17.12.2020. 15:55
0
Bruka, bruka i ponovo bruka: Zna se odakle je ikona. Išle su tamo palikuće da rade ono što su radile prije toga ovdje po Bosni, što bi opet sutra radile kod vas ovdje u Bosni
Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljnih informacijea o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Sve se dogodilo tokom posjete Sergeja Lavrova našoj zemlji, a gdje se uglavnom sastajao sa Miloradom Dodikom, s obzirom da su ga preostala dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, izignorisali.

Ikona stara 300 godina

Naime, radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, ali i njegove članice Ukrajine, te koji dokazuje originalnost same ikone.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS-a, te predsjednica tog manjeg bh. entiteta entiteta Željka Cvijanović.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, koji je u BiH boravio 14. i 15. decembra u Istočnom Sarajevu tada je izjavio da je Dejtonski sporazum 'temelj funkcionisanja BiH', te da 'treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta'.

„Temeljni principi zahtijevaju da se riješe preko unutrašnjeg dijaloga i bez miješanja u unutrašnje stvari izvana. Htio bih reći da svaki pokušaj rušenja Dejtona može da izazove najozbiljnije rizike i posljedice“, kazao je Lavrov u Istočnom Sarajevu.

Zbog toga što na sastanku u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta državna zastava BiH, te je data podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili su da se sastanu sa Lavrovom u Predsjedništvu BiH 15. decembra.

„To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja, pa čak i negiranja institucija BiH zemlje u kojoj je došao u zvaničnu posjetu”, rekao je Željko Komšić.

Ono što je bitno, kada je ikona u pitanju, na poleđini iste se nalazi pečat Ukrajinskog nacionalnog odbora za obrazovanje u vrijeme SSSR-a, a u pitanju je Regionalno povjereništvo iz Odese za zaštitu kulturne baštine Ukrajine, koje je počelo s radom tridesetih godina prošlog vijeka.

Reakcije nakon skandala

Ukrajina se i danas pita otkud Dodiku uopće ikona koju je poklonio Lavrovu, a koja je kulturna baština Ukrajine. Oglasili su se i brojni bh. političari nakon ovog skandala. Nekadašnji ministar sigurnosti, Dragan Mektić, napisao je na Twitteru:

"Pa, u šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek. Ukradena ikona. Bože pomagaj! Neka demantuje i neka objave legalno porijeklo ikone i kraj priče. Krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL. Slijedeće što će Ukrajina zatražiti je istragu", napisao je Mektić na Twitteru.

Oglasio se i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je poručio sljedeće:

"Ova priča o ikoni, ako je tačno ono, ako je riječ o ikoni koja potječe iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda ako hoćemo da smo imalo država, neko mora da ide u zatvor. Ili da sam predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio i dao. I na kraju krajeva, ko mu je to uvalio. Ne može završiti na onome 'pojeo vuk magarca' jer je riječ o krađi i skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo jednostavno mora završiti tamo gdje i jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor", rekao je Komšić.

Oglasio se i Čedomir Jovanović, predsjednik LDS-a Srbije, koji je rekao:

"Što se tiče ikone, sve što je loše prije ili kasnije pukne. Sramota, bruka za naš narod, bruka za Bosnu, za crkvu, bruka za Lavrova, za Rusiju, bruka, bruka, bruka… Gdje god pipneš - bruka. Sad mi treba da vodimo detektivske istrage odakle je. Zna se odakle je. Išle su tamo palikuće da rade ono što su radile prije toga ovdje po Bosni, što bi opet sutra radile kod mene u Srbiji i kod vas ovdje u Bosni. To su ti div junaci. Poslije posjete Lavrova region je gori nego što je bio prije posjete. Ova posjeta je bila planirana za mart u drugačijoj ikonografiji", rekao je Jovanović.

Novinar Amer Tikveša, na svom Facebook profilu, zapitao se sasvim logično, o čemu se ovdje radi i otkud ta ikona uopće kod Dodika.

"I prođe to tako nezapaženo. Kako se to pozlaćena ikona stara 300 godina pronađe u Lugansku? Ko ju je pronašao, a ko izgubio? Kako to da završi kod Dodika? Zašto nije vraćena onom čija je? Lugansk je bio ratna zona, možda ju je kakav dobrovoljac našao onako na zidu nečije sobe, baš sakrivenu, ne znam", napisao je ovaj novinar.

Ukrajinci pisali MVPBiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ova diplomatska nota proslijeđenaje Predsjedništvu BiH na izjašnjenje. Ambasada Ukrajine, prema dopisu, traži detaljne informacije.

U reakciji Ambasade Ukrajine kaže se da nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog oprgavanja od strane najvišeg vodstva BiH informacije, a koja se povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prenosom, na bilo koji način, kulturnih, povijesnih ili vjerskih vjednosnih predmeta, porijeklom s teritorija Ukrajine, koji privremeno se nalaze pod okupacijom Ruske Federacije, označavat će podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezulturilo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom BiH, kaže se u reakciji Ambasade Ukrajine.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.