13.8.2020. 10:45
0
Zbog čega je dio Drinske ulice u gorem stanju nego ranije i šta je razlog "ulegnuća": Evo kakav smo odgovor dobili iz Općine Novo Sarajevo
Općina Novo Sarajevo je početkom maja ove godine pisala o asfaltiranju Drinske ulice u Sarajevu. Tim povodom, Općina Novo Sarajevo je svojevremeno, na svom zvaničnom sajtu, izdala sljedeće saopćenje:

U okviru izvođenja radova na izgradnji kanalizacione mreže i uslovljenog cjevovoda u ulici Fra Matije Divkovića, izvršena je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulici Drinska, nakon čega je dio saobraćajnice u pomenutoj ulici u dužini od 160 metara i asfaltiran. Predviđena trasa planirane izgradnje separatne kanalizacione mreže je dužine oko 850 metara, od čega je oko 160 metara u Drinskoj ulici, te uslovljenog cjevovoda oko 330 metara.

Izvođač radova  je firma „HARYSCO“ d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost projekta je oko 900.000 KM.

Projektom je predviđeno i izvođenje 63 kišna, te 63 fekalna priključka na kanalizacionu mrežu, te 50 priključaka na vodovodnu mrežu. Radove će izvoditi KJKP „Vodovod i kanalizacija“, a priključke finansira Općina Novo Sarajevo", pisalo je tada u SAOPĆENJU za javnost.

Međutim, cesta na spomenutoj lokaciji u Drinskoj ulici je, nakon asfaltiranja, doslovno "ulegnula", što se vidi i golim okom, a što je posebno frustrirajuće za vozače koji se voze ovom dionicom. Tim povodom smo poslali upit sa pitanjima na adresu Općine Novo Sarajevo. Pitali smo ih sljedeće:

1) Da li ste svjesni da je spomenuti dio puta u Drinskoj ulici, koji je ponovo asfaltiran, obnovljen na način da je cesta "ulegla", što je vidljivo i golim okom, a posebno vozačima koji se svakodnevno voze tom dionicom, a što je zabilježila i naša kamera? Jeste li svjesni da je ovaj dio puta, iako je obnovljen, u znatno gorem stanju nego što je bio prije radova?

2) Koliko novca je koštala obnova ovog dijela Drinske ulice?

3) Imate li mogućnost od izvođača radova tražiti da ponovo asfaltira ovaj dio ceste i hoćete li to učiniti, s obzirom da je potpuno jasno da dionica nije asfaltirana na način na koji je to trebalo izvesti, a čak postoji i postavljeni znak ulegnuća ceste, koji se nalazi pored samog puta, što jasno ukazuje da posao nije napravljen kako treba?


Danas smo iz Općine Novo Sarajevo dobili sljedeće odgovore:

"Vezano za vaš upit, ovim putem vas informišemo da je dio saobraćajnice u ulici Drinska, u dužini od oko 160 metara, asfaltiran nakon rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u tom dijelu ulice, a u okviru izvođenja radova na izgradnji kanalizacione mreže i uslovljenog cjevovoda u ulici Fra Matije Divkovića.

S obzirom da je odobrenje za prokop i izmjenu režima saobraćaja na ulici Drinska, koje je izvođač radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže dobio od Ministarstva saobraćaja KS, isticalo u pogledu roka važenja (zbog otežanih uslova rada uzrokovanih pandemijom korona virusa), Općina Novo Sarajevo u okviru tekućeg održavanja cesta izvršila privremeno zatvaranje prokopa i asfaltiranje dijela ulice Drinska. Privremena sanacija pomenutog dijela ulice izvršena je sa ciljem omogućavanja odvijanja saobraćaja u dva smjera tokom radova, s obzirom da se saobraćaj odvijao jednom trakom naizmjenično.

Radovi na rekonstrukciji sistema kanalizacione mreže u ulici Fra Metije Divkovića još uvijek su u toku, a rok izvođenja je produžen do 04. septembra 2020. godine (opravdano od strane nadzora nad izvođenjem radova) zbog pandemije budući da su se morale sve vrijeme poštovati (a moraju i dalje) propisane higijensko – epidemiološke mjere na terenu. 

Zatvaranje prokopa u dijelu ulice Drinska je izvedeno početkom mjeseca maja kako bi se tokom radova saobraćaj na ovoj regionalnoj cesti mogao odvijati nesmetano.

Obilne padavine, nažalost u ovom periodu, se ne mogu predvidjeti, a prilikom jačih padavina izvođač radova je vršio hitne popravke i sanaciju terena, kao i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ u čišćenju cijevi i šahtova nakon istih. Jake padavine su izazvale i privremeno začepljenje sistema, koje je dovelo do ispiranja materijala unutar rova, te najvjerovatnije tako uzrokovalo  i nastanak kolotraga na privremeno asfaltiranom dijelu saobraćajnice. Općina je detektovala ulegnuće na saobraćajnici, te isto obilježila postavkom znaka ulegnuća. 

U julu ove godine pokrenuta je Javna nabavka za izbor izvođača za sanaciju kolovoza u ulicama Drinska (na dijelu prokopa) i Fra Matije Divkovića u cijeloj dužini ulice. Nakon okončanja procesa javne nabavke, te završetka radova na rekonstrukciji i izgradnji sistema kanalizacione mreže izvršit će se i konačna sanacija saobraćajnice u ulici Fra Matije Divkovića i dijela ulice Drinska, ukupne dužine od oko 800 metara",
stoji u odgovoru na upit kojeg smo danas dobili iz Općine Novo Sarajevo.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.