštene osobe koje se mogu testirati po pet puta?!
Veliki broj građana Sarajeva požalio se na samu proceduru oko testiranja na koronavirus, a neki su se požalili da nisu testirani na vrijeme, da su mnogo vremena čekali rezultate testova, te da se nisu mogli retestirati.

Tim povodom, poslali smo dopis sa pitanjima na adresu Zavoda za javno zdravstvo KS, kao i na adresu JU Dom zdravlja KS.

Pitali smo sljedeće:

1) S obzirom da se sve više građana KS žali na sporost sistema, čekanja na rezultate od nekoliko dana, ili čekanje na testiranje na Covid 19, zanima nas koja je najjednostavnija procedura da se neko testira na virus korone u KS?

2) Važe li ista pravila testiranja na virus korone za sve građane KS ili imamo povlaštene građane koji se mogu testirati i retestirati po nekoliko puta, kao u slučaju političara iz KS koji su to i javno priznali?

3) Imamo li dovoljno Covid testova i testiramo li u posljednje vrijeme dovoljno ili na osnovu manjeg broja testova tako štedimo iste?


Odgovor kojeg potpisuje Aida Pitić, a kojeg smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo KS, kaže sljedeće:

"Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nije ustanova nadležna za testiranje. Sva pitanja koja imate u vezi toga, ko, kada, gdje i kako se testira uputite JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo jer je to ustanova u čijoj je nadležnosti ova dijagnostička metoda", poručila je Aida Pitić.

Kontaktirali smo, svakako, JU Dom zdravlja KS i poslali im ista pitanja, a ubrzo je uslijedio odgovor od Armana Šarkića, glasnogovornika JU Dom zdravlja KS. Njegov odgovor na naša pitanja možete poslušati u videu iznad.

Dobili smo odogovor i od direktora JU Dom zdravlja KS, Muhameda Ahmića, u kojem stoji sljedeće:

"Indikaciju za testiranje postavlja doktor porodične medicine ili epidemiolog. Pacijent se upućuje na jedan od punktova DZ-a gdje se uzima bris. Ukoliko pacijent ne može doći u DZ, bris se uzima u kućnim uslovima. Isti se prosljeđuju u mikrobiološki laboratorij KCUS-a. Po dobijanju rezultata pacijent se obavještava. Ista pravila važe za sve građane. Kao što sam već odgovorio, indikacije za testiranje postavlja doktor porodične medicine i/ili epidemiolog. Testova ima dovoljno i iste ne štedimo. Prosječno se testira 250 pacijenata dnevno (juče 335)", kaže Muhamed Ahmić za Source.ba portal.

Novinar: Haris Ahbabović
 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.