13.10.2021. 13:26
0
A ko bi odgovarao da je neko, ne daj Bože, poginuo u Sarajevu: Općina Centar tvrdi da je ovo isključiva nadležnost Parka!
Prije nekoliko dana, u večernjim satima, u ulici Koševo, u sarajevskoj općini Centar, srušilo se stablo koje je palo na ulicu.

Podsjećanja radi, jako nevrijeme koje je zahvatilo Sarajevo 11. septembra 2017. godine prouzrokovalo je veću materijalnu štetu vlasnicima automobila na koja su se obrušila stabla. Takav primjer zabilježen je na Grbavici, ali i u centru grada u ulici Džidžikovac

Veća tragedija u ulici Džidžikovac (uz Veliki park) izbjegnuta je samo pukom srećom, kada se srušilo stablo na vozilo u pokretu. Očevici nesreće navode da su putnici u automobilu imali veliku sreću jer je drvo palo na prednje staklo. Da se sve odigralo nekoliko sekundi poslije stablo bi palo na krov automobila i pitanje je šta bi se dogodilo putnicima.  Muškarac i žena tada su izbjegli povrede, ali su pretrpjeli veliki šok.

Prema informacijama kojima je tada raspolagala sarajevska novinska agencija Patria, jedan od stanovnika ove ulice, tri puta je slao dopise Općini Centar sa slikama i upozorenjima da visoko drveće predstavlja prijetnju. Na sve njegove dopise, Općina je ostala nijema.

Tim povodom, poslali smo dopis Općini Centar navodeći problem stabla koje se srušilo prije nekoliko dana na veoma prometnu ulicu, ali također smo prenijeli i tvrdnje brojnih stanovnika ove ulice da su se već nekoliko navrata obraćali Općini zbog ovog problema, ali da je Općina Centar ignorisala njihove zahtjeve.

U dopisu smo pitali sljedeće:

1. Naime, večeras smo dobili informaciju da su stanari ove ulice već neko vrijeme prijavljivali opasnost od rušenja starih grana i drveća, te su poručili kako je Općina Centar prebacivala lopticu na Park, a KJKP Park na Općinu. Ukoliko vam je prijavljen ovaj problem, šta ste do sada učinili tim povodom kako bi se isti riješio?

2. Vjerovatno ste i sami svjesni da je ovo itekako prometna ulica, te je puka sreća što se ovo desilo u vrijeme kada na ulici nije bilo nikoga. Veliki broj djece svakodnevno, također, prolazi ovom ulicom. Hipotetički, da li biste vi, kao Općina, isključivo snosili odgovornost da je bilo, ne daj Bože, povrijeđenih osoba ili da je stablo palo na nekoga?

3. Je li, zaista, potrebno da se desi nešto slično, da svi mediji objave ovu informaciju, pa da Općina tek onda reaguje, ili jednostavno smatrate da je sve "nesretan slučaj" i da ovdje ne vidite vlastitu odgovornost? Možemo li onda, kao predstavnici medija, znati čija je ovo odgovornost i nadležnost?


Danas smo dobili odgovor iz Općine Centar Sarajevo, a cijeli odgovor prenosimo u nastavku:

"Prema Uredbi o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo u članu 3. jasno definisani poslovi uređivanja i održavanja zelenih površina gdje u stavu 2. stoji da se uređivanje i održavanje javnih zelenih površina vrši putem kantonalnog komunalnog preduzeća nadležnog za održavanje zelenih površina.

Građani Općine Centar putem mjesnih zajednica i direktno prijavljuju oštećenja na stablima. U takvim slučajevima Komisija za komunalne poslove izlazi na teren, utvrđuje činjenično stanje i, ukoliko stablo predstavlja opasnost, donosi rješenje koje se upućuje prema KJKP Park, jedinom nadležnom za uklanjanje i potkresivanje stabala. Općina Centar nije zaprimila nijedan zahtjev u vezi stabla koje se srušilo u Ulici Koševo",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Općine Centar Sarajevo.

Nedugo nakon ovog dopisa, kojeg smo poslali Općini Centar, poslali smo dopis sa pitanjima i KJKP Park, u kojem smo nadležne pitali na temu istih problema. Njihove odgovore ćemo naknadno objaviti.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.