5.5.2021. 16:43
2
"Ja sam žohara našla u svojoj kuhinji, u svojim tanjirima. Ispod jedne lajsne smo izvukli šest žohara, po 15 mm, od kojih su tri bila živa, nisam mogla ni da gledam - povraća mi se"
Veliki problem brojnim građanima koji žive u sarajevskoj općini Centar predstavljaju žohari koji su se opet pojavili u velikom broju, te koji otežavaju živote stanovnicima ovog dijela Sarajeva.

Za Source.ba portal danas je govorila Amela Dervoz, koja živi nedaleko od Vječne vatre, a koja je odlučila za naš portal ispričati sa kakvim se problemima bori kada su u pitanju žohari, zajedno sa svim ostalim stanarima okolnih zgrada i komšijama.

"Rođena sam u toj zgradi, tu mi je otac rođen, baš kao i moje tetke. Tu nije bilo ni glodara, ni bubašvaba, ništa. U zadnje dvije godine, nakon rekonstrukcije vodovodne mreže kod Katedrale, nama su se počeli pojavljivati žohari. Nisu se odmah pojavili nama, nego drugim građanima, a sada su se pojavili i nama. Prošle godine smo primijetili da se ti žohari penju i po našoj zgradi, po fasadi, i da ulaze u naš haustor. To nije zapuštena zgrada, naša zgrada je u potpunosti adaptirana, nova je fasada, novi su prozori. Zvali smo Sarajevo stan i federalno ministarstvo i to je, uglavnom, bilo preusmjeravanje sa jedne na drugu adresu. Federalno ministarstvo nema ingerencija dok se ne proglasi epidemija, a kad se proglasi epidemija, onda se spušta na kantonalni nivo itd. Uputila sam milion mailova, nisam dobila nijedan konkretan odgovor, osim od dr. Alme Kadić koja mi je iz Ministarstva zdravstva rekla da oni ne mogu ništa uraditi dok se ne proglasi epidemija. Naravno, ona nije proglašena i žohari su se pojavili ponovo", kaže Amela za Source.ba portal.

Naša sagovornica tvrdi da je tokom noći ulica prepuna žohara, koji potom ulaze u njihovu zgradu na Ferhadiji.

"Čim je malo toplije vrijeme, nama su se opet pojavili. Sinoć smo zvali da nam urade kompletnu dezinfekciju zgrade, ali to više nije ni problem dezinfekcije zgrade, nego je problem općina. Informacija koju ja imam je ta da deratizacija u Općini Centar nije urađena, jer su propala tri tendera za deratizaciju. Šta raditi i šta činiti? Mi svoje stanove zapršćemo, ali to je vrlo kratkoročnog efekta jer njih ima svugdje. Neka moja raja mi je rekla da ih ima i u zgradama preko puta Ekonomskog fakulteta, ima ih svugdje. Dobila sam informaciju da kada se radi rekonstrukcija kanalizacione mreže da su ovi iz Vodovoda dužni da stave neko sredstvo koje uništava te žohare. Ali, vjerujem da oni to ništa nisu stavili, ovo je naprosto nemoguće. Preživjeli smo rat i sve što je bilo, ali je ovo naprosto nemoguće riješiti", kaže Dervoz za naš portal.

Ona tvrdi da je dobila informaciju da deratizacija nije urađena ni u proljeće, niti u jesen prošle godine, te da nije za sada urađena ni ove godine.

"Žena iz Sarajevo stana nam je rekla: 'Nije naše da prskamo ulicu. Poprskat ćete zgradu ili podrum, oni će vam ući sa Ferhadije, i popet će se gdje hoće'. Ja sam ga u ponedjeljak našla u svojoj kuhinji, u svojim tanjirima. Ne možemo otvoriti prozore. Nigdje nisam sigurna da sjednem, jer ga uvijek mogu donijeti u bilo čemu. Ne mogu da vjerujem da sam ja prva koja priča o ovome. Ostavili smo ljepilo po stanu zbog larvi koje se šire, jer taj jedan žohar ne znam koliko može da ih reprodukuje. Momak koji mi je jučer prskao stan mi je ispod jedne lajsne izvukao šest žohara, po 15 mm, od kojih su tri bila živa, nisam mogla ni da gledam - povraća mi se", rekla je danas za Source.ba portal Amela Dervoz iz Sarajeva.

Novinar: Haris Ahbabović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.