20.5.2021. 15:15
0
"Lokalno stanovništvo koje parkira svoja vozila direktno sprečava odvoz smeća. Nedavno smo na ovoj lokaciji imali velike količine kabastog otpada"
FOTO: Source.ba
U pojedinim ulicama u sarajevskoj općini Stari Grad nerijetko se dešava da zakaže odvoz smeća, te da ulice budu zatrpane istim.

Nerijetko se to dešava i u ulicama u samom centru i samoj jezgri Staroga Grada, a za sve je zadužen KJKP "Rad".

U prilog tome objavili smo fotografije iz sarajevske ulice Musa Ćazim Ćatić, koja se nalazi u samom centru grada, a u kojoj se, kako su nam stanari te ulice kazali, nerijetko dešava da zakaže odvoz smeća, pa smeće ostale na ulici, zbog prenatrpanosti kontejnera.

"Ovo nije prvi slučaj da se dešava da imamo smeće po ulici ili pored kontejnera koji su prepuni istim. U posljednjih nekoliko mjeseci, pa čak i godina, ovo se počesto dešava. Ne znam zbog čega ponekad preskoče odvoz smeća iz ove ulice, koja je veoma velika i koja se nalazi u samom centru grada", rekao nam je jedan od stanovnika ove ulice.

Tim povodom, poslali smo dopis KJKP "Rad" sa sljedećim pitanjima (uz priložene fotografije):

1. Zbog čega nerijetko ignorišete/preskačete ovu vrlo bitnu ulicu u centru grada kada je u pitanju odvoz smeća, što možete vidjeti u priloženim fotografijama koje su uslikane danas u jutarnjim satima?

2. Imate li neki problem sa ovom ulicom, da li građanima ili bilo kojom službom, pa se dešava da nekad ne dolazite po smeće?

3. Da li je ovo nastavak vaše 'borbe' protiv načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, koji vas je znao 'prozvati' da ne radite svoj posao u Starom Gradu, pa mu se sada svetite preko leđa građana ove sarajevske općine?


Danas smo dobili odgovor iz KJKP "Rad" u kojem stoji sljedeće:

"KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo već duži niz godina ukazuje na probleme sa kojim se susreće na terenu, a posljedica su navika lokalnog stanovništva. Manifest takvih navika dovodi do situacija da zbog parkiranih vozila na raskrsnicama ili ispred kontejnera ometa se i onemogućava obavljanje redovnih zadataka na terenu. Konkretna lokacija se prazni svaku noć u III smjeni, jer u ujutro ili poslijepodne nije moguće isprazniti kontejnere zbog pojačane frekvencije saobraćaja. U noći nedjelje na ponedjeljak, zbog nepropisno parkiranih vozila na spoju ulica Pehlivanuša i Musa Ćazim Ćatić nismo bili u mogućnosti da vozilom uđemo u ulicu Musa Ćazim Ćatić kako bi ispraznili kontejnere i iz tog razloga ste imali prilike da napravite fotografije koje ste nam poslali u prilogu ovog upita. Kontejneri su ispražnjeni u narednog dana, u ponedjeljak, u III smjeni", poručili su danas iz Rada za Source.ba portala.

"Zbog uskih saobraćajnica, jedina mogućnost da pristupimo pražnjenju kontejnera u ulici Musa Ćazim Ćatić jeste iz ulice Pehlivanuša. Ukoliko su parkirana vozila na spoju pomenutih ulica, nismo u mogućnosti da ispraznimo kontejnere, što nastojimo riješiti već naredi dan. Nedavno smo na ovoj lokaciji imali velike količine kabastog otpada i građevinskog materijala, što je zabranjeno odlagati u i okolo kontejnera, koji su radnici odloženi otpad morali ručno utovarati. Trenutno se traga za novom lokacijom za kontejnere kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale, dok lokalno stanovništvo koje parkira svoja vozila direktno sprečava obavljanje svakodnevnih aktivnosti za koje smo zaduženi, ali se uredno šalju pritužbe o tome da nije izvršen odvoz otpada", stoji u odgovoru za Source portal.

Na kraju, na pitanje da li se ovim načinom odvoze smeća svete možda Ibrahimu Hadžibajriću, dobili smo sljedeći odgovor:

"KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo, svoje zadatke na terenu izvršava prema operativnom planu i programu i nema mjesta insinuacijama koje se iznose da se svetimo bilo kome. Suština je da se susrećemo sa problemima na terenu u vidu nepropisno parkiranih vozila, gdje ukazujemo na ovaj problem već duži niz godina i koji se svake godine usložnjava, a koji se reflektuje na naše aktivnosti na terenu. Također, još jedan problem sa kojim se susrećemo je odlaganje građevinskog otpada u i oko kontejnera, što je zabranjeno i odlaganje kabastog otpada izvan navedenih termina, iako je stanovnicima omogućeno da besplatno odlože svoj kabasti otpad tokom cijele godine na Reciklažno dorište. Reciklažno dvorište se nalazi u sastavu Sanitarne deponije Smiljevići u ulici Adema Buće br. 556, gdje građani mogu odložiti svoj kabasti, reciklažni, električni i elektronski otpad, rahladne uređaje i autogume (putnička vozila do četiri komada), od ponedjeljka do subote u terminu od 07:00 do 19:00 i nedjeljom od 07:30 do 13:30 i također odlaganje otpada na mjesta koja nisu predviđena za odlaganje otpada. Očekujemo pomoć od stanovništva, prvenstveno da povedu računa o svojim navikama, koje se reflektuju na stanje na terenu. Ukoliko imaju saznanja o osobama koje izbacuju kabasti, građevinski, zeleni otpad, zemlju, pepeo pored posuda da iste prijave na Eko telefon 033 66 00 00 kako bi se neodgovorni pojedinci sankcionisali, a zaržao visok nivo javne higijene u naseljima",
stoji u odgovoru Rada kojeg potpisuje Vera Arnautović.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.