6.10.2020. 10:45
0
Ludilo posljednjeg dana prelaznog roka: Ovo su transferi koji su zaključili ljeto u kojem se trošilo manje nego ikada
Završen je ljetni prelazni rok kada je u pitanju fudbal, a posljednjeg dana prelaznog roka imali smo nekoliko zanimljivih transfera.

Pandemija "zaledila" finansije

Ovog ljeta nismo imali tako ogromne novčane transfere kao godinama unazad, što je i sasvim logično s obzirom na ekonomsku krizu koju je prouzrokovala pandemija virusa korone.

Podsjećanja radi, kada su u pitanju rekordni transferi, i dalje je transfer Neymara iz Barcelone u PSG od prije tri godine rekord nad rekordima. Naime, PSG je tada Blaugrani platio vrtoglavnih 222 miliona eura. Među top 5 najskupljih transfera ikada još su odlazak Kyliana Mbappea iz Monaca u PSG za 145 miliona, dolazak Phillippea Coutinha u Barcelonu iz Liverpoola za 145 miliona, dolazak Ousmanea Dembelea iz Dortmunda u Barcelonu za 138 miliona, te transfer Joaa Felixa iz Benfice u Atl. Madrid za 126 miliona eura. 

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na ovogodišnji ljetni transfer period govori činjenica da je najskuplji transfer onaj od 80 miliona eura, u kojem je Kai Havertz iz Leverkusena otišao u Chelsea, što je tek 26. transfer po količini izdvojenog novca u historiji fudbala.

Ludilo posljednjeg dana

Posljednjeg dana prelaznog roka bilo je jako mnogo zanimljivih poslovanja na Otoku. Lucas Torreira iz Arsenala otišao je na posudbu u Atletico Madrid, a Topnici su iz Atletica doveli Thomasa Parteyja za 50 miliona eura. The Walcott se vratio tamo gdje mu je sve počelo. Naime, nekadašnji engleski reprezentativac je otišao u Southampton. Edinson Cavani je novi stanovnik Old Trafforda, dok je Man. United doveo i Alexa Tellesa iz Porta. Matteo Guendouzi je iz Arsenala posuđen Herthi, dok je Chelsea posudio Tiemoua Bakayoka Napoliju. 

Što se tiče dešavanja u Primeri posljednjeg dana prelaznog roka, Nikola Kalinić je iz Atl. Madrida otišao u Veronu, dok je Rafinha iz Barcelone otišao u PSG. 

Kada je u pitanju Serie A, Douglas Costa se vratio u Bayern, pošto ga je Juventus posudio Bavarcima, a Matia De Sciglio je posuđen Lyonu od strane Juventusa. Roma je posudila Justina Kluiverta Leipzigu, dok je Federico Chiesa "izdao" Fiorentinu i potpisao za Juventus. Diego Perotti je iz Rome otišao u Fenerbahce, dok je Jose Callejon iz Napolija otišao u Fiorentinu. Naš Amer Gojak je novi stanovnik Torina, pošto je iz Dinamo Zagreba stigao u Torino za osam miliona eura. 

Kada je u pitanju njemačka Bundesliga, Ryan Sessgnon je iz Tottenhama posuđen Hoffenheimu, dok je Eric Maxim Choupo-Moting iz PSG-a stigao u Bayern Munchen. Davy Klaassen se vratio u Ajax, gdje ga je prodao bremenski Werder. 

Transferi koji su obilježili ljeto

Kai Havertz je za 80 mil. eura iz Bayer Leverkusena prešao u redove Chelseaja, a istim putem krenuo je i Timo Werner koji je za 53 mil. eura stigao u London iz Leipziga. Leroy Sane je za "skromnih" 45 miliona eura iz Man. Cityja prešao u minhenski Bayern, dok je Arthur otišao u Juventus iz Barcelone za 72 miliona eura. Bio je to dio transfera, odnosno rotacije Arthura i Miralema Pjanića, koji je postao stanovnik Barcelone. Vrijednost transfera našeg Pjanića na Nou Camp procijenjena je na 60 miliona eura.

Victor Osimhen je iz Lillea prešao u Napoli za 70 miliona eura, dok je Mauro Icardi i službeno postao član PSG-a. Inter je od Parižana dobio zauzvrat 50 miliona eura. Atletico Madrid je od Chelseaja otkupio ugovor Alvara Morate za 56 miliona eura, dok je Achraf Hakimi napustio Real Madrid, te potpisao za Inter Milan za 40 miliona eura.

Odbrambeni fudbaler Ben Chilwell je iz Leicestera stigao u Chelsea za 50,2 mil. eura, dok je Nathan Ake za nešto više od 45 mil. eura iz Bournemoutha otišao u Man. City. Građani su doveli i Ferrana Torresa iz Valencije za 23 miliona eura, dok je Man. United Ajaxu za Donnyja van de Beeka platio 39 miliona eura. 

Chelsea je doveo još jedno sjajno pojačanje. Naime, Hakim Ziyech je za 40 miliona eura stigao iz Ajaxa, a u Chelsea je kao slobodan fudbaler stigao i dojučerašnji kapiten PSG-a, Thiago Silva. 

Od zvučnih imena i transfera izdvajamo još odlazak Jamesa Rodrigueza u Everton kao slobodnog igrača, dolakazak Trincaa iz Brage u Barcelonu za nešto više od 30 miliona eura, te dolazak u Arsenal Gabriela Magalhaesa iz Lillea za 26,5 miliona eura, te potpisivanje dojučerašnjeg fudbalera Chelseaja, Williana.

Emre Can je prešao iz Juventusa u Dortmund za 25 miliona eura, dok je Andre Silva napustio Milan i potpisao za Eintracht Frankfurt. Thomas Meunier je kao slobodan fudbaler otišao iz PSG-a i potpisao za Dortmund, dok je Callum Wilson pojačaš Newcastle iz Bournemoutha za 22,25 mil. eura.

Izdvajamo još povratak Ivana Rakitića u Sevillu, u skromnom transferu iz Barcelone, odlazak Danija Pareja iz Valencije u Villarreal, Nicolo Barella je i službeno postao član Intera, Fabio Silva je za 40 miliona eura stigao iz Porta u Wolverhampton, dok je Rodrigo stigao u Leeds United iz Valencije za 30 miliona eura.

Thiago Alcantara i Diogo Jota su pojačali Liverpool, a Redsi su za njihove usluge platili oko 67 miliona eura. 

Igrači iz BiH

Kada su u pitanju fudbaleri iz Bosne i Hercegovine koji su ovog ljeta mijenjali sredine, transfer Miralema Pjanića svakako je najveći transfer ne samo ovog ljeta, nego i u historiji bh. fudbala. Podsjećanja radi, on je potpisao za Barcelonu, a Juventus je na ime odštete dobio 60 miliona eura.

Što se tiče rekordnih transfera naših igrača, na prvom mjestu je Pjanić sa 60 miliona eura, dok je na drugoj poziciji Edin Džeko koji je za 37 miliona eura stigao u Man. City iz njemačkog Wolfsburga. Slijede transferi Pjanića iz Rome u Juve za 32 miliona eura i Baljića iz Fenera u Real za 21 milion eura.

Spomenuti Amer Gojak je napustio Dinamo, te je za osam miliona eura potpisao za Torino. Ermedin Demirović je iz Alavesa otišao u Freiburg za 3,7 miliona eura, dok je dok je Toni Šunjić potpisao za kineski Sinobo Guoan, u transferu iz Dynamo Moskve vrijednom 350.000 eura. Vedad Ibišević je kao slobodan igrač iz Herthe otišao u Schalke, dok je Dario Đumić iz Utrechta otišao u Twente.

Ibrahim Šehić je napustio Erzurumspor i potpisao za Konyaspor, a Adnan Kovačević je iz poljske Korone otišao u Ferencvaros. Darko Todorović je kao fudbaler RB Salzburga posuđen splitskom Hajduku, dok je Smail Prevljak iz RB Salzburga otišao u Eupen.

Udinese je opet posudio Riada Bajića, a ovaj put nekadašnji napadač Želje je otišao u Ascoli. Fehervar je posudio Armina Hodžića Kasimpasi, dok je Vladan Danilović iz Borca za pola miliona eura otišao u portugalski Nacional. Damir Sadiković je napustio Željezničar, te je u transferu vrijednom 200 hiljada eura potpisao za poljsku Cracoviju. 

Pripremio: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.