14.8.2021. 20:29
1
Da li su se pojedini ministri u Vladi KS vakcinisali isti dan kada je nestalo Pfizer vakcina za onkološke pacijente u Sarajevu?
Clanak portala Depo na dan 09.07.
Clanak portala Klix na dan 09.07.
Uprkos tome što je u Sarajevu već neko vrijeme u toku masovna vakcinacija građana vakcinom AstraZeneca, odziv Sarajlija i građana KS i nije toliko veliki.

Ipak, ovih dana otvorila se nova rasprava oko vakcinacije na tlu KS. Naime, rasprava je počela na temu na koji način su se vakcinisali premijer i ministri u Vladi KS, kao i zastupnici većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, nedavno je zastupnica SDA u Skupštini KS, Jasmina Biščević-Tokić, pozvala članove Vlade KS i zastupnike u Skupštini KS da se javno vakcinišu, kao primjer građanima čija zainteresovanost za vakcinaciju nije pretjerano velika, a radi se o vakcinaciji cjepivom proizvođača AstraZeneca.

Biščević-Tokić je to predložila osvrnuvši se na izjavu ministra zdravstva KS-a, Harisa Vranića, koji je prije nekoliko dana u izjavi za medije rekao da je odziv za vakcinaciju u Zetri veoma slab.

"Također, time bi se demantovale optužbe i tvrdnje, u koje lično ne želim vjerovati i za koje se nadam da nisu tačne, da su se premijer, ministri, zastupnici vladajuće većine u Kantonu Sarajevo i njima bliske osobe već ranije vakcinisali u tajnosti, u trenucima u kojima je Kanton Sarajevo raspolagao vakcinama isključivo namijenjenim za prioritetne kategorije poput zdravstvenih radnika", rekla je tada zastupnica SDA u Skupštini KS.

Pitali smo ministre kada i čime su se cijepili

Tim povodom, Source.ba portal je, tokom svojih intervjua u posljednje vrijeme, pitao pojedine ministre u Vladi KS da li su se vakcinisali, kada i kojom tačno vakcinom.

Ministar zdravstva KS, Haris Vranić, u intervjuu za Source.ba portal je rekao:

"Čuo sam te priče da su se ljudi u Zetri vakcinisali Pfizerom. Imam ta saznanja, ali takva kakva vi navodite, potpuno anonimna. Ja vam odgovorno tvrdim da toga nema da ta i ta sestra, u boksu 8 u Zetri, naprimjer, vakciniše nekoga preko štele. Ja sam prebolovao Covid i morao sam čekati tri mjeseca da bih se vakcinisao. Kada sam došao na red da se vakcinišem, tada se vakcinisalo Pfizerovom vakcinom", rekao je za Source.ba portal ministar Haris Vranić.

Ministar saobraćaja u Vladi KS, Adnan Šteta, također je za Source.ba portal potvrdio da se vakcinisao Pfizerom. 

"Vakcinisao sam se početkom jula ove godine. Vakcinisao sam se u Zetri, Pfizerovom vakcinom. Ona je u tom momentu bila dostupna. Nikakvih privilegija tu nije bilo. Otišao sam u Zetru poslije posla i vakcinisao se", rekao je za naš portal Adnan Šteta.

O vakcinaciji u KS govorio je jučer za N1 i ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica. Admir Katica kazao je za N1 da se vakcinisao, kao i da "mu se čini da se vakcinisao Pfizer vakcinom".

Na insistiranje voditelja N1 da kaže kojom vakcinom se vakcinisao, jer ne može reći da ne zna koja je vakcina u pitanju pošto na potvrdi o vakcinaciji piše upravo i koja vakcina je aplicirana, rekao je da je to bila vakcina Pfizer.

"Vakcinisao sam se početkom jula, čini mi se 9. jula u Zetri. Bio sam sam, ni sa kim od ministara nisam išao. Mi smo na Vladi odlučili da se vakcinišemo. Pogrešno je što nismo objavili javno da smo se vakcinisali. To nam je greška. Nismo krili, ali nismo ni objavili. Ne vidim razlog zašto smo to uradili. To je bila dobra odluka", rekao je Katica za N1.

Zašto je sve ovo bitno?

Zašto ovo sada navodimo? Upravo tog 9. jula, kada je Katica, naprimjer, rekao da se vakcinisao, imali smo problem u Zetri sa revakcinacijom onkoloških pacijenata baš spomenutom Pfizer vakcinom.

O čemu se, zapravo, radi? Naime, dosta građana Kantona Sarajevo požalilo se tog 9. jula na nove probleme u organizaciji "masovne" vakcinacije u sarajevskoj dvorani Zetra. Kako su rekli tada, radilo se o onkološkim pacijentima koji su dobili poziv da im je tada (9. juli) termin za vakcinaciju, međutim kada su došli pred Zetru, medicinski tehničari su im rekli da se, ipak, ne mogu vakcinisati jer taj dan nije bilo vakcina Pfizer.

Još jednom navodimo da je u pitanju revakcinacija onkoloških pacijenata upravo Pfizer vakcinom.

Postavlja se pitanje šta se desilo sa ostalim ministrima u Vladi KS, te kojom vakcinom, gdje i kada su se oni vakcinisali, te da li su imali određenu privilegiju/štelu kako bi se vakcinisali? Da li su se neki, poput Katice koji je sam rekao da se vakcinisao Pfizerom 9. jula ove godine, vakcinisali isti dan kada je nestalo Pfizer vakcina za onkološke pacijente u Zetri?

Pitat ćemo sve ministre i premijera KS

Sva ova pitanja u narednom periodu ćemo uputiti na adrese svih ministarstava u Vladi KS, tačnije ministara u Vladi KS, kao i na adresu premijera KS, Edina Forte.

Source.ba portal će blagovremeno obavijestiti javnost kakve smo odgovore dobili od ministara i premijera, te da li su nam poslali dokaze o svojoj vakcinaciji. Svakako ćemo obavijestiti javnost i u slučaju da neko od njih izignoriše naš upit.

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.