14.6.2021. 17:51
1
Zašto Rafa Nadal stalno namješta šorc, reda flašice, ne gazi linije, korača prvo desnom nogom, dodiruje kosu, nos i uši?
Rafael Nadal, legendarni španski teniser i "Kralj šljake", nije uspio osvojiti svoj 21. Grand Slam turnir, kako bi se izdvojio na čelu ljestvice najvećih ikada ispred Rogera Federera i Novaka Đokovića.

Naime, Nadal, koji je višestruki pobjednik Roland Garrosa i neko ko drži apsolutni rekord na French Openu, ispao je upravo od Đokovića u polufinalu turnira, a dva dana kasnije Nole je u finalu pobijedio Stefanosa Tsitsipasa i tako osvojio svoj 19. GS turnir. Federer i Nadal sada imaju samo po jedan Grand Slam turnir više od Novaka Đokovića.

O Rafaelu Nadalu, manje - više, sve znate. Karijera, brojke, treninzi, naporan rad, igranje tenisa na vrhunskom nivou, njegov odnos sa stricem itd. Ipak, opsesivno-kompulzivni poremećaj, od kojeg Rafa Nadal očigledno pati, tema su našeg današnjeg članka. Tim povodom, za Source.ba portal je govorila psihologinja, Alma Mahmutović.

Šta je to OKP?

"Evidentno je i dokazano da postoji određena grupa i sportaša koji imaju OKP, odnosno opsesivno-kompulzivni poremećaj. Tim momcima se, uglavnom, savjetuju konsultacije sa stručnjacima. Rješavanje problema na svoju ruku ne preporučujem, jer se situacija uvijek može samo pogoršati. Što se tiče same definicije OKP-a, on spada u grupu tjeskobnih i anksionznih poremećaja i stanja, karakterisan je pojavom opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Dakle, konstantno ponavljanje misli i radnji".

"Ljudi koji pate od OKP-a svoje postupke ponekad doživljavaju vrlo neugodnima, ali to ne mogu spriječiti, jer se oni stalno ponavljaju. Sama opsesija je mentalni događaj nametanja misli, dok se kompulzije odnose na ponašanje pri kojem se ne može kontrolisati to ponavljanje određenih radnji. Neko broji, neko provjerava, neko izbjegava određene ulice... Osoba može patiti i od opsesije i od kompulzije, ali može i samo od jedne od tih stvari. Dešava se da u tom stanju da se razvija socijalna fobija, ili blaži depresivni poremećaj",
kaže Alma za naš portal.

Smetali li Nadalu to sve dok igra tenis

Almu smo pitali koliko Rafaelu Nadalu mogu smetati ovakve stvari. Jasno je da on ima cijeli protokol koji podrazumijeva negaženje linija, flaše pod linijom, dodirivanje nosa, kose, ušiju, ritual koji izvodi sa odjećom i opremom, ali sa druge strane jasno je da se radi o jednom od najboljih sportaša ikada. 

Dakle, ne pričamo samo o jednom od tri najbolja tenisera ikada, nego o jednom od najbolji sportaša ikada.

"Nadal je poznat po tome, a sada da li se privatno liječi ili koristi neke terapijske tehnike - ne znam, ali apsolutno je nužna psihoterapija ili neki medikamenti koji bi smanjivali te određene impulse ponavljanja. Međutim, to se ne treba pretjerano dovoditi u vezu sa momentom kada on izađe na teren i djeluje tako kako jeste. Mislim da ga tu niko ne ometa. Mislim da je on svjestan svog ponašanja i da ga to ne ometa na terenu. Često se također govori o rizičnim faktorima za kreiranje takvog stanja kao što su genetika, psihosocijalni faktori, odnosi u našem ranom ponašanju i odrastanju, stres. Pacijenti su često skloni simetriji, to je kao u slučaju Nadala, dakle, traže da stvari oko njih budu poredane na određeni način i to je taj perfekcionizam zbog kojeg radnje poput takvih mogu trajati i satima", kaže Alma Mahmutović za Source.ba portal.



Agresivnost uz OKP


Za kraj, upitali smo Almu da nam sa stručne strane pojasni još dvije stvari: Da li takve osobe, a kako se to navodi u nekim definicijama OKP-a, imaju osjećaj da će im se cijeli svijet srušiti na glavu ako se ne budu pridržavale svoje rutine i rituala, te da li se agresivnost može povezati sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem, s obzirom da je ljubiteljima NBA lige i košarke poznato da je nekadašnji košarkaš Ray Allen, također bolovao od OKP-a, te da je u dva sata navečer znao iz sobe istjerati cimera koji je istisnuo pastu za zube sa sredine tube.

"Ako ta osoba ne uradi to što mu daje osjećaj sreće, zadovoljstva ili mira koji nije pravilan, naravno da će postati agresivna. Sve je bitno u cijeloj priči, različiti faktori. Uzela bih i analizirala jednog sportaša od njegovog ranog djetinstva, kako ga je proveo, kakvo mu je bilo socijalno okruženje, kakvi su bili odnosi roditelja", poručila je Alma, a onda smo je samo podsjetili da je upravo Rafael Nadal u mladosti preživio razvod roditelja.

"Baš tako! Postoje uzroci koje možemo navesti. Ja sam lično, naprimjer, imala klijente koji su pretjerani 'čistunci', pa se desi da ako ne srede stan da bude kao apoteka, da ga očistite do kraja, onda se osjećaju nemirno i anksiozno, te naravno da će to izazvati određenu vrstu agresije. Tako je isto i sa sportašima. Ako nije po njihovom redu, naravno da će zapadati u svoje psihološke krize", rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal psihologinja Alma Mahmutović.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.