19.7.2016. 17:49
0
Hakeri vrebaju: Pojavile se lažne i opasne verzije igre Pokemon Go
Milioni korisnika navukli su se na skupljanje pokemona putem pametnih telefona, a ova je igra privukla i hakere i kriminalce koji popularnost igrice pokušavaju da iskoriste putem lažnih aplikacija i napada na servere ove igre.

Tako je tokom vikenda ekipa hakera OurMine, koja se proslavila hakovanjem profila Jacka Dorsyja na društvenim mrežama, koristeći DDoS metodu napala servere Pokemona Go, zbog čega se dio korisnika nije mogao prijaviti u ovu igru.  

Hakeri su najavili kako će nastaviti s napadima sve dok ih ne kontaktiraju developeri ove igre kojima žele da objasne kako se zaštititi od napada, ali čini se da, kao u prethodnim slučajevima, na ovaj način samo žele da reklamiraju svoje sigurnosne proizvode i da zarade.

Za korisnike puno opasnije su lažne verzije ove igre koje su se, prema informacijama iz sigurnosne kompanije Eset, pojavile u Google-ovoj online trgovini aplikacija za Android Google Play. Otkrivene su najmanje tri lažne aplikacije, od kojih je najopasnija Pokemon Go Ultimate koja odmah nakon preuzimanja zaključava ekran telefona. Telefon se može otključati vađenjem baterije iz uređaja ili putem Android Device Managera. Aplikacija tada nestaje s popisa aplikacija, ali nastavlja da radi u pozadini i klika na oglase. Na taj način ostvaruje se zarada hakerima koji su je napravili.

Iz Eseta su Google-ovce upozorili i na lažne aplikacije Guide & Cheats for Pokemon Go i Install Pokemongo koje se takođe pronašli u Google Play-u i putem kojih hakeri takođe žele da zarade novac prikazivanjem oglasa i lažnih poruka s kojima se korisnike telefona upozorava da je njihov telefon zaražen malwareom i da moraju potrošiti novac kako bi maliciozne programe uklonili iz mobilnih uređaja.

Na Ars Tehnici kažu kako je, nakon upozorenja iz Eseta, Google uklonio ove aplikacije iz svoje online trgovine. Pitanje je hoće li hakeri i kriminalci ponovno pronaći način s kojim će nadmudriti Google i u njihovu trgovinu aplikacija ponovno ubaciti neku opasnu i malicioznu aplikaciju s kojom će pokušati prevariti brojne fanove igre Pokemon Go tako da korisnici moraju biti na oprezu. 

(CDM/Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.