25.3.2021. 10:22
2
Kako je "pukla tikva" između Dine Konakovića i Ibrahima Hadžibajrića, kako je Srđan Srdić "minirao" Bogićevića, te šta je problem sa Jasminom Ademovićem
U sarajevskoj Vijećnici je jučer u 10:00 sati počela konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj su vijećnici trebali izabrati gradonačelnika i predsjedavajućeg GV, kao i njihove zamjenika, no prekinuta je nakon dva i po sata.

Nakon što su vijećnici,  kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat, preuzeli  dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave u skladu s Poslovnikom Gradskog vijeća Sarajeva, krenulo se u izbor predsjedavajućeg. Ali, tu su nastali pravi problemi, te su na površinu isplivali svi unutrašnji problemi Četvorke koja je javnost u KS i BiH sedmicama uvjeravala, još nakon nesporazuma u Mostaru, da je sve uredu.

Potpuni haos tokom glasanja

Toni Vukadin je predložio za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića (Narod i pravda), inače sina Kemala Ademovića, također člana Naroda i pravde, a za ovu poziciju kandidat je bio i Srđan Srdić (samostalni vijećnik) kojeg je predložio Vedran Dodik. Srdić je, kao što znate, donedavno bio kandidat NiP-a, ali je izbačen iz ove stranke zbog navodnih malverzacija tokom lokalnih izbora prošle godine. On se pravdao da ništa nije napravio, dok su ga dojučerašnje kolege iz NiP-a optuživale za krađu na izborima.

Seid Škaljić (NBL - NES), Jasmin Skorupan (samostalni), Vedran Dodik (Savez za Stari Grad), Bajro Biber (BOSS), Enisa Spahić (samostalna) i Drago Jurić (USD) su vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva koji su jučer napustili sjednicu.

Ademović je nakon tajnog glasanja dobio 10 glasova, Srdić pet, dva su bila nevažeća, dok je 11 glasova bilo "sumnjivo". 

I onda je počeo pravi spektakl. Počeli su da se oglašavaju svi iz Četvorke zbog očitog nedogovora, jer je jasno bilo da Ibrahim Hadžibajrić, kao dio Četvorke, ne želi da podrži kandidata NiP-a. 

Konaković podnio prijave protiv Hadžibajrića i Skake

Elmedin Konaković, kojeg smo od jučer pokušavali dobiti za komentar u više navrata, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke, sinoć se putem Facebooka, u live obraćanju, oglasio povodom jučerašnjih dešavanja u Sarajevu, te je poručio:

"Lično sam podnio krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Sarajeva, Abdulaha Skake, i načelnika Starog Grada, Ibrahima Hadžibajrića. Naveo sam niz dokaza o nezapamćenom pritisku na gradske vijećnike. Jako je važno da javnost zna sa kakvom se mi to kriminalnom hobotnicom i dalje borimo. Identičan je scenarij 'Asim'. Skaka očekivano, ali Hadžibajrić iznenađujuće. Međutim, potcjenili su gradske vijećnike koji imaju hrabrosti da govore o direktnim pritiscima i pozivima Abdulaha Skake i koji će s gnušanjem odbiti sve njihove prijedloge. Nećemo gledati isti epilog da neko kao u 'Kumu' zavrće ruke i da se izabere Skaka, to vam obećavam", rekao je Elmedin Konaković.

Podsjećamo da smo jučer i danas pokušali da dobijemo i komentare od Abdulaha Skake i Ibrahima Hadžibajrića, ali i oni nisu odgovarali na naše telefonske pozive.

Konaković je obrazložio i ime Srđana Srdića, dojučerašnjeg člana NiP-a, kao i ime Jasmina Ademovića. Također, pokušali smo dobiti i komentar Srdića, ali i on nije odgovarao na naše poruke i telefonske pozive tokom jučerašnjeg i današnjeg dana.

"Nažalost, Srdić je bio jedna od mojih grešaka i to priznajem. On mi je lično priznao da ima obavezu prema Skaki jer je zaposlen u njegovom mandatu u preduzeće kojim rukovodi Grad. Jasmin Ademović, kojeg smo mi predložili ima master na Grenoblu i sin je dobitnika Zlatne policijske značke i Zlatnog ljiljana", rekao je Konaković.

Ono što je vrlo bitno u Konakovićevoj izjavi, kada su u pitanju imena Srdića i Ademovića, je to da se tek sada potencira zaposlenje Srđana Srdića, za kojeg su mediji jučer pisali da je uposlen u JP Sarajevo, a da je njegova supruga uposlena u Općini Novo Sarajevo. Spomenuo je Srdićevo zaposlenje jučer i Konaković, ali sa druge strane, teško je pronaći Konakovićevu izjavu o Srdićevom zaposlenju u JP Sarajevo u trenutku kada je Srđan Srdić bio član Naroda i pravde i dok "tikva nije pukla", kako to naš narod voli da kaže. 

Konaković vs. Hadžibajrić

Zanimljivo je pokušati odgonetnuti, ovako dok nam se svi glavni akteri ove priče ne javljaju na naše pozive, ne želeći da odgovore na neka od naših pitanja, zbog čega je došlo do sukoba između Konakovića i Hadžibajrića, odnosno zbog čega je Hadžibajrić odlučio da okrene leđa Četvorci, to jeste Trojci, šta ga je navelo na jučerašnje poteze?

Jedan od razloga leži, vjerovatno, u činjenici da je Amra Junuzović-Kaljić napustila tadašnji NBL i odmah nakon toga prešla u NiP, kod Elmedina Konakovića. Podsjećanja radi, Junuzović-Kaljić bila je jedina zastupnica NBL-a u Skupštini KS, prije nego što je odlučila da napusti Hadžibajrićevu stranku.

Drugi problem, vjerovatno, leži u imenu Jasmina Ademovića, sina Kemala Ademovića, a što je jutros za BHT potvrdio Ibrahim Hadžibajrić, koji je poručio da neće podržati Ademovića, da više nije dio Četvorke, ali da je i dalje za Bogića Bogićevića. Hažibajrić je kazao da su oni potpisali podršku za izbor gradonačelnika, ali ne i za predsjedavajućeg GV. Rekao je da ga svi nazivaju izdajnikom od bivših koalicionih partnera, te da preko toga ne može preći.

Istakao je kako trojka tvrdi da ima 16 glasova i pita zašto jučer tako nije bilo i na glasanju, a ne 11 sumnjivih listića. 

"Crtali su plusiće, križiće, uši na tim listićima. Neka dokažu ako je bilo trgovine utjecajem s moje strane. Te krivične prijave su već bile pripremljene i oni su eventualno samo čekali šta će biti. Sve je to bilo režirano i pripremljeno i svjesni su bili da će doći do ovoga. Ja sam znao da će gospodin Bogićević povući kandidaturu ako dođe do ovoga i sigurno neće dozvoliti da se igraju. Ako gospodin Bogićević u šta čisto sumnjam ostane kandidat mi ćemo ostati na fonu da ga podržimo", kazao je Hadžibajrić.

On je kazao kako NES ima jednog vijećnika, Seida Škaljića, s tim da se s njim u vezu dovodi i drugi vijećnik iz OV Stari Grad Jasmin Skorupan, a obojica su jučer napustila sjednicu zajedno sa još nekoliko vijećnika iz Novog Grada čime je onemogućeno ponovljeno glasanje te je zbog nedostatke kvoruma prekinuta sjednica.  

Srđan Srdić kao "nagazna mina"

Treći glavni akter u cijeloj priči je Srđan Srdić, dojučerašnji član Naroda i pravde. Kako smo naveli, i njegov komentar nismo uspjeli dobiti, iako smo ga kontaktirali u više navrata. 

Srđan Srdić je poručio jučer kako je Četvorka uprljala ime Bogića Bogićevića, te da dobija prijetnje, on i njegova supruga. Također, nejasno je šta je Srdić mislio pod terminom "uprljala", kada je vrlo jasno da se samim njegovim imenovanjem na poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća onemogućuje, po zakonu, imenovanje Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. Dakle, ustavom i zakonom je jasno definisano da na te dvije pozicije ne mogu biti pripadnici istog naroda, što su u ovom slučaju Srbi.

Tako je Srdić sam, svjestan šta ti potezi donose, "minirao" izbor gradonačelnika Sarajeva, a onda se pravdao kako on nije protiv Bogića Bogićevića, te dodao sve ostale hvalospjeve koje su brojni dodavali ovih dana pored imena tog čovjeka.

Još jedno 'NE' Bogića Bogićevića

A Bogić Bogićević je odlučio da kaže svoje drugo "ne". Ovo NE je, svakako, mnogo manje historijsko. Teško je pretpostaviti da li bi bio produktivan i odličan gradonačelnik, da li bi mnogo toga napravio u Sarajevu, u skladu sa mogućnostima i ovlastima, ali je njegova historijska konotacija i zaostavština, posebno zbog onoga što se dešavalo početkom devedesetih na prostoru tadašnje SFRJ, besprijekorna. 

Nakon što je rekao veliko "ne" srbo-četničkim ideologijama i idejama da se BiH prikloni nekakvoj krnjoj Jugoslaviji (čitaj Velikoj Srbiji), Bogićević je odlučio da sada, u svom gradu, kaže svima "ne". NE politikanstvu, NE interesima, NE svađama, NE nedogovorima, NE podmetanjima, NE cinizmu, NE bilo čemu u šta je uvučen u proteklih nekoliko dana.

Četvorka i ranije imala problema

Četvorka pokušava da okrivi SDA za cijelu priču, da im je SDA podmetnula nogu, da je i aktuelni gradonačelnik učestvovao u ovoj "muljaži", ali, kada bi se realno sagledavale stvari, možda bi prvo prst trebali uprijeti u sebe. 

Sva priča oko razjedinjavanja Četvorke počela je sa izborima u Mostaru. Da se ne vraćamo na tu priču i sami znate šta se sve u Mostaru izdešavalo. Potom se nastavila sa određenim trzavicama na području Kantona Sarajevo, što je kulminiralo jučer kada je Ibrahim Hadžibajrić odlučio da napusti ovu političku koaliciju. Također, problem u stavovima je nastao i kada je Naša stranka predložila Ivanu Marić za dogradonačelnicu Sarajeva, a posebno nakon što je u medijima isplivala njena sporna izjava o Bošnjacima. Tada se, od Četvorke, jedini oglasio Ibrahim Hadžibajrić, koji je za Source portal rekao:

"Ako je istina to što je gospođa Marić izjavila, onda se ja apsolutno sa njenom takvom izjavom ne slažem. I ne samo da se ne slažem, nego i osuđujem takvu izjavu", rekao je Hadžibajrić za naš portal.

Sa druge strane, iz SDA kao da su jedva dočekali ovaj scenarij, što i nije daleko od istine, pa su članove Četvorke sa svih strana "rešetali" kako prljaju ime Bogića Bogićevića. Četvorka, odnosno sada Trojka, ih je optužila da su zajedno učestvovali u ovome sa dojučerašnjim članom Četvorke, Ibrahimom Hadžibajrićem.

SDA jedva dočekala da se oglasi

"Nije im to bilo dovoljno, krenuli su sa kandidaturama Marićke i drugih, krijući se iza imena, lika, djela i velikog ugleda gospodina Bogićevića. Na taj način, nažalost, pokušali su i njega uvući u to svoje političko blato. Ne bih isključio mogućnost da je 'Četvorka' ovaj scenario smišljeno odradila", napisao je na društvenim mrežama Haris Zahiragić, SDA zastupnik u Skupštini KS i jedan od najglasnijih SDA članova u Sarajevu.

Naravno, pokušali smo dobiti i njegov komentar, ali se on već neko vrijeme ne javlja na naše pozive. Kako tvrde pojedini njegovi poznanici, ne želi više da daje izjave za Source.ba portal.

Za Source.ba portal jučer su govorili članovi Četvorke, Alem Logo, kao vijećnik Četvorke u GV Sarajeva, kao i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

"Hadžibajrićeva NBL je, na naše iznenađenje, podržala Srđana Srdića. Ovaj potez, po meni, apsolutno nije častan", poručio je jučer Logo. Cijeli razgovor sa njim možete poslušati OVDJE.

"Nije smio ovo da uradi Bogiću Bogićeviću, ali to je Ibrahimov grijeh i neka ga nosi", poručio je jučer za Source.ba portal Vojin Mijatović, a cijeli razgovor sa njim možete poslušati OVDJE.

Oglasili su se jučer i iz KO SDA, te su napisali sljedeće saopćenje:

"Očigledno je da sama Četvorka nije postigla saglasnost o izboru Jasmina Ademovića, sina visokog fukcionera NIP-a Kemala Ademovića, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, pa sada krivicu za vlastiti nepotizam i neuspjeh, po već ustaljenom receptu, želi prebaciti na SDA. Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajevo nije se uopće glasalo za izbor gradonačelnika Sarajeva, ali Četvorka ime Bogića Bogićevića koristi da bi pokušala skrenuti pažnju sa činjenice da Ademović mlađi nije dobio podršku svih njihovih vijećnika. SDA nije uopće izašla sa kandidatom za gradonačelnika i vrhunski je politički bezobrazluk krivicu za međusobne svađe u Četvorci prebacivati na SDA", stoji u saopćenju SDA.

Master i Zlatne ljiljane imaju stotine ljudi

Također je nejasno, ako svi potenciraju na ime Jasmina Ademovića, a što smo vidjeli u saopćenju SDA i izjavi Ibrahima Hadžibajrića, zbog čega je NiP odlučio da forsira ovog kandidata, ili je ovo samo paravan za političke igre?

Podsjećanja radi, nedavno su problematizirane neke izjave Elmedina Konakovića. Naime, gostujući u jednoj emisiji rekao je sljedeće:

"Raspisuju se konkursi, naravno, ali ipak, da to ne bude licemjerno i lažno, politike koje preuzmu odgovornost za funkcionisanje sistema biraju ljude. Jer, nama nije baš logično da neko ko nema iste političke ciljeve bude samo zato što njegova naobrazba na dobrom nivou, a ne slaže se s principima Naroda i pravde", rekao je Konaković.

Podsjećanja radi, nekoliko mjeseci ranije, na skupu NiP-a, Konaković je poručio:

"Ili će babo naći posla preko stranke. Neće biti posla preko stranke, zato će djeca morati znati, zato ta reforma obrazovanja je ključna reforma".

Na Facebooku je, također, nedavno napisao:

"Borimo se protiv sistema u kojem se zapošljava sa stranačkom karticom, a sa karticom najboljeg studenta ide na biro i u neizvjesnost".

Baš smo o tome razgovarali s njim, te smo ga pitali "Šta ako se idealna osoba za posao ne slaže sa principima Naroda i pravde, je li to automatska odbijenica?!" Cijeli razgovor možete poslušati OVDJE.

Konaković je rekao kako Ademović ima završen master studij, što i nije neka velika preporuka kada imamo u vidu da nam po biroima za zapošljavanje i po kućama sjede mladi ljudi koji su mnogo školovaniji od, naprimjer, Ademovića. Uostalom, to što nečiji otac ima Zlatnog liljana također nije referenca, posebno kada uzmemo u obzir da brojni očevi imaju Zlatne ljiljane, ali njihova djeca ne mogu doći do posla, a također imaju završen master studij. Vjerovatno se ne prezivaju kako bi se trebali prezivati. Veliki broj ljudi ne "naplaćuju" tako dobro svoje Zlatne ljiljane.

Teško je predvidjeti šta će se to desiti u narednim danima. Jasno je da je Sarajevo ponovo palo na ispitu. U situaciji kada nam brojni građani umiru od koronavirusa, kada nemamo nijedne zvanične kupljene vakcine i kada je zemlja u nikad težem stanju, mi se bavimo ovakvim stvarima. Teško da će Bogićević ikada promijeniti svoju odluku, ma koliko ga danas mnogi molili da to učini.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.