9.1.2021. 14:20
4
Studenti tvrde da ih je prof. Edisa Trumić nazvala "kerovima" i traže da se skloni sa predmeta: Predavala je iz kućne atmosfere, to je čulo 150 studenata!
Na adresu redakcije Source.ba portala stigao je audio zapis na kojem se prema riječima studenta završne godine Farmacetuskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čuju degutantne uvrede na njihov račun od strane profesorice sa ovog fakulteta.

Naime, tokom pauze u predavanju doc. dr. Edise Trumić mogle su se čuti ponižavajuće i pogrdne riječi upućene studentima koji su svjedočili tome jer je profesorica Trumić zaboravila isključiti mikrofon.

Zapis je, prema riječima studenta, nastao prije dva dana, a dostupan je i na Google Meet platformi i nalazi se na fakultetu, a studenti su redakciji Source portala dostavili sporni dio.

Studenti nakon uvreda poslali dopis medijima

Cijelo obraćanje studenta našoj redakciji prenosimo u cjelosti:

"Ovim putem Vam se obraćam kao student završne (V) godine na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, sa razlogom što se 6. januara 2021. godine u 17:00 sati dogodio eksces tj. nepravda i ponižavanje studenata od strane doc. dr. Edise Trumić.

Naime, mi smo na završnoj godini na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu uskraćeni već skoro tri mjeseca za predavanja iz predmeta Klinička farmacija iz razloga što je naša odgovorna profesorica na bolovanju, te fakultet nije bio u stanju da nađe profesora koji bi nam održao predavanja sve do neki dan kada su angažovali doc. dr. Edisu Trumić sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Sinoć u 17:00 smo imali prvi kontakt kao i prvo predavanje sa dotičnom docenticom sa kojom smo pokušali na početku predavanja da se dogovorimo oko nadoknade svih predavanja i ispita koje nismo imali a koje moramo radi zakonskog roka da zavrsimo za 20-ak dana gdje docentica nije pokazala razumijevanja prema nama te je vidno iznervirana, sa drskošću i povišenim tonom se izderala na naše predstavnike. 


Tokom prve pauze docentica se udaljila od svog računara na kojem nije isključila mikrofon te u komunikaciji sa gospodinom koji se nalazio u istoj prostoriji nazvala nas studente "KEROVIMA" a dotični gospodin joj je rekao da nas "ZAPIŠA/POPIŠA I KO NAS JE*E" te da je ona glavna. Razgovoru su svjedočili svi studenti nakon čega smo napustili predavanje obzirom da smo doživjeli neopisivo poniženje. Smatramo da ovakve riječi i ponašanje ne priliče univerzitetskom profesoru te je nanešena nesnosiva posljedica našem fakultetu i Univerzitetu. Cijelo predavanje je zabilježeno na Google Meet platformi i nalazi se na fakultetu a Vama šaljem sporni dio u nadi da ćete objaviti kako se ovakve stvari više ne bi dešavale te kako bi ukazali na neprofesionalno i neetično ponašanje", napisali su u obraćanju Redakciji Source.ba portala.

Profesorica tvrdi da studente nije nazvala "kerovima"

Danas smo pokušali kontaktirati spomenutu prof. Trumić, ali nismo još uvijek dobili odgovor od nje. Naravno, u slučaju da dobijemo odgovor, odnosno da nam se javi prof. Trumić, njenu izjavu ćemo naknadano prenijeti. Ona je jučer za Oslobođenje, komentarišući cijeli slučaj, poručila sljedeće:

"Ne vidim razloga, ali taj termin 'kerovi' sigurno nije upotrebljen. Neki drugi je mogao biti, ali taj nikako nije, tako da ja ne vidim svrhu. Ja sada gledam da njima izađem u susret, i ako slučajno budem nastavila rad opet bih gledala da im izađem u susret jer je meni ovo viška. Ovo je samo ovaj semestar. Stvarno ne vidim razlog zbog čega bi to bilo na neki način inscenirano", rekla je za Oslobođenje profesorica Trumić.

Za Source.ba portal danas je govorio student Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, Amar Kolašinac, predsjednik Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.

"Čitali smo sve izjave dotične profesorice i ima nekoliko kontradikcija u medijima kada su u pitanju njene izjave. Za neke medije je rekla da je održala predavanje, a za druge da nije i da nema ugovor sa fakultetom. Oko 150 studenata je učestvovala na predavanju, na platformi Google Meet, i svi su na pauzi čuli riječi dotične gospođe koje su jako uvredljive. Ona je bila u komunikaciji sa jednom muškom osobom gdje su se čule i neke druge pogrdne riječi. To je izrevoltiralo cijelu jednu godinu studenata na fakultetu, zbog povrede akademskog ponašanja. Nadam se da će prof. Trumić pronaći način da se izvini studentima. Tačnije, ne tražimo mi izvinjenje, nego tražimo da se ta profesorica skloni sa predmeta za kojeg je trenutno zadužena kao zamjenski profesor", rekao je danas za Source.ba portal Amar Kolašinac.

Studenti traže da se prof. Trumić ukloni sa predmeta

Na audio snimku se čuje i druga muška osoba koja se obraća prof. Trumić sa riječima: "Piš** ih, ko ih j***". Našeg sagovornika smo upitali da li studenti znaju o kome se radi.

"Pretpostavljam da je profesorica iz kućne atmosfere predavala, jer je online predavanje. Ne znam o kome se radi, sve je pretpostavka. Ne mogu vam potvrditi o kome se radi", kaže kratko Amar.

Našeg sagovornika smo upitali zbog čega je, uopće, došlo do ovog verbalnog fajta sa profesoricom Trumić.

"Prvi put smo se i mi susreli sa njom, jer je zamjenski profesor na fakultetu. Došlo je do nesuglasica oko ispitne procedure, odnosno provođenja ispita na fakultetu. Kolegice su tražile da pratimo silabus za taj predmet, barem je tako radila asistentica ranije i to je bilo korektno. Glavni profesor je trenutno na bolovanju. Kolegice su zbog toga imale verbalni razgovor koji je sa strane prof. Trumić bio nekorektan, povisila je ton, ali to nismo shvaćali kao uvrede. Ipak, uvrijedili smo se kada smo čuli riječi poslije. Ne želimo da profesori tako okarakterišu studente", rekao je Kolašinac za Source.ba.

Za kraj smo ga upitali da su razgovarali sa vrhom fakulteta, te kakav su feecback dobili od uprave Farmacije.

"Odmah smo uputili dopis fakultetu gdje smo ih upoznali o samom događaju. Tražili smo da se taj profesor sankcioniše, u smislu da se skloni sa samog predmeta. Dobili smo poziv za sastanak koji će se održati u ponedjeljak, gdje ćemo o tome razgovarati. Upoznali smo i cijelo Naučno-nastavnično vijeće o tome, kao i UNSA, odnosno rektora", rekao je za Source.ba portal Amar Kolašinac.

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.