5.8.2020. 17:01
0
"Nećemo uvoditi policijski sat! Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer ćemo inače zapasti u zonu gladi"
Mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

- Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati - rekao je Novalić.

- Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje - naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

- Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona KM turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti - rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Poredeći period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili manji za 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u junu 7,2 posto.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Izet Tahirbegović
Montaža: Haris Ahbabović
Tekst: FENA

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.