4.5.2016. 16:22
0
Ako želite dati doprinos u borbi protiv Alzheimerove bolesti, zaigrajte ovu igricu
Dok se igrači probijaju kroz labirinte otoka i ledenjaka u igri Sea Hero Quest, stručnjaci mogu pretočiti svaku sekundu u naučne podatke i tako skratiti vrijeme potrebno za istraživanje demencije, prenose agencije.

Riječ je o svjetskoj inicijativu #gameforgood u sklopu koje je lansirana mobilna igra Sea Hero Quest. Mobilna igra kreirana je s ciljem stvaranja najveće baze podataka u svijetu uspoređujući ljudsku orijentaciju u prostoru. Ta će baza naučnicima pomoći da naprave korak naprijed u razvoju novih dijagnostičkih testova za demenciju. 

Prema Izvještaju o Alzheimerovoj bolesti u svijetu za 2015. godinu, više od 47 miliona ljudi širom svijeta živi s demencijom. Ta brojka premašuje populaciju Španije. Prema podacima ekspertne grupe Alzheimer internacional do 2050. godine broj oboljelih bi mogao porasti na 115 do 135 miliona, piše Avaz.

 


Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.